pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 29.11.2015 10:47:25

OLIMPIJA - GORICA: Razočarani, ker smo si zaslužili več

Še tretjič v letošnji sezoni se bosta med seboj pomerili Olimpija in Gorica. Po polovici Ljubljančanom kaže fenomenalno, na vrhu imajo ob tekmi manj kar šest točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, njihovim današnjim tekmecem pa se je v zadnjem času zalomilo.

Za vrtnice se je sezona začela sijajno. Sicer so v prvem krogu v Stožicah doživeli visok poraz z 1:4 in takrat so bili mnogi prepričani, da se bodo Primorci tudi v letošnji sezoni krčevito borili za obstanek, toda nadaljevanje je bilo odlično. Poraz proti zmajem jih ni vrgel iz tira in v naslednjih sedmih tekmah so bili Goričani hit prvenstva.

Nanizali so sedem zmag, na krilih Blessinga Elekeja in Amela Džuzdanovića so rušili vse pred seboj, zmage pa so dosegali ob zelo poletni, izjemno napadalni igri, v kateri lepih akcij zares ni manjkalo. Po osmih krogih so bili z 21 točkami na prvem mestu na lestvici, v hrbet jim je z dvema točkama zaostanka gledala tudi Olimpija.

Nato je sledil visok domač poraz proti Mariboru – to je bila tekma, na kateri je na klopi vijoličastih debitiral Krunoslav Jurčić – in vodstvo na lestvici so prevzeli Ljubljančani, ki so ga v 10. krogu po novi, drugi zmagi v letošnji sezoni nad Gorico še povečali. V nadaljevanju prvenstva zeleno-beli vodstva niso več izpuščali iz rok, počasi so povečevali prednost in danes imajo pred najbližjim zasledovalcem kar sedem točk naskoka.

NEGATIVNI REZULTATSKI NIZ
Po odličnem začetku so Primorci nadaljevali precej slabše oziroma so bila pri njih prisotna prevelika nihanja in počasi, a zanesljivo so izgubljali stik z vrhom. Popolnoma so ga izgubili v zadnjih štirih krogih, ko so štirikrat zapored izgubili, če bodo tretjič v sezoni izgubili z Olimpijo, bo zaostanek za prvim mestom znašal že gromozanskih 17 točk.

Resda so bili cilji Goričanov od začetka, tudi ko so tekmece premagovali kot za šalo, povezani z obstankom v ligi, toda brez dvoma so apetiti vseh v taboru štirikratnih državnih prvakov iz kroga v krog rasli. "Gre bolj za rezultatsko krizo kot krizo igre, kajti mi še vedno igramo precej dobro, le da nikakor ne uspemo sestaviti ene zelo dobre tekme. Ali odigramo odličen prvi polčas ali pa naredimo kakšno napako, ki nas potem veliko stane," nam je pred tretjim dvobojem z zmaji zaupal nekdanji član Olimpije Miran Burgić in nadaljeval: "Moramo popraviti vtis po zadnji tekmi, ki smo jo edino odigrali res slabo. Morali bomo biti bolj zbrani, proti ekipam, kakršni sta Maribor in Olimpija, si takšnih napak, kot smo jih storili v Ljudskem vrtu, ne moremo privoščiti. Rad bi doživel, da enkrat mi odigramo slabo, pa se na koncu veselimo zmage. Ker se mi zdi, da če hočemo priti do treh točk, moramo popolnoma nadigrati nasprotnika, medtem ko nas takrat, ko izgubimo, tekmec praviloma ne nadigra."

PSIHOLOŠKO JE BIL IZJEMNO POMEMBEN
In medtem ko so Primorci v zadnjem času v ubogi formi, je pri Ljubljančanih položaj povsem drugačen. Zmaji še naprej pustošijo po prvoligaških zelenicah, na zadnjih šestih tekmah so slavili petkrat, enkrat pa so remizirali. Edini remi je prišel na večnem derbiju, toda neodločen izid so lahko slavili kot zmago, saj so do izenačenja prišli šele v 92. minuti po odličnem golu Andraža Šporarja, z izidom 2:2 pa so ohranili sedem točk prednosti pred večnimi rivali.

Da je bil Šporarjev zadetek izjemno pomemben za nadaljevanje sezone, se strinja tudi vezist Rok Kronaveter, edini Mariborčan, ki je stopil na zelenico Stožic v zadnjem večnem derbiju. "Psihološko bi bil za nas zagotovo velik udarec, če bi izgubili večni derbi, zato je bil Andražev zadetek zelo pomemben. Mariborčani bi se nam lahko v nasprotnem primeru približali na štiri točke zaostanka in brez dvoma bi bili potem pod malce večjim pritiskom," je priznal Kronaveter, ki se je v sredo na tekmi s Krko ob zmagi s 3:1 dvakrat vpisal med strelce in ima po 18 krogih na svojem kontu (še posebej zaradi položaja, na katerem igra, in glede na to, da je odigral zgolj 13 tekem, pa še to ne celih) zavidljivih devet golov in je drugi strelec ekipe.

