Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 28.03.2015 12:00:46

Kvalifikacije za EP: Te bi se spogledovale z resnostjo

Reuters
Po sistemu, na katerega smo se jeseni navadili in s katerim je Evropska nogometna zveza pričakovano (ter tudi upravičeno) zadovoljna, so v kvalifikacijah za prihodnje evropsko prvenstvo danes na potezi naslednje tri skupine oziroma moštva v njih. V vseh treh je položaj zelo zanimiv, ne moremo pa se znebiti občutka, da to prav posebej velja za skupino na začetku abecede, v kateri se bosta udarili ekipi, ki imata za seboj zelo slabo kvalifikacijsko jesen.

Na splošno velja, da so razširjeno evropsko prvenstvo in posledično spremenjene zakonitosti napredovanja iz kvalifikacij priložnost za srednje velike reprezentance, ki so bile (tako kot na primer Slovenija) do zdaj precej bolj na robu uvrstitve na veliko tekmovanje. Hkrati pa velja tudi, da so pravi božji dar za močnejše ekipe, ki so se že doslej po pravilu uvrščale brez pretiranih težav, po novem pa bi jih morale imeti še toliko manj.

Pravzaprav je marsikdo napovedal njihovo popolno odsotnost, morda pa je prav ta duh brezskrbnosti v številne tabore vnesel sproščenost, ki je prinesla neprevidnost in s tem nenavadno veliko število spodrsljajev. Jeseni je šlo nepričakovano slabo (vsaj za njene standarde) celo nemški izbrani vrsti, ki je le nekaj mesecev prej delovala nepremagljiva v svetovnem merilu in je v resnično velikem slogu pokorila vse tekmece na mundialu v Braziliji.

883-10-11-turcija re
Reuters
Njene tri točke zaostanka za Poljsko in točkovna izenačenost s Škotsko ter Irsko so resnično precej pod pričakovanji, pa čeprav v tem položaju o kakih težavah še vedno ne moremo govoriti. Je pa, če se zdaj osredotočimo na napovedano in danes aktivno skupino A, stvar še nekoliko bolj zapletena tam, kjer sta precej nepričakovano pobegnili Češka ter Islandija. Oziroma je precej nepričakovano zaostala polfinalistka omenjenega svetovnega prvenstva (in finalista predhodnega) Nizozemska, ob njej pa še bolj Turčija, ki ima na papirju zelo dobro reprezentanco in ki se lahko pohvali tudi z izjemno močnim državnim prvenstvom.

Turki so na štirih tekmah zbrali mizerne štiri točke, Nizozemci imajo le dve točki več, kar je za format njihove reprezentance podobno katastrofalen izkupiček (za boljšo predstavo, Islandija je pri 9 in Češka pri 12), danes pa se bosta veliki razočaranji skupine, pa tudi celotnega dozdajšnjega dela kvalifikacij, pomerili med seboj. Srečanje bodo gostili tulipani, po njem pa bo za eno (ali kar za obe) izbrano vrsto mogoče govoriti o težavah. Pa ne samo o njih, te težave bi se (morda celo kot prve te vrste v teh kvalifikacijah) začele spogledovati z resnostjo, čeprav se je lanskega septembra kaj takega zdelo zelo malo verjetno.

V primeru poraza bi bili Turki v resnično globokem blatu, v katerem bi bilo že tretje mesto precej oddaljeno, kaj šele drugo mesto in z njim neposredna uvrstitev na Euro. Na drugi strani bi bil v primeru ničle vse prej kot zavidljiv tudi nizozemski položaj, tako kot bi bila vse prej kot zavidljiva položaja obeh reprezentanc v primeru neodločenega izida. Sploh če bi Islandcem uspelo zmagati v Kazahstanu, evforična Češka pa bi na domačem igrišču premagala Latvijo.

Preostali danes aktivni skupini bosta zanimivi z zornega kota dogajanja na področju bivše Jugoslavije. V okviru skupine B je udeleženka svetovnega prvenstva Bosna in Hercegovina, ki se je zelo izkazala tudi v nekaj prejšnjih kvalifikacijah, v še slabšem položaju kot izpostavljena Turčija. Se pa za naše nekdanje sodržavljane reševanje te zagate ne začenja danes, kajti ne glede na slabo jesensko formo, ki jim je na štirih tekmah prinesla zgolj tri točke, bi gostovanje v Andori moralo biti formalnost. Bosanci in Hercegovci bodo skoraj zanesljivo slavili, ob tem pa bi nekaj prave koristi lahko imeli le od ugodnega razpleta katere od preostalih tekem.

883-10-11-hrvaska re
Reuters
Če bi denimo Izrael in Wales remizirala, manj verjetno pa je, da bi si Belgija na domačem igrišču privoščila spodrsljaj proti Cipru. V skupini vodijo Izraelci z devetimi točkami in tekmo manj, Wales jih ima osem, Ciprčani šest, belgijski vtis pa je ob petih točkah malce boljši (a še vedno občutno slabši od pričakovanj) zaradi dejstva, da so tako kot nogometaši iz svete dežele igrali šele trikrat.

Medtem v skupini H Hrvaški kaže neprimerno bolje kot sosednji Bosni in Hercegovini ter bo nocoj branila prvo mesto na domačem srečanju z Norveško. Gre za izjemno pomemben obračun, kajti Norvežani zaostajajo le za točko, v napet troboj pa je vmešana tudi Italija, ki je Hrvaški točkovno enaka ter je na lestvici stisnjena med današnji nasprotnici. Nove tri točke bodo azzurri lovili v Bolgariji, pri tem pa bodo zagotovo igrali tudi za nesrečnega Claudia Marchisia, ki je na treningu staknil hudo poškodbo kolena. Z igrišč bo odsoten do osem mesecev, kar je seveda zelo slaba novica tudi za torinski Juventus, udeleženca četrtfinala lige prvakov.

Članki iz rubrike