sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 05.03.2016 17:30:47

MARKO NIKOLIĆ: Sladka preteklost z napako in derbi s ciljem v mislih

Arsen Perić
Že res, da je pred Markom Nikolićem njegov prvi večni derbi med Olimpijo in Mariborom, toda to ne pomeni, da v teh dneh tava v temi in nikakor ne najde odgovora na vprašanje, kaj pričakovati.

Drži, velja za mladega strokovnjaka, pri šestintridesetih bi težko trdili, da ima za sabo »malo morje« težkih tekem. Toda večni derbi že pozna.

Kot rečeno, Marko Nikolić bo prvič aktivno sodeloval na slovenskem večnem derbiju. Prvič bo na lastne oči videl, kako se znajo strasti razvneti, ko si nasproti stopijo Ljubljančani in Mariborčani. Prvič bo prisluhnil, kako se mešajo napevi dveh povsem nasprotno mislečih navijačev. Prvič bo doživel, da tudi Slovenci nogomet doživljajo zelo čustveno in brez zavor. Da, tudi klene slovenske kletvice bo poslušal prvič. Vsaj pred takšnim avditorijem. A da bo vse to zanj nekaj povsem novega? Ne, zagotovo ne. Večni derbi je namreč že doživel. No, večiti derbi. Tistega srbskega. Ali bolje rečeno beograjskega. Torej tistega, ki spada med ene najbolj divjih, strastnih in vročekrvnih ne zgolj na področju nekdanje Jugoslavije, ampak kar celotne zemeljske oble. Kdor doživi takšnega, je doživel vse, pravijo številni. Nikolić je beograjski derbi doživel dvakrat, obakrat v vlogi trenerja Partizana.

Slednjega je obakrat vodil na stadionu JNA, in kar je bilo zanj in za navijače njegovega tedanjega kluba najpomembnejše – na obeh velikih derbijih srbskega prvenstva je zmagal. Na prvem 26. aprila 2014, ko je z 2:1 v kozji rog ugnal slovenskega strokovnjaka Slavišo Stojanovića (za črno-bele je igral tudi zdajšnji član Olimpije Danko Lazović), na drugem 18. oktobra 2014, ko je Partizan slavil z 1:0. Takrat je Crveno zvezdo vodil Nenad Lalatović, za rdeče-bele je igral tudi Nejc Pečnik, Nikolić se je do zmage dokopal tudi ob pomoči Branka Ilića. Čeprav je Nikolić obakrat slavil, mu na dolgi rok to ni prineslo tistega pravega zadovoljstva in osebnega zadoščenja. Stojanović je namreč kljub porazu na derbiju postal srbski prvak, Nikolića pa so kljub zmagi na njegovem drugem beograjskem obračunu odpustili še pred koncem tiste sezone.

166-8-darijan matic af
alesfevzer.com

VERJETNO BI SE PODPISAL
Nikolić ima torej že pozitivne izkušnje z obračuna dveh največjih in najbolj tradicionalnih klubov v državi, ki imata hkrati tudi največji bazi navijačev. Toda prepričani smo, da bi se tedaj, ko je še vodil zasedbo Partizana, precej raje podpisal pod dva poraza, če bi v zameno zanju dobil dva naslova srbskega prvaka. V luči tega bi se upali podpisati tudi pod tezo, da bi Nikolić jutri z veseljem priznal premoč Mariboru, če bi ob tem v zameno dobil naslov prvaka, ki bi bil za Olimpijo prvi po kar 21 letih! No, seveda pa to niti po naključju ne pomeni, da Nikolić dejansko razmišlja v tej smeri. Na 118. večni derbi med Olimpijo in Mariborom, na katerem bodo zmaji lovili svojo 34. zmago, se pripravlja tako, da na neuspeh noče pomisliti niti za trenutek. Zanima ga zgolj in samo slavje, verjetno bi bil delno zadovoljen tudi z neodločenim rezultatom, toda poraz je za gologlavega strokovnjaka popolnoma nesprejemljiv. A tudi če se bo Olimpija iz Ljudskega vrta dejansko vrnila z zmago, Nikolića to ne bo dvignilo s trdnih tal. Evforija ga ne bo zajela tudi zaradi izkušenj, ki jih že ima z večnimi derbiji. Saj ste pozorno brali, kajne? Nikolić je s Partizanom dvakrat premagal Crveno zvezdo, a mu ni bilo dano, da bi na koncu slavil naslov prvaka. Zato je tudi na včerajšnji zadnji tiskovni konferenci pred začetkom bitke pod Kalvarijo poudaril dve misli: Olimpija gre v Maribor po zmago, hkrati pa bo tudi v vsako naslednjo tekmo krenila z nič manjšim apetitom po uspehu. Vse v želji, ki že vse od lanskega poletja dalje vse močneje gori v srcih Milana Mandarića in Ranka Stojića, od januarja dalje pa tudi v glavi Marka Nikolića – da bi Olimpija spet postala prvakinja.

