Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 06.09.2014 12:20:37

Kot reprezentančna liga prvakov

Reuters
Nove kvalifikacije za Euro 2016

Medtem ko bodo slovenski nogometaši jutri odpotovali v Estonijo in tam v večernih urah opravili trening pred ponedeljkovo tekmo, bo približno v času njihove talinske vadbe šest reprezentanc prerezalo rdeč trak in odprlo kvalifikacije za Euro 2016. Nove kvalifikacije v smislu novega cikla potegovanja za novo veliko tekmovanje, a tudi nove v smislu nove podobe, novega sistema, nove usmeritve in še česa. Odgovorni celo trdijo, da se začenja nova doba evropskega reprezentančnega nogometa.

Slovenska izbrana vrsta je včeraj opravila le dopoldanski trening v Lescah in bo danes še zadnjič vadila na domačih tleh pred jutrišnjim jutranjim prevozom na letališče in poletom proti Talinu. Odpravo s sončne strani Alp tam pričakujejo podobne vremenske razmere, kot so v popolnem neskladju z omenjeno oznako za našo deželo pri nas vladale v zadnjih dneh, pričakuje pa jo tudi povsem nov, precedenčen ponedeljkov termin.

LE ENA V NIZU
Na nedeljsko pot in ponedeljkovo srečanje se bo treba še navaditi, gre pa le za eno v nizu sprememb, ki jih z začetkom tega kvalifikacijskega cikla uvaja evropska nogometa zveza in ki naj bi predstavljale pravo manjšo (morda pa celo večjo) revolucijo. Zanimivo je, da bo v novem konceptu, ki sovpada s povečanjem števila na evropsko prvenstvo uvrščenih reprezentanc, tekem prosta le sreda, ki je bila dolga leta (celo desetletja) sinonim za obračune tudi na reprezentančni ravni.

Kot verjetno veste, bodo srečanja v tednu nogometa, kot so format poimenovali pri Uefi, razporejena med četrtkom in torkom, pri čemer v odvisnosti od različnih kriterijev ena reprezentanca dve tekmi v istem kvalifikacijskem terminu lahko odigra v vzorcu četrtek–nedelja, petek–ponedeljek ali sobota–torek. Vse to z enim samim ciljem: nogometnim navdušencem omogočiti spremljanje čim več tekem, kar predstavlja skoraj nasprotje petkovim (in prej dolga leta sobotnim) večerom, ko je bilo srečanj resnično preveč, da bi bilo mogoče za vsa vedeti, kaj šele jim nameniti kako resnejšo pozornost.

ŽE PRED IGRIŠČEM VELIK USPEH
Vse je seveda povezano z denarjem. V Uefi nikakor ne skrivajo, da nov koncept praktično izhaja iz centralizacije televizijskih pravic, ki jih po novem tržijo na zelo podoben način kot v obljubljeni nogometni deželi z imenom liga prvakov, kjer se seveda obrača največje število milijonskih (celo milijardnih) ničel.

Povezava je seveda neposredna, več gledalcev vsake od načrtovanih tekem potegne za seboj denar iz televizijskih pravic in oglaševanja, evropska nogometna zveza pa je zaradi tega zlatega pravila nogometne recipročnosti zagotovo zadela v polno. In je prve navdušujoče plodove požela, še preden sta na igrišče stopila prva nasprotnika in še preden se je začela prva tekma. "Nove kvalifikacije so že zdaj uspeh. Televizijsko zanimanje zanje je v Nemčiji, Franciji, Španiji, Italiji, mnogih izmed ostalih evropskih držav in celo na drugih celinah toliko preseglo zanimanje iz prejšnjih ciklov, da je pozitivno presenetilo celo nas. Pričakovali smo izrazit dvig, a ne tako izrazitega, in če bo šlo tako naprej, bomo dobili novo veliko uspešnico," nam je s širokim nasmehom na obrazu priznal generalni sekretar krovne evropske organizacije Gianni Infantino, njegov neposredno nadrejeni Michel Platini, predsednik evropske nogometne zveze, pa je k temu dodal: "Sem človek z igrišča, in preden govorim o pravem uspehu, bi rad počakal na tekme. Toda če lahko sklepamo po odzivu evropskega nogometnega trga, nas čaka nepredstavljiv dvig reprezentančnega nogometa. Morda celo, pa naj se sliši še tako ambiciozno, na raven skupinskega dela lige prvakov."

Po vzoru na veličastno klubsko kraljico prav tako ne bo več mogoče prosto izbirati začetka tekem; ob sobotah in nedeljah je dovoljena tudi 18. ura, ob delavnikih pa je razen redkih izjem (povezanih bodisi s podnebjem bodisi s časovnimi pasovi) obvezno treba igrati ob skoraj legendarnih 20.45.

SVETOVNI PRVAKI IN ŠE EN KOŠČEK ZGODOVINE
In ne nazadnje morajo po kopitu lige prvakov vsa srečanja iz iste skupine biti odigrana na isti dan, kar še povečuje preglednost in zaradi česar bodo jutri s skupno sedmimi tekmami led prebile le tri skupine. V vsaki od njih bo ena od tistih tekem, s katerimi smo zapis začeli in na katerih bodo vsaj v prenesenem pomenu prerezali trak. Čast je pripadla Tbilisiju, Budimpešti in Københavnu, kjer bodo gostovale Irska, njena skorajda soimenjakinja Severna Irska in v nadaljevanju zelo zanimivih obračunov iz kvalifikacij za zadnje svetovno prvenstvo vse močnejša Armenija. Ta srečanja bodo seveda na sporedu ob 18. uri, medtem ko bodo preostali štirje obračuni v drugem dovoljenem terminu.

V središču pozornosti bo zagotovo še vedno sveža svetovna prvakinja Nemčija, ki si je med tednom privoščila visok poraz ob ponovitvi velikega finala brazilskega mundiala, jutri pa bo stvari na svoje mesto želela postaviti na dvoboju z vse prej kot strah vzbujajočo Škotsko.

Prav tako v skupini D bo čas za še en košček nogometne zgodovine, saj bo svojo prvo kvalifikacijsko tekmo odigrala nova, 54. članica evropske nogometne družine. Gibraltar bo za začetek pod svojo znamenito skalo gostil Poljsko in skušal pokazati, da ne namerava biti pirenejski San Marino, pa tudi da ne namerava spadati v skupinico z Andoro in podobnimi. Želi biti vsaj kot Ferski otoki, ki bodo jutri gostili Finsko, precej težje dosegljive pa so ekipe tipa Albanija, ki bo uvodni tekmovalni dan počastila z gostovanjem pri Cristianu Ronaldu in druščini.


Pari nedeljskih tekem

Skupina D: Gruzija – Irska (ob 18.00), Nemčija – Škotska (20.45), Gibraltar – Poljska (20.45)
Skupina E: Madžarska – Severna Irska (18.00), Ferski otoki – Finska (20.45)
Skupina I: Danska – Armenija (18.00), Portugalska – Albanija (20.45)

Članki iz rubrike