sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 20.05.2015 08:00:23

KOPER – CELJE: Eni v sedmih eno, drugi v treh dve

Grega Wernig
Na Bonifiki bo danes padel – čeprav v praksi ne še čisto – zastor nad slovenskim klubskim dogajanjem v letošnji sezoni.

Zmagovalci prvenstva so konec tedna po pričakovanjih znova postali vijoličasti, v drugo ligo so že pred časom nazadovali Radomljani, odprti ostajati le še pomembni vprašanji, kdo bo pokalni zmagovalec in kdo bo posledično ostal brez Evrope.


Odgovor na to vprašanje bosta ponudila Koper in Celje, ki sta v polfinalu pripravila manjše presenečenje. Čeprav so Celjani v letošnji sezoni dokazali, da se lahko povsem enakovredno kosajo s svojimi štajerskimi tekmeci, je le malokdo pričakoval, da lahko na dveh tekmah izločijo Mariborčane, toda Simonu Rožmanu in njegovim varovancem je uspelo, in to dokaj zlahka.

KOPER - CELJE

Bonifika, danes ob 20.30

Podobno so bili tudi Koprčani v drugem polfinalu avtsajderji na obračunu z Domžalami, ki so se v vlogi favorita znašle predvsem zaradi odlično odigranega prvega dela sezone, toda Rodolfo Vanoli, ki je na klop Kopra znova sedel tik pred prvim polfinalnim obračunom, je vnovič dokazal, da je odličen strokovnjak in je Primorce na njemu tako zelo ljubi "italijanski" način popeljal v finale.

924-3-pokal OBREZ nm
Nikola Miljković

Finale, ki bo za Koprčane, tako zatrjujejo tudi sami, najpomembnejša tekma sezone. V njej bodo kanarčki poskušali najti nekakšno zadoščenje za sezono, ki je bila za njih drugače zelo klavrna. Potem ko so prejšnjo zaključili na visokem drugem mestu na lestvici in se uvrstili v kvalifikacije za ligo Europa – kjer so izpadli proti azerbajdžanskemu Nefčiju iz Bakuja –, so v letošnji popolnoma razočarali in so dva kroga pred koncem na izjemno skromnem sedmem mestu. S sicer zanesljivo prednostjo pred mesti, ki vodijo v drugo ligo, a hkrati zelo daleč od položajev, ki na koncu sezone peljejo v Evropo.

Edina in zadnja možnost, da Koprčani znova zaigrajo v kvalifikacijah za ligo Europa, se Primorcem ponuja v primeru zmage v današnjem finalu, v nasprotnem primeru bo tja odšla Olimpija. V prejšnji sezoni bi sicer bilo dovolj že, da bi se Koper uvrstili v finale, a po novem Uefinem pravilniku ima zdaj mesto v Evropi zagotovljen le zmagovalec pokala.

celje koper

Nič čudnega torej, da se kanarčki na današnjo tekmo pred domačimi gledalci pripravljajo pravzaprav že vse od drugega polfinalnega obračuna z Domžalčani; da so prvenstvo popolnoma potisnili na drugi tir – Rodolfo Vanoli je velikokrat na prvoligaške zelenice poslal kombinirano postavo – in da so vse svoje moči usmerili v dvoboj s Celjem.

V prvi ligi so nanizali štiri zaporedne poraze, ki, tako zatrjujejo v Kopru, niso negativno vplivali na moštvo, toda tem besedam je težko verjeti. Tudi če so se zares posvetili le pokalnemu tekmovanju, se negativni niz zagotovo negativno odraža v psihološkem stanju v moštvu, zato bo imel Vanoli veliko dela, če bo želel svojim fantom povrniti samozavest, ki je zagotovo načeta.

koper gorica
Nikola Miljković

Vprašanje je tudi, ali je bilo sploh pametno, da je italijanski strokovnjak toliko rotiral in kalkuliral. V nogometu se je že velikokrat izkazalo, da se pretirana previdnost in kalkulacije ne izplačajo, takšno filozofijo zagovarja tudi strateg Celja Simon Rožman.

Čeprav so imeli tudi Celjani podobno kot Koprčani v zadnjem času ogromno težav s poškodbami, se Štajerci niso odločili za kalkulacije, temveč so tudi, ko se je finale pokala nestrpno bližal, igrali z najmočnejšo enajsterico, za kar so bili nagrajeni v obliki zmage v zadnjem krogu nad Olimpijo in uvrstitve v Evropo v naslednji sezoni. S tega vidika bodo Benjamin Verbič in soigralci pod veliko manjšim psihološkim pritiskom – govoriti, da so povsem brez pritiska, je nesmisel, saj je v igri ne nazadnje druga najpomembnejša lovorika v Sloveniji –, kar v praksi velikokrat pomeni določeno prednost.

In kdo je v vlogi favorita? Težko je reči, na papirju bi morali biti vsaj majhni favoriti razbremenjeni Celjani, ki pa se v zadnjih dneh ubadajo s številnimi poškodbami – bržčas sta izgubljena tako prvi vratar Matic Kotnik kot kapetan Blaž Vrhovec –, Koprčani – tudi oni se ubadajo s poškodbami – pa imajo na drugi strani na klopi italijanskega strokovnjaka, ki je že večkrat dokazal, da zna zmagovati na tekmah na izpadanje.

924-1-vanoli rozman nm
Nikola Miljković

V prid Štajercem sicer govorijo tudi medsebojni obračuni iz letošnje sezone, kar na treh izmed štirih so slavili Celjani, eden se je končal neodločeno, a če pogledamo v zgodovino pokalnih finalov, so v veliki prednosti Primorci. Ti so do zdaj odigrali tri finalne pokale in slavili dvakrat, Celjani pa so takoj za vijoličastimi štajerskimi rivali (ki so v finalu zaigrali kar 12-krat) na drugem mestu po številu odigranih finalov (odigrali so jih sedem, tako kot Olimpija), a lovoriko so dvignili zgolj enkrat, leta 2005. V edinem medsebojnem finalu – leta 2006 – so po streljanju enajstmetrovk slavili Primorci.

koper - celje

Galerija

Članki iz rubrike