podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 30.11.2015 22:57:05

Borut Arlič: Nisem človek, ki vleče niti iz ozadja

Nikola Miljković
S tehničnim direktorjem celjskega prvoligaša o aktualnem trenutku, a tudi o preteklosti in prihodnosti kluba.

V pretekli sezoni so bili prijetno presenečenje, bili so v modi. Prvenstvo so končali na drugem mestu in se uvrstili v finale pokalnega tekmovanja, a navduševali niso samo z dosežki, ampak tudi z igro. Podoba ekipe pod vodstvom Simona Rožmana je bila všečna, toda vsega lepega je enkrat konec. V Areni Petrol so kakopak upali, da bo uspešna zgodba trajala dlje časa, toda v aktualni sezoni se je marsikaj sfižilo. Grofi so trenutno na predzadnjem mestu na lestvici in resda tudi v pokalnem polfinalu, vmes so se zgodili pomembni kadrovski premiki. O tem in še čem smo se pogovarjali s tehničnim direktorjem prvoligaša iz knežjega mesta Borutom Arličem.

Gotovo ste pričakovali, da bo po polovici prvenstva pogled na lestvico drugačen.
Res je neverjetno, kako se lahko zadeve v nogometu hitro spremenijo. Verjetno nihče ni pričakoval, da bomo po pretekli zelo uspešni sezoni, ko smo se praktično do zadnjega kroga borili celo za naslov prvaka in bili tudi v finalu Pokala Slovenije, pri dnu prvenstvene lestvice. Dejstvo je, da smo prejšnjo sezono začeli popolnoma drugače kot letošnjo, ko smo nastopali v kvalifikacijah za ligo Europa, imeli nekaj poškodovanih igralcev, predvsem pa so bila pričakovanja javnosti in navijačev po uspešnem obdobju zelo velika.

A vse to vendarle ne bi smel biti razlog za tako grozovit padec, mar ne?
Prejšnjo sezono smo začeli popolnoma neobremenjeno, nakar smo po nekaj krogih ujeli dober ritem in ga potem ohranili celotno sezono. Igrali smo dobro, izidi so bili temu primerni, na nekaterih tekmah se nam je nasmehnila tudi sreča. In imeli smo Benjamina Verbiča, ki je tudi v najtežjih trenutkih naredil potezo več in v veliki meri prispeval k temu, da so bili naši rezultati takšni, kot so bili. Seveda je treba poudariti tudi zelo dobro delo trenerske ekipe, ki je našla pravo 'kemijo' z igralci, kar je bilo v določenih trenutkih, ko nismo igrali najbolje, ključnega pomena. V letošnjo sezono smo vstopili kot moštvo, ki se bo borilo za vrh, igrali smo v kvalifikacijah za ligo Evropa, kar je gotovo vplivalo na to, da začetek ni bil takšen, kot bi si ga želeli. Žal nam ni uspelo vnovič ujeti želenega ritma, kar je pustilo posledice na igralcih in seveda na celotni ekipi. V posameznih trenutkih nam je obrnila hrbet tudi sreča in nekatere napačne sodniške odločitve so povzročile, da smo se znašli v položaju, ko je trener Simon Rožman ugotovil, da tako ne more več naprej ter da ekipe ne zmore povleči iz globoke krize.«

Toda Simon Rožman ni bil edini, ki se je odločil za odhod, sledil mu je tudi športni direktor Ambrož Krajnc. Slišati je namigovanja, da ravno vi vlečete vse niti iz ozadja in da ste odgovorni tudi za odhod omenjenega dvojca.
Teh govoric je veliko in ne mislim se spuščati na raven tistih, ki jih posredujejo javnosti. Dejstvo je, da sva s predsednikom kluba dva dni prepričevala Simona Rožmana, naj ostane trener. Imel je popolno podporo kluba in še danes menim, da je sprejel napačno odločitev. Po njegovem odstopu je odstopno izjavo podal še športni direktor Ambrož Krajnc, kar me je še bolj presenetilo oziroma tega nisem pričakoval. To je bilo zame res veliko presenečenje. Ob odhodu sem obema povedal, da se z njihovima odločitvama ne strinjam, saj sta imela oba stoodstotno podporo, toda odločitev sta sprejela sama in klub pri teh odločitvah ni mogel narediti ničesar.

arlic ap
Arsen Perić
Že sami ste omenili, da v ekipi ni več Benjamina Verbiča. Je njegov odhod res v tako veliki meri vplival na podobo ekipe ali je bližje resnici, da novi igralci do zdaj niso izpolnili pričakovanj?

