stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

rb
rb
0 09.03.2016 09:53:54

Pekič o derbiju in trenerski zamenjavi: Razumem Zahovića

Drago Wernig - TAKA
V mariborskem dresu je zbral 178 nastopov in dosegel 78 golov. Zadnjega 24. junija 2007 na Malti, kjer so vijoličasti v takratnem pokalu Intertoto s 3:0 premagali Birkirkaro, zdaj pa dokaj podrobno spremlja dogajanje pod Kalvarijo. Na večnem derbiju kakopak ni manjkal, zanimalo nas je tudi njegovo mnenje o zamenjavi na trenerskem stolčku trinajstkratnih prvakov.

"Bil sem pozitivno presenečen oziroma sem z derbijem zelo zadovoljen. Ritem je bil na visoki ravni. Na evropski, igralci obeh ekip so zares veliko tekli. Takšnih tekem smo bili do zdaj v glavnem navajeni ob spremljanju Maribora na evropskem prizorišču, na domačem pa kaj takega vidimo bolj redko. Tudi kulisa je bila takšna, kakršno si tako pomembna preizkušnja zasluži. Za najvišjo oceno so manjkali le goli, vsega drugega je bilo dovolj. V vsakem primeru je bil sobotni večer v Ljudskem vrtu lepa propaganda slovenskega klubskega nogometa in verjamem, da se bo vse skupaj v takšnem slogu tudi nadaljevalo," pravi Damir Pekič.

GOL BI GA NADGRADIL
Lepo število nasprotujočih si mnenj je bilo slišati o tem, kdo je bil bližje vsemu izkupičku. "Ker čustev ne morem izključiti, bom rekel, da je bil Maribor bližje uspehu. Milivoje Novaković je imel zaključno žogo. Če bi zadel, bi bil razplet bržčas drugačen, vsekakor pa bi gol v tistem trenutku derbi še nadgradil. Igra bi se razživela in postala bolj napadalna. A četudi bi morda zmagala Olimpija, ne bi bilo nezasluženo. Mislim, da je na koncu remi še najbolj pravičen," meni nekdanji odlični napadalec, ki se je kdaj gotovo že znašel v takšnem položaju kot slovenski reprezentant v vijoličastem dresu v 37. minuti: "Podaja Marcosa Tavaresa je bila čudovita, prav tako kot vtekanje Milivoja Novakovića, a se mi zdi, da je bil zunaj linije vrat, kar je bilo najbrž odločilnega pomena. Če bi bil le za meter bolj pomaknjen proti sredini gola, bi bilo vse drugače. Ampak Nova se ni odzval slabo in nedvomno je dejstvo, da zadeti ni bilo tako lahko, kot je bilo videti. Če pogledamo nogometno, sta bili morda na nasprotni strani priložnosti Blessinga Elekeja in Mihe Zajca celo obetavnejši, lažje ju je bilo zaključiti."

ljudski vrt gw
Grega Wernig
NEKAJ JE BILO TREBA SPREMENITI

V pričakovanju derbija je bilo vznemirljivo vprašanje, kako se bo po pretresih odzvala vijoličasta zasedba z novim trenerjem? "Ogledal sem si tudi tekmo s Celjem in videl stihijski Maribor. Ne, podoba ni bila dobra, zato razumem Zlatka Zahovića, da se je odločil nekaj spremeniti. V nasprotnem primeru bi se Olimpija bržčas znova veselila vsega izkupička. Odziv ekipe je bil dober, toda o tem nisem niti dvomil, to so vendarle dovolj izkušeni fantje. Maribor je bil takšen, kot sem pričakoval, v primerjavi z uvodno spomladansko preizkušnjo je bil opazen napredek, zmanjkal je le gol," je odvrnil Damir Pekič.

ZGODI SE LAHKO ŠE MARSIKAJ
Zmaji imajo na vrhu lestvice kar zajetnih šest točk naskoka. "Četudi bi vijoličasti na derbiju slavili in se Olimpiji približali na tri točke zaostanka, to ne bi pomenilo še nič. Seveda bi bilo drugače, če bi Ljubljančani pobegnili na devet, to bi bilo za Mariborčane težko ulovljivo. Tako pa se še vedno lahko zgodi marsikaj. Ne smemo zanemariti spoznanja, da je liga zelo izenačena, da lahko vsak premaga vsakega. Domžale sicer pomladi niso začele najbolje, a je jasno, da imajo dobro ekipo, Gorica je živahna, poletna, Celjani so v Ljudskem vrtu dokazali, da so sposobni presenečenj. Verjamem, da bo prvenstvo zanimivo do konca," je povedal v sezoni 2000/01 strelski kralj prvoligaškega prizorišča – v celjskem dresu je dosegel 23 golov – in za konec poudaril: "Obe ekipi bosta morali biti na najvišji ravni. Na vseh področjih. Ne bo pomembna le telesna pripravljenost, ne bo odločala le forma, ampak gotovo v veliki meri tudi miselnost ekip in igralcev. Pritisku se je nemogoče izogniti. Mariborčani se zavedajo, da si spodrsljaja ne smejo privoščiti, hkrati Ljubljančani vedo, da jim nekdo diha za ovratnik. Vijoličasti so tega že navajeni, kar ni zanemarljivo, poleg tega je lažje napadati kot braniti. Vsekakor se obeta zanimiv boj."

Članki iz rubrike