REZULTAT NE SME TRPETI
»Pred nami je tekma, ki dviguje največ prahu v slovenskem nogometu. Je najbolj zanimiva med vsemi in je kot takšna dobra za celoten nogomet v tej državi,« je včerajšnje druženje s predstavniki sedme sile začel trener Olimpije Marko Nikolić, nato pa pozornost takoj usmeril v nasprotnika: »Spoštujem Maribor in vse, kar je naredil v zadnjih desetih letih na domačem in mednarodnem prizorišču. Naša samozavest je pred derbijem optimalna, sicer pa se na tekmo pripravljamo kot na vsako drugo. Tako kot vsaka druga tudi ta namreč prinaša le tri točke, nič več. Vsakič so pomembne tri točke, obenem pa pred sabo ves čas jasno vidimo cilj – naslov prvaka. Zato moramo zbirati točke na vsaki tekmi, enako seveda velja za večni derbi. Razpoloženje v ekipi je zelo dobro in mislim, da na tekmo prihajamo v dobrem stanju. Dodaten motiv je ta, da so pošle vse vstopnice za naše navijače. V Maribor gremo hrabro in z odločnim ciljem, da naredimo dober rezultat.« Zagotovo pa ne z željo po ugajanju, kot je še poudaril Nikolić: »V nogometu ni vse v lepoti igre. Saj ne, da ni pomembna, po svoje tudi je, ampak zaradi tega rezultat pač ne sme trpeti.«

ZARADI MENJAVE TEŽKO ZA OBA
Medtem ko je Maribor zaradi menjave na trenerski klopi in zadnjih pretresov nasploh precejšnja neznanka pred jutrišnjo tekmo, pa so se smernice Nikolićevega dela zdaj že pokazale v tolikšni meri, da dvoma o tem, kakšno Olimpijo bomo spremljali, praktično ni. Zmaji bodo v prvi vrsti disciplinirani, zagotovo se ne bodo kar takoj brezglavo zapodili proti golu nasprotnika. »Pripravljeni bomo na to, kar nas čaka, seveda bomo. In to na pravi način. Tako v fizičnem kot tudi psihičnem smislu. In ko je tako, je Olimpija takšna, da zna odigrati tudi večni derbi. In večni derbi moraš seveda odigrati tako, da zmagaš,« je odločno poudaril Nikolić, ki ga v štajerskem glavnem mestu čaka obračun s strokovnjakom, čigar preteklost je prav tako povezana s Partizanom. Nikolić je slednjega vodil kot trener, Milanić je njegove barve branil kot nogometaš. »Menjava ni dobra z našega zornega kota, saj nimamo informacij o taktiki in ostalih stvareh. Ni dobra pa tudi z njihovega zornega kota, saj bo imel trener na voljo zgolj nekaj dni za pripravo na tekmo. V vsakem primeru je težko za oba. Predvidevam, da bodo Mariborčani v sistemu igre opravili nekaj sprememb,« meni Nikolić, ki je pristavil: »Darka sicer poznam osebno s prijateljskih tekem v preteklosti. Želim mu vse najboljše, a seveda šele po sobotni tekmi.«

Članki iz rubrike