Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 04.05.2015 08:38:25

Oprijemljiv namig o prirejenem izidu

NIkola Miljković
Stave so postale naš vsakdan, stavite lahko tako rekoč na karkoli. Kar se vam zahoče. Ne le v športu, tudi na drugih področjih.

V zadnjih dneh je bila denimo v središču pozornosti vojvodinja cambriška. Bo Kate, soproga britanskega princa Williama, rodila deklico ali fantka? Ko je v sobotnem jutru ob neizmernem navdušenju na Otoku postalo znano, da je na svet prijokala 3714 gramov težka princeska, so se začela mrzlična ugibanja o imenu deklice. In stave cvetijo.

Tako kot že vrsto let cvetijo v športu, kjer pa je, žal, tudi veliko zlorab. Zelo veliko. Tudi ali predvsem v nogometu. Slovenija pri tem ni izjema. Ne, ni si treba zatiskati oči in si domišljati, da se to dogaja le okrog nas. Ker je kruta stvarnost drugačna. Nekaj nepravilnosti je bilo tudi odkritih in posamezniki, ki so se ukvarjali z nečednimi posli oziroma se lotili prirejanja izidov, so pristali za zapahi. Za zdaj jih sicer ni bilo veliko, pa vendarle.

V zadnjem času se mi je zdelo, da se je vse skupaj umirilo. Da je po nekaj aferah, ki so zagledale luč sveta, svet znova lepši. Da so se organizirane kriminalne združbe v strahu pred roko pravice naposled potuhnile. Ostal bom pri najpomembnejši postranski stvari na svetu. In na sončni strani Alp.


Priznam, da že dolgo nisem podvomil o izidu kakšne tekme na slovenskem prvoligaškem prizorišču. Prav tako kot priznam, da je pred leti seme dvoma, ko je bil nadzor ustreznih organov še zelo ohlapen ali ga sploh ni bilo, vzklilo skoraj iz tedna v teden. Pozneje se je izkazalo, da nekajkrat tudi upravičeno, toda medtem sem na morebitno prirejanje izidov na Slovenskem pravzaprav pozabil. Kar je seveda čudovito. Živel sem v prepričanju, da se to pri nas ne dogaja več, a seveda nikoli ne bi dal roke v ogenj, da se res ne. Ker sem morda le naiven.

"Mogoče je v prvi ligi tega res manj kot nekdaj, a zato sem prepričan, da se prirejanja izidov dogajajo drugod. V ostalih ligah," me je pred dnevi presenetil prijatelj, ko sva se ob nekaj prostih dneh po dolgem času dobila na pijači. Kje, za vraga? Hitel me je prepričevati, da v tretji ligi!

Da, tam, kjer naj bi bolj kot ne šlo za zabavo, za nekaj več rekreacije. Nisem mu verjel oziroma mu nisem hotel verjeti, vendar me je hitro razorožil. Z argumenti, ki mi jih je navrgel. In z natančno določeno tekmo, za katero zagotavlja, da je bil na njej izid prirejen, v svoji ponudbi sta jo imela ena od hrvaških stavnic in znana spletna stavnica. Ker je verjel informacijam, ki so prihajale do njega, je na ta račun tudi sam nekaj zaslužil. Povrhu so bili namigi očitno dovolj trdni, da ni stavil le na to, kdo bo zmagal ...

Kakopak me zelo mika, da bi tudi javno razkril akterje sumljivega obračuna, vendar vsaj za zdaj tega ne bom storil. Sem se pa kakopak lotil iskanja dodatnih pojasnil in zlasti dokazov, ki bi mi omogočili, da bi lahko potem mirne vesti ožigosal vse tiste, ki so sodelovali pri za zdaj vendarle še vedno domnevnem prirejanju, nameščanju rezultata. Ter jih očrnil z upanjem, da jim v prihodnje po zasluženi kazni niti na misel ne bi prišlo več, da bi počeli kaj podobnega oziroma bi od tega odvrnil tiste, ki so se ob misli, da je tretja liga predaleč od oči javnosti, spogledovali z "lahkim zaslužkom".

Članki iz rubrike