franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 10.05.2023 20:42:33

Bravo Primorka! Naredila je vse, skoraj vse, tako kot je morala in zdaj ima kolajno na prvenstvu

inst
Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila srebrno kolajno. V ponovitvi finala s SP 2021 v Budimpešti je bila vnovič boljša francoska zvezdnica Clarisse Agbegnenou.

Za tekmovalko Bežigrada je to drugo odličje na SP, slovenska zbirka odličij na tovrstnih tekmovanjih pa se je povečala na 15. V medsebojnih dvobojih z Agbegnenou, v spominu ostajajo odločilni boji te tekmovalke v finalu OI 2016 in 2020 s Tino Trstenjak, je Slovenka doslej izgubila vse štiri dvoboje. Tokrat je položaj ugodnejši, saj se 30-letna Francozinja vrača po 18-mesečnem premoru in manj kot leto dni po rojstvu hčerke Athene, zato so bile možnosti za uspeh večje. S treningi je začela šele v februarju, vseeno pa je ugnala prav vse tekmice. In za nameček, na podelitev je počakala s hčerko v naročju in verjetno ji bo namenjena tudi plišasta maskota, ki jo v Katarju prejmejo dobitniki kolajne. V zelo izenačenem finalu sta imeli obe tekmovalki nekaj priložnosti, odločil pa je met Francozinje pol minute pred koncem in zaključni prijem v nadaljevanju. Pred tem je bolj odločno začela Francozinja in s slovenskim grbom na kimonu je kmalu prejela kazen, nato pa je Andreja Leški popolnoma vzpostavila ravnotežje in tudi tekmici se je ob zaslonu prižgala rumena pika za opomin. Odločila je malenkost.

andreja leski
Profimedia


"Sem nazaj, a vseskozi sem bila tukaj. Po polfinalu se še nisem hotela sprijazniti z drugim mestom. Šla sem gor, pokazala vse, kar sem imela v rokavu. Napakica me je stala rdečega našitka, ki ga nosijo svetovni prvaki, a sem presrečna," je po tekmi povedala Koprčanka, ki že leta živi in trenira v Ljubljani. Levji delež je Andreja Leški opravila v jutranjem delu. V polfinalu je ugnala 20-letno dvakratno mladinsko svetovno prvakinjo Nizozemko Joanne van Lieshout po 3:39 minute podaljška. Slovenska tekmovalka je vseskozi nadzirala borbo, posebej v dodatnem delu, ko je pri dveh metih le nekaj centimetrov zmanjkalo za odločilno točko, enkrat pa je imela nastavljen vzvod, a akcije ni dokončala. Z zmago je trenerja Luko Kuralta prisilila, da nadene obleko, ki je obvezna ob tatamijih v boju za kolajne.
Skupaj je zjutraj nanizala pet zmag. Zelo napet je bil prvi dvoboj. Nosilka treh odličij z azijskih prvenstev Jing Tang se je izkazala za zelo hitro in tehnično dobro podkovano tekmico. Vseeno so izkušnje reprezentantke Bežigrada pretehtale in minuto in 42 sekund pred koncem je ta dosegla odločilni vazari. S taktično zrelo borbo je prednost obdržala do udarca gonga.

andreja leski
Profimedia


Dvoboj z Afganistanko Nigara Shaheen je bil ekspresen. Za spoznavanje je bilo dovolj nekaj sekund, po vsega 17 pa je sledil odločilni met. Izraelka Inbal Shemesh letos sicer druga v Antalyji, proti suvereni Slovenki ni pokazala veliko juda in po treh kaznih predčasno morala z blazine.
V četrtfinalu je Andrejo Leški čakal, vsaj glede na danes videno, težak dvoboj z 22-letno Lauro Fazliu s Kosova. Ta je lani osvojila srebro na EP, bila nato redno na stopničkah na največjih tekmah, dvakrat pa je ugnala tudi Slovenko.
Tokrat odločna Andreja Leški pa je popolnoma nadzorovala dvoboj in ga predčasno zaključila z metom, in akcijo, ki jo je za ipon podaljšala s končnim prijemom.
"Šla sem iz tekme v tekmo. Morala sem zmagati petkrat in dan je bil dolg. Posebej pomembno je bilo v uvodu in v četrtfinalu. Takrat sem si rekla, ta tekma je najbolj pomembna. Najbolj naporen je bil seveda polfinale z Nizozemko, ki je imel skoraj štiri minute podaljška," je še povedala judoistka.
Ta je kljub slabšemu letu 2022 verjela v svoj uspeh: "Čakala sem ta trenutek, ko se vrne vse, kar vložiš. Hvala bogu, da se je meni to vrnilo prav na svetovnem prvenstvu, ki je najpomembnejša tekma. Zadnjih par mesecev res garamo kot živine, tudi skupaj z drugimi ljubljanskimi klubi v novem centru, kjer so nam šli zelo na roke. Na tem bom zdaj motivirano delala naprej."
Bronasti odličji sta osvojili Madžarka Szofi Özbas in Nizozemka Joanne van Lieshout. V moški konkurenci je naslov v ponovitvi finala iz lanskega leta ubranil Gruzijec, ki je v boju za zmago spet premagal Belgijca Matthiasa Casseja. Bron sta osvojila Korejec Joonhwan Lee in Japonec Takanori Nagase.
V četrtek bo slovenske barve na SP v kategoriji do 70 kg branila Anka Pogačnik.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike