palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 21.02.2015 16:16:24

Tina osebno

Arsen Perić
O najboljši smučarki na svetu, o najboljši slovenski športnici vseh časov je bilo zapisanih in izgovorjenih že toliko besed, da je nesmiselno še enkrat pisati, zakaj si je drugič zapored prislužila naziv Športne osebnosti leta po izboru Ekipe.

Razmišljal sem o tem, da vam jo pokažem malo drugače, kot Tino, in ne kot Tino smučarko. Toda ali se ti dve osebi sploh da opisovati posebej? V veliki meri ne, kljub temu pa je nekaj razlik, ki delajo Tino M. in Tino s. drugačni drugo od druge.

Najbolj mi je v spominu ostalo naše druženje v Söldnu leta 2013. Sedeli smo na zofah v preddverju mondenega hotela, ko je Tina podpisovala plakate s svojo podobo navijačem in tudi tekmicam. Ob ceremonijah in govorih smo z Andreo Massijem sedeli kakšen meter ali dva stran od Tine.

Pogovor je tekel o marsičem, le o smučanju ne. Ob tolikem govorjenju je popolnoma normalno, da postanejo usta suha, zato smo si privoščili tudi kakšno pivo. In kmalu se nam je pridružila Tina, ki ji je bilo sami z navijači dolgčas in jo je njena naravna radovednost silila, da prisluhne, kaj se pogovarjamo. Imela je zelo jasna in izostrena stališča o vseh temah, ki smo se jih dotaknili.


Tudi ona je postala žejna in po prvi steklenici vode (klepetali smo več kot dve uri) si je zaželela pivo. Po prvem je spila še drugo, potem pa je povsem po žensko pripomnila, da bo zdaj dovolj, ker ta večer še ni jedla. Massiju seveda kaj podobnega ni padlo na misel. V pogovoru o nesmučarskih stvareh kmalu spoznaš, da je Tina povsem običajno dekle, no, ne čisto običajno, z vsemu strahovi v sebi, z vsemi dvomi, z vsemi nasmehi in z vsemi solzami.

Zanimajo jo tudi take stvari, ki zanimajo vse ženske njenih let. In predvsem za tiste, ki menite, da je arogantna in nedostopna, za vse tiste, ki menite, da jo zanima samo denar ... Tina je ob ljudeh, ki jim zaupa, samo Tina, in ne Tina superšampionka s 13 kolajnami s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Morda bi bilo najboljše, da bi šla z vsemi vami na kavo, na sok, pivo ali na kozarec vina.

Vem, da to ni mogoče, ampak verjemite, da je Tina ženska z izjemno močnim značajem, ki si predvsem želi iskrenosti in odkritosti, zato ker je sama taka. Mnogi imajo raje vedno nasmejan hollywoodski izraz Lindsey Vonn, toda deklet s takim nasmehom je v Ameriki na tisoče, ker jih pač naučijo, da morajo biti take. Ste se kdaj pogovarjali z Laro Gut? Ne? No, povem vam – po kakšnem porazu se ji je najbolje izogniti v velikem loku. Kaj pa Anna Fenninger? Je toliko ljudska, da raja z ostalimi dekleti na smučarski zabavi? Ne. Ali pa Mikaela Shiffrin? Je sedela na kavi z novinarji po slalomskih porazih na začetku sezone? Ne.

Vrhunski športniki so samo ljudje iz mesa in krvi, ki jokajo in se smejejo. In Tina bi mnogokrat raje sedela z vami na kavi v bližnjem bistroju, kot pa se v nemogočih razmerah podila med količki na snegu. Ampak odločila se je, da bo smučala. In da bo najboljša v tem, kar počne. In je najboljša. Drugič zapored tudi kot športna osebnost po izboru Ekipe.

Članki iz rubrike