sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 16.04.2015 10:36:40

Ponudili roko in jih dobili po prstih

Arsen Perić
Vsak dober vojskovodja natanko ve, kdaj nastopi najprimernejši trenutek za to, da udari po nasprotniku. In to jasno ni tedaj, ko je slednji maksimalno osredotočen in do zadnjega moža pripravljen na boj. Do zmage je precej lažje priti tedaj, ko je nasprotnik uspavan, ko ne pričakuje napada in ko je prepričan, da je zavladal mir. V primeru odnosa med Olimpijo in navijaško skupino Green Dragons pa je bil mir dejansko le navidezen.

Potem ko je Izet Rastoder v javnost spravil svoj pogled na eno glavnih problematik ljubljanskega nogometa, se v prvi vrsti poraja vprašanje, zakaj je to storil.


V trenutku, ko Olimpiji spet dobro kaže na lestvici, ko je neporažena že nekaj tekem zapovrstjo in ko jo od drugega mesta na lestvici ločita le dve točki, je prvi mož zeleno-belih pravzaprav vso pozornost preusmeril v nekaj povsem drugega. Občutka, da je to storil nalašč, se ne moremo znebiti. Toda zakaj? Da bi s pleč trenerja Darka Karapetrovića in njegovih varovancev odstranil še nekaj dodatnega psihičnega pritiska pred odločilnimi bitkami v sezoni? Ali da bi dober položaj izkoristil v svojo korist, da bi na najboljši mogoči način in v pravzaprav idealnem trenutku očrnil glavnega sovražnika? Zdi se, da je slednje bolj primerno.

898-18-rastoder nm(obrez)
Nikola Miljković / M24

V trenutku, ko se je Olimpija dvignila in ko ni daleč stran od tega, da uresniči glavni cilj aktualnega tekmovalnega leta, je Rastoder na mizo položil jokerja, ki ga je več kot očitno v žepu skrival kar nekaj časa. Omenil je klofuto, ki naj bi jo prejel Andraž Šporar od navijačev, omenil je tudi napad na avtomobil Nika Omladiča – oboje se je zgodilo že pred časom.

Če bi torej enega od vodij navijaške skupine Green Dragons Jurija Oblaka in njegove najtesnejše sodelavce želel zgolj očrniti, bi to lahko kakopak storil že tedaj. A zakaj ni? Zakaj je čakal toliko časa, da je spisal, kar je? Zakaj recimo tega ni storil pred decembrsko skupščino? Ali pa februarja, ko je športni direktor Milenko Aćimović v pogovoru za naš časnik dejal naslednje: "Osebno sem se pri tem zelo angažiral, nekajkrat smo se pogovarjali z Green Dragonsi, toda imam občutek, da smo pred zidom, ki ga ne moreš premakniti. Kljub temu upam, da bomo našli rešitev in dosegli dogovor o njihovi vrnitvi v Stožice."

883-15-green dragons ap
Arsen Perić

Toda zakaj se je Aćimović sploh pogovarjal z navijači, če je Rastoderjevo stališče pravzaprav tako drastično, kot je drastično stališče skupine? In ena in druga stran zahteva nekaj, kar je v tem trenutku bržčas neuresničljivo. Navijači zahtevajo Rastoderjev odstop, Rastoder odstop njihovega vodstva. Odstopil pa ne bo nihče. Aćimović je imel torej zelo nehvaležno nalogo, pogajal se je, čeprav je bilo jasno, da ne more doseči ničesar.

acimovic ap
Arsen Perić

Skratka, verjamemo, da je bil trenutek za razodetje pravega Rastoderjevega pogleda skrbno načrtovan. In pismo v javnost ni romalo zgolj po naključju. Zdaj, ko je širša javnost izvedela tudi za kar nekaj grehov navijaške skupine Green Dragons, slednji v očeh marsikoga niso več zgolj in samo borci za boljšo Olimpijo.

Nasilje pač nikdar ne more biti rešitev, predvsem pa ne prava pot. Precej pametneje bi bilo, če bi vsaka od obeh strani malce popustila, potem bi bil dogovor precej bližje. No, pa saj navijači so v pismu, ki je kot zadnje romalo na klubski elektronski naslov, celo izrazili željo po tem, da bi se zaledenel odnos nekako le otoplil. "Radi bi poudarili, da smo v navijaški skupini Green Dragons vseskozi bili in tudi bomo pripravljeni na pogovore in kompromise. Vsaka stran ima mnogo očitkov, a z očitki ne bomo rešili ničesar. Vsekakor nismo želeli pogrevati stvari iz preteklosti," so med drugim zapisali. A ko so ponudili roko, so jih dobili po prstih. Z udarcem, ki je bil (o tem smo skoraj prepričani) skrbno načrtovan in že nekaj časa v pripravljenosti. Ker sprava bržčas nikdar ni bila interes tiste strani, ki je udarila nazadnje ...

green dragons
Nikola Miljković

Težko je napovedovati, kaj se bo zgodilo v bližnji in tudi v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti. Dejstvo je, da je prepad med obema stranema prevelik, da bi vmes zgradili most. Bojkot se bo torej nadaljeval, zanimivo pa bo videti, kakšna bo naslednja poteza navijačev, ki so po objavi Rastoderjevega pogleda besni kot le kaj. Za nasvet, kako naprej, so menda pobarali tudi nekaj nekdanjih članov, tudi tistih, ki so bili nekoč že v podobnem položaju. Spomnimo, ni prvič, da smo priča bojkotu tekem Olimpije, že v času Ivana Zidarja se je dogajalo nekaj podobnega …

Za konec velja omeniti še nekaj: v zadnjih dneh se je v Ljubljani začelo šušljati, da se Milan Mandarić menda še ni povsem sprijaznil s košarico, ki mu jo je dal Rastoder. Še več, nekateri so namigovali, da sta se poslovneža celo dejansko usedla za isto mizo in začela pogovarjati o tem, kako bi do prevzema le lahko prišlo. Mi smo govorico preverili in od verodostojnega vira dobili potrditev, da nič od tega ne drži. Da Mandarića Olimpija v tem trenutku ne zanima več in da se je bolj posvetil ideji, kako nadaljevati nogometno udejstvovanje v Franciji oziroma Angliji.

Članki iz rubrike