086-4-burgic

"Poškodba je zdaj že stvar preteklosti, sicer še nisem optimalno pripravljen, vendar sem zelo zadovoljen, da sem proti Krki uspel na igrišču prebiti vseh 90 minut," je dejal 28-letni vezist Ljubljančanov.

Olimpija bo še tretjo zaporedno tekmo odigrala doma, zelo zanimivo pa bo videti, koliko gledalcev se bo tokrat zbralo v Stožicah, kajti na zadnjih dveh obračunih, ki sta bila odigrana v razmiku štirih dni, so Ljubljančani, kar zadeva obisk, šli od raja do pekla. Na večnem derbiju se je v soboto zbralo rekordnih 13.500 ljudi, v sredo pa se je v Stožicah znašlo zgolj 500 ljubiteljev nogometa, ki so prišli pogledat dvoboj med zmaji in Novomeščani.

Nizek obisk je razočaral ljubljanske nogometaše, tudi Kronavetra. "Seveda smo bili razočarani, ker mislim, da bi si glede na zadnje nastope zaslužili večjo podporo. Razumem, da je bila tekma v sredo in da je bilo hladno, a vendar. Upam, da se jih bo v nedeljo zbralo čim več na tekmi z Gorico, saj potrebujemo podporo in ob glasnih navijačih igramo boljše." 

TO JE LAHKO VARLJIVO
Kdo je favorit na tokratnem dvoboju med Olimpijo in Gorico, je jasno. Ljubljančani so Primorce v letošnji sezoni dvakrat visoko premagali (na prvi tekmi je bilo 4:1, na drugi 3:0), tudi trenutna forma je povsem na strani zeleno-belih.

"Želimo zmagati na zadnjih štirih tekmah, da bi na zimski premor odšli vsaj s prednostjo sedmih točk, ob kančku sreče še s kakšno točko več. Dvoboj z Gorico bo težak, saj gre za zelo dobro ekipo, ki ima številne dobre napadalno usmerjene nogometaše. A če bomo igrali tako kot na zadnjih tekmah, mislim, da bomo slavili," odločno zatrjuje Kronaveter, ki na opazko, da so vrtnice v letošnji sezoni že dvakrat premagali, odgovarja: "To je lahko varljivo, kajti čeprav smo dvakrat visoko slavili, v igri ni bilo tako velike razlike. Ob tem pa se vsi klubi želijo proti vodilnemu moštvu še bolj dokazati, vsakdo gre na takšnih dvobojih prek svojih realnih zmožnosti. Zato moramo biti previdni."

ZMAGA NAJBOLJE ZDRAVILO
Goričani upanje na pozitiven rezultat črpajo tudi iz medsebojnih dvobojev, pa čeprav so na obeh dozdajšnjih visoko izgubili. "Res je, da smo dvakrat izgubili, toda na nobeni tekmi nismo bili izrazito slabši nasprotnik. Čeprav smo doma izgubili, smo na primer odigrali precej dobro. Takrat nas je presekal prvi gol Olimpije tik pred koncem polčasa, ko je Kronaveter zadel iz enajstmetrovke iz njihove prve prave priložnosti. Potem smo v drugem polčasu pritisnili, toda v zaključku dobili še dva gola in izgubili," meni Burgić, ki pozna recept za vrnitev iz rezultatskega brezna, v katerem so se znašli v zadnjih štirih krogih.

"Zmaga je najboljše zdravilo. Še posebej zmaga nad vodilno ekipo v ligi. Tista prva nad Rudarjem na začetku sezone nam je dala zagon in potem smo jih nanizali sedem zapored. Prepričan sem, da se lahko tudi tokrat kaj takšnega ponovi. Seveda je v tem trenutku pri nas problem tudi v glavah, kajti z vsakim porazom malce pade samozavest in v tem trenutku jasno pri nas ni najvišji ravni. A že ena zmaga lahko vse skupaj obrne," je prepričan napadalec Gorice, ki je poleti med vrtnice prišel prav iz tabora zmajev.

"Ni mi žal, da sem šel. Za nobeno stvar v moji karieri mi ni žal. To, da je Olimpija trenutno prva na lestvici, pa ni nobeno presenečenje. Imajo kakovostno ekipo, dobro vodeno, stvari v klubu so urejene, in to pripelje do dobrih rezultatov. Prej v klubu ni bilo vse v redu. Pa ne mislim glede kakšnih izplačil, ta so bila redna. Govorim o malih stvareh, kot je bil na primer bojkot Green Dragonsov. Ali pa nesoglasja med predsednikom in trenerjem, za katerega se je govorilo, da ga hoče predsednik zamenjati. Zato je bil trener, pa tudi športni direktor, ves čas pod pritiskom. In takšne stvari potem vplivajo tudi na slabše izvedbe na zelenici," je za konec dejal Burgić.

Značke: olimpija, gorica, plts

Članki iz rubrike