sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 28.01.2015 09:39:00

Najboljšemu prijatelju zagreniti življenje

Slavko Kolar
V četrtfinalu pridevnika, kot sta lažji in težji, ne prideta več v poštev, pa vseeno, Slovenija bi težko dobila težjega tekmeca od Francije, ki se je z zasedbo, zbrano okoli Nikole Karabatića, zapisala ob bok najbolj dominantnim ekipam v zgodovini rokometa.


A tudi Les Experts so bojda le iz krvi in mesa ter kot taki ranljivi. Ko gre zares resda le sem in tja, na vsake kvatre, pa vendar.

Kaj še zapisati o četi Clauda Oneste, da še ni bilo povedanega, zapisanega? Ena najbolj prevladujočih ekip svojega časa, ki se je v zadnjem desetletju z velikih tekmovanj le redko vrnila brez žlahtne kovine okoli vratu, zmagala je v vseh sedmih finalih, v katerih je zaigrala, in kot prva povezala vse tri naslove – evropskega, svetovnega in olimpijskega.

Morda bi bilo še najenostavneje, če si vnovič sposodimo in priredimo besede slovitega Garyja Linekerja, enega najboljših nogometnih napadalcev, kar jih je dal Otok. "Rokomet je igra, v kateri se 14 moških podi za žogo, na koncu pa zmagajo Francozi." Besede, ki jih je Lineker uporabil za prispodobo nemške prevlade v nogometu, se zdijo kot nalašč tudi za opis francoske prevlade v rokometu.

vid kavticnik

Vse, kar je manj kot medalja, je za Francoze neuspeh. V zadnjih letih so dominirali, tudi na lanskem EP so bili razred zase. Letos za zdaj na srečo še ni tako, malce so se še lovili in upam, da se bodo lovili tudi še proti nam. Verjamem, da če bomo dobro ustavili Nikolo, bomo opravili velik del posla. Odigrati bo treba vrhunsko obrambo, biti osredotočen od prve do zadnje minute, upam, da bo tudi športna sreča na naši strani.

Besede, ki hkrati ne puščajo niti najmanjšega dvoma o tem, komu pripada vloga favorita na nocojšnjem četrtfinalnem dvoboju in kako zahtevna naloga danes ob 19. uri čaka varovance Borisa Denića. Galski petelini so turnirska ekipa, ki po navadi prvi teden še lovi ritem, potem pa počasi raste in je na začetku zadnjega, odločilnega tedna že na delovni temperaturi, kar so pred dnevi na lastni koži boleče občutili tudi do takrat zelo solidni Argentinci.

A tudi Slovenci so se po recimo temu živčnem uvodnem tednu počasi dvignili ter v osmini finala proti Makedoniji, ko je bilo najbolj potrebno, prikazali najboljšo predstavo. Slednja jim ni prinesla zgolj druge zaporedne uvrstitve v četrtfinale svetovnega prvenstva, ampak prej ali slej tudi vozovnico za olimpijske kvalifikacije. Osnovni cilj je dosežen, z ramen se je odvalilo precejšnje breme, seveda pa ne bomo zapisali, da zdaj nimajo ničesar več za izgubiti, saj je to vendarle četrtfinale mundiala in lahko izgubijo marsikaj, v prvi vrsti seveda možnost boja za medalje.

"Res se je dvignilo razpoloženje, proti Makedoniji smo prikazali boljši rokomet, kot smo ga kazali do tedaj. A v isti sapi je treba dodati, da so vsi govorili, kako sta Katar in Brazilija omejeni ekipi, toda mislim, da sta obe dokazali, da gre za kakovostni zasedbi. Zato ne moremo reči, da je bila naša skupina lahka. Če smo malce slabše odigrali predtekmovanje, je bilo to tudi zato, ker so bile na nasprotni strani kakovostne ekipe. Kakorkoli že, proti Makedoncem smo se nedvomno dvignili, upam, da se bomo proti Francozom še malce bolj, saj bi za uspeh proti njim potrebovali še boljšo igro. Če bomo dobili manj kot 26 golov, smo zmožni premagati Francijo, če jih bo več, bo zelo težko, saj vemo, da dobiva v povprečju zelo malo golov," je pred današnjim dvobojem dejal Vid Kavtičnik, eden tistih, ki lahko o francoskem rokometu veliko pove.

Že šesto leto zapored namreč nosi dres Montpelliera, še sezono dlje pa je bil soigralec Nikole Karabatića, v vseh teh letih je nastalo trdno prijateljstvo. "Vsak dan sva na vezi, velikokrat se slišiva. O tekmi nisva veliko govorila, bolj sva se pogovarjala, kako smo eni in drugi igrali do zdaj. Oboji smo imeli minuse in pluse, vzpone in padce, videli bomo, kako bo danes. Proti Argentincem so odigrali zelo dobro, definitivno so se dvignili, upam pa, da se proti nam ne bodo še bolj."

Veliko bo odvisno od tega, kako oziroma do katere mere bodo zaustavili njegovega najboljšega prijatelja, ni jih malo, ki menijo, da ko igra Nikola, igra Francija. "Nedvomno, on je lokomotiva, ki vleče vse francoske vagone. To je bilo lepo razvidno na tekmi z Islandijo, na kateri so vodili, potem pa je Nikola dobil rdeč karton in so se namučili, da so izvlekli vsaj remi. Je najpomembnejši člen tako v obrambi kot v napadu, brez njega Francija ne bi bila Francija."

PROTI GOLJATU BREZ DAVIDA
Slovenska reprezentanca se bo v boj z rokometnim Goljatom podala brez Davida Špilerja, zato bo imel selektor Denić na voljo le petnajst rokometašev, saj je izkoristil že obe možnosti za menjavo. In če je na tekmi z Makedonijo izgubil Špilerja, je na neki način dobil Jureta Natka ter Klemna Cehteta, kar prinaša novi orožji v slovenski arzenal, s katerima bodo Slovenci napadli bržkone najboljšo obrambo tam zunaj, za katero za nameček stoji še eden najboljših vratarjev zadnjega desetletja, dveh Thierry Omeyer. Veliki Titi, ki je že v kali zatrl vse argentinske upe.

Pravzaprav se marsikateri stavek o francoski reprezentanci in njihovih posameznikih začne s pridevnikom najboljši, in če jih želiš premagati, moraš biti v svoji najboljši podobi, pa še to nemalokrat ni dovolj. Oziroma kot pravi selektor, včasih igraš rokomet ravno toliko, kot ti nasprotnik ponudi. In kaj bo Francija ponudila nocoj, se v tej luči zdi poglavitno vprašanje. Argentincem je bore malo, a Argentinci so se ji postavili po robu na povsem napačen način.

Članki iz rubrike