benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 26.03.2015 19:50:53

Katanec: O njih ne bomo, jih pa potrebujemo

Arsen Perić
Če od Srečka Katanca na obvezni tiskovni konferenci dan pred tekmo pričakujete spektakel, boste vedno razočarani.

Selektor slovenske izbrane vrste v te vrste obrednem pojavljanju pred predstavniki sedme sile verjetno nikoli ni videl pravega smisla, in če bi trdili, da ga ne razumemo, bi šlo za nasprotovanje zaradi nasprotovanja samega. Današnje druženje na Brdu pri Kranju v tem pogledu ni bilo popolnoma nič novega, je pa vseeno postreglo z nekaj zanimivimi elementi.

Reprezentanca se je odločila, da se do tekme ne bo vračala na njeno prizorišče, pa tudi na splošno v prestolnico naše države ne. Nogometaši so Ljubljano obiskali le v sredo zvečer, ko so opravili trening na zelenici v Stožicah in s tem ne le preizkusili tamkajšnjo igralno površino, temveč tudi zelo razveselili prisotno skupino otrok (in njihovih mam), ki jim je ta čast pripadla kot zmagovalcem nagradne igre enega od pokroviteljev.

reprezentaca nogomet  katanec gw
Grega Wernig

Po prvotnem načrtu bi največji slovenski stadion moral gostiti tudi današnji zadnji trening pred petkovim srečanjem in pred njim novinarsko konferenco, a je v zaključnem delu priprav prišlo do sprememb in izbrana vrsta je ostala na Gorenjskem. Zadnjič je trenirala v Lescah, pred odhodom še nekoliko bolj severozahodno od glavnega mesta naše dežele pa nas je selektor še enkrat gostil tam, kjer nas je celotna izbrana vrsta gostila ob ponedeljkovem zboru.

882-8-9-katanec1 ap
Arsen Perić

Pripravljeni smo, želimo si treh točk in smo absolutni favoriti za zmago. Nič pa ni samoumevno, o čemer med drugim govorijo tako moje izkušnje iz preteklosti kot remi naših tokratnih nasprotnikov z Estonijo.

V svojem slogu je v konferenčno dvorano prišel nekaj minut pred zapovedano uro in se kmalu zatem odšel pripravljat na zaključni trening, vmes pa odgovoril na vprašanja, ki so si kot po navadi želela izvedeti več novega, kot je Katanec pripravljen povedati, ali pa celo več, kot se je v teh nekaj dneh sploh zgodilo. Edina prava novica te vrste je bila vsekakor odpoved Martina Mileca, ki je na sredinem treningu obnovil starejšo poškodbo stegenske mišice in pri tej reprezentančni akciji ne bo več sodeloval. Vrnil se bo (ali se je celo že) v Liege in s tem v svoje klubsko okolje, kaj več od tega pa selektor ni znal povedati oziroma je za vsa nadaljnja pojasnila priporočil reprezentančne zdravnike.

TO, KAR ESTONCI NISO BILI
Kar zadeva osrednje teme, ki so na novinarskih konferencah te vrste nekakšen železen repertoar, smo seveda slišali veliko tistega, kar je Katanec v pričakovanju domačega srečanja s San Marinom ponavljal že jeseni in kar je ponovil tudi na samem začetku te akcije, ko je razkril imena svojih izbrancev. "Pripravljeni smo, želimo si treh točk in smo absolutni favoriti za zmago. Nič pa ni samoumevno, o čemer med drugim govorijo tako moje izkušnje iz preteklosti kot remi naših tokratnih nasprotnikov z Estonijo, ki smo si ga zelo natančno ogledali. Fante ves čas opozarjam, da nič ne bo prišlo samo od sebe, in verjamem, da so to dojeli," je poudaril in ob tem še enkrat opozoril, da je San Marino napredoval ter da je nezanemarljivo oviro predstavljal celo v dvoboju s prvo favoritinjo naše skupine, Anglijo. "V prvem polčasu so Angleži dosegli en zadetek povsem po naključju in enega iz enajstmetrovke, sicer so Sanmarinci na igrišču stali zelo dobro, tako kot so v današnjem nogometu sposobne stati tudi ekipe, ki bi v očeh marsikoga morale biti samoumevno premagljive. Nogometaši San Marina so fizično dobro pripravljeni, znajo se braniti in imajo željo, zato bo njihov odpor treba vzeti povsem resno," je dodal selektor, ki si seveda želi hitrega prvega zadetka in vsega, kar bi take vrste kapital prinesel s seboj.