Odhod Benjamina seveda veliko pomeni za našo zasedbo. Gre za igralca, ki je znal dvigniti ekipo in v težkih trenutkih tudi sam odločiti tekmo. Dejstvo je, da poletni prestopni rok ni bil najbolj uspešen, in tudi to je eden od razlogov, da rezultatsko nismo tako uspešni. Moramo pa vedeti, da je naloga športnega direktorja zelo zahtevna, kar vedo vsi, ki so se s tem kadarkoli ukvarjali. Na trgu je ogromno igralcev in izbrati prave, torej tiste, ki jih klub potrebuje, je zelo težko. Igralci morajo ustrezati karakterju določene ekipe, imeti morajo določeno nogometno znanje za posamezno igralno mesto, poleg tega je treba upoštevati, da so sredstva za igralce v našem klubu zelo omejena. Izbrati pravega igralca za sorazmerno zelo nizko ceno je včasih prava umetnost.

Vnovič se bom oprl na govorice. Slišati je, da ste vi izbrali okrepitve oziroma ste se vtikali v delo športnega direktorja. Je potemtakem mogoče odšel prav zaradi tega?
Ambrož Krajnc je svoje delo opravljal popolnoma avtonomno, v njegovo delo se ni vmešaval nihče, zato so vse tovrstne govorice nesmiselne. Navsezadnje lahko to potrdijo vsi igralci, ki so v klubu ali so bili del našega kluba, in seveda njihovi zastopniki, ki so se o prestopih pogovarjali izključno z Ambrožem. Verjetno lahko na prste ene roke naštejem, kolikokrat sem bil v zadnjih letih v slačilnici članske ekipe, zato so tudi vse govorice, da sem jaz tisti, ki je povzročal razdor v ekipi, popolnoma neresnične in izmišljene. Kot sem že rekel, to vedo vsi v klubu, igralci in trenerji. Vsi tisti, ki govorijo takšne stvari, ne spravljajo v slabo luč mene kot direktorja, ampak NK Celje. Institucijo, ki bo kmalu praznovala 100 let obstoja, in to je zelo žalostno. Predvsem zato ker to govorijo tisti, ki so še pred kratkim na ves glas razglašali, kako veliko jim NK Celje pomeni.

Naslednje vprašanje se zastavlja samo po sebi. Kdo so ti ljudje? Razkrijte jih.
Kot sem že povedal, se ne bom spuščal na raven, ki jo te osebe uporabljajo, da blatijo mene in NK Celje. Že kot igralec in zdaj kot funkcionar kluba nisem nikoli stvari razčiščeval v javnosti, čeprav mi veliko ljudi govori, naj naredim prav to. Pomembno je, da mi vodilni ljudje v vseh teh letih, ko sem v klubu, zaupajo. Sodeloval sem s štirimi predsedniki, štirimi direktorji, člani uprave in vsi so mi v času njihovega delovanja in tudi še danes zaupali. Prav zaradi tega in spoštovanja do NK Celje imen ne bom razkrival. Ne nazadnje to ni moja dolžnost, saj teh neresnic in namigovanj nisem sprožil jaz.

Kakšne so trenutne razmere v klubu?
Če govorimo o finančnem stanju, lahko povem, da je stabilno. Redno poravnavamo obveznosti do igralcev, trenerjev, zaposlenih in do drugih dobaviteljev. Dolg imamo le do enega dobavitelja, s katerim se dogovarjamo o tem, na kakšen način ga bomo poravnali. Kar zadeva športno področje, je prvotni cilj, da se članska ekipa čim prej konsolidira in zasede mesto, ki je glede na igralsko zasedbo realno. Nekje med petim in osmim mestom. Nogometna šola deluje v skladu s trenutnimi zmožnostmi. Imamo nekaj reprezentantov, največji problem predstavlja infrastruktura za trening, ki v Celju nujno potrebuje obnovo. Moramo vedeti, da imamo v mestu dva nogometna kluba, ki nastopata z vsemi selekcijami, infrastruktura pa je zelo omejena, in kot sem že rekel, potrebna obnove. Tega se zavedajo tudi v mestni občini in verjamem, da se bo tudi ta problem začel zelo kmalu reševati.

Kar precej se govori tudi o prenehanju sodelovanja z Darkom Klaričem in družbo Bravo 1. Kako je s tem?
Z družbo Bravo 1 imamo sklenjeno pogodbo o sodelovanju, prekinemo jo lahko tako mi kot Bravo 1. V NK Celju smo že večkrat povedali, da si želimo nadaljevati sodelovanje, seveda pa to ni odvisno samo od nas. Res pa je, da so se odnosi med obema stranema nekoliko spremenili predvsem po odhodu športnega direktorja Ambroža Krajnca. Verjamem, da se bosta predsednik kluba Stevan Đorđević in predstavnik družbe Bravo 1 Darko Klarič o vsem pogovorila in našla rešitev za nadaljnje sodelovanje.

Članki iz rubrike