882-2-3-katanec (obrez) nm
Arsen Perić

Nogometaši San Marina so fizično dobro pripravljeni, znajo se braniti in imajo željo, zato bo njihov odpor treba vzeti povsem resno.

"Na eni strani bi bila taka pot zagotovo najboljša in najlažja, zagotovo bomo naredili korake v tej smeri, a moramo biti pripravljeni tudi na scenarij, da mreže ne bomo zadeli hitro. V tem primeru bo treba biti potrpežljiv, treba bo biti zbran in treba bo biti agresiven. Vse to Estonci niso bili, zato jim je voda začela teči v grlo in zato se jim je na koncu zgodilo to, kar se jim je," se je s šefom strokovnega štaba vsekakor treba strinjati, tako kot se je treba strinjati, da bodo številni slovenski nogometaši primorani zaigrati drugače, kot igrajo v klubih.

CELO PORINITI JO MED NOGAMI
"Bodimo pošteni, imamo zelo zelo malo igralcev, ki so navajeni igrati tekme z večjo posestjo žoge, z ustvarjanjem pritiska in z nujnostjo priti do zmage. To ni nič kaj takega, a dejstvo je, da večina igra v ekipah, ki po navadi igrajo proti boljšim moštvom in so se prisiljene braniti. Ti fantje proti tako imenovanim bunkerjem igrajo zelo redko in upam, da se bodo znali prilagoditi," je ugotovitev vsekakor primerna, recept za prebijanje takih postavitev pa verjetno poznate.

882-8-9-katanec3 ap
Arsen Perić

Treba bo torej biti drzen, potrebujemo individualno kvaliteto, potrebujemo igralce, ki bodo naredili razliko.

Oziroma vsaj veste, katero pot zagovarja Katanec in kaj si želi od svojih najbolj kakovostnih igralcev. "Treba bo narediti višek, to vedno poudarjam in s tem imamo velikokrat težave. Treba bo prebiti, treba bo preigrati, navsezadnje bo treba tudi poriniti kakšno žogo med nogami nasprotnih igralcev. Treba bo torej biti drzen, potrebujemo individualno kvaliteto, potrebujemo igralce, ki bodo naredili razliko," je bil na to temo selektor odločen še bolj kot kadarkoli v preteklosti in je s tem še odločneje izzval posameznike, od katerih se po tehnični plati največ pričakuje. "Potrebujemo jih, vsekakor bo najlažje priti do pričakovane zmage, če bodo svoje delo opravili na čim višji ravni."

ilicic-katanec nm

Se je tudi vam ob tem (hote ali nehote) v misli prikradel povratnik v izbrano vrsto Josip Iličić, čigar glavna odlika so prav take poteze in ki bi v tem pogledu preprosto moral biti eden od ključnih mož? Priznamo, mi smo o njem na tak način razmišljali že prej, njegovo ime se nam je porodilo v tisti desetinki sekunde, v kateri je Katanec začel govoriti o individualnih rešitvah, in seveda smo s temi mislimi soočili tudi selektorja. "Lahko rečem, da so vsi zelo dobro delali in da sem na zaključku priprav zadovoljen z vsemi. O imenih posameznikov in o mojih pričakovanjih od dotičnih igralcev pa na tem mestu ne bom razpravljal, tako kot o njih nisem želel govoriti že od vsega začetka," je bil pričakovani odgovor, ugotovitev, da bo tako na individualni kot na skupinski ravni vse v najlepšem redu le v primeru današnje zmage, pa skupna.

Članki iz rubrike