stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(ds)
(ds)
0 29.11.2023 11:40:14

Napredek in kopica kolajn

Lara Zabukovec
TZS
V Avstriji so izpeljali 16. evropsko prvenstvo v tekvondoju v tehniki, v Bosni in Hercegovini pa je bil v Sarajevu pokal Balkana.

V Innsbrucku je tekmovalo pet Slovencev. V eni najzahtevnejših kategorij, v ženski do 30 let, je Slovenijo zastopala Lorena Zabukovec. V konkurenci 27 tekmovalk se ji ni uspelo prebiti skozi prvi krog. S tem je EP končala na 17. mestu. »S svojim prvim nastopom na EP v kategoriji U-30 sem zelo zadovoljna, saj sem kljub tremi na koncu izpeljala formo zelo samozavestno in brez napak. Žal mi je zmaga v prvem dvoboju za las ušla,« je povedala Zabukovčeva. Naslednji se je predstavil Enej Gačnik, ki je tekmoval med kadeti. Teh je bilo 21, Enej pa je osvojil 15. mesto. V mladinski posamični konkurenci nas je med šestindvajseterico prijavljenih tekmovalk zastopala Lara Zabukovec, ki je odlično začela tekmovanje, saj je bila v kvalifikacijah deseta. Sledil je polfinale najboljše trinajsterice, v katerem je Zabukovčeva prejela oceno 6.865, kar je bila nekoliko slabša ocena kot v kvalifikacijah. To jo je popeljalo na 11. mesto, kar je pomenilo, da je uvrstitev v finale zgrešila le za tri mesta.

Lara je po tekmovanju povedala: "S svojimi nastopi sem zelo zadovoljna. Vesela sem, da nisem imela preveč treme, česar me je bilo pred prihodom na EP najbolj strah. Še vedno je kar nekaj stvari, ki jih moram popraviti, da bom v prihodnje še boljša."
Slovenija je imela zastopnice še v mladinski ženski ekipni konkurenci. Za nastop je bilo prijavljenih 17 reprezentanc. Slovenska trojica (Zabukovec, Berden in Gačnik) se je s finalno oceno 6.899 uvrstila v zlato sredino – na deveto mesto.

Renata Mavrič, selektorica reprezentance, je bila z doseženim v Avstriji zadovoljna: "Na EP smo naredili korak naprej. Tekmovalci so dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi v Evropi, čeprav smo majhna ekipa. Vsekakor so bili zelo konkurenčni. Lari je uspel preboj v polfinale. Prav tako so se odlično odrezale mladinke Lara, Neža in Aleša, ki so z devetim mestom za las zgrešile finale, kamor se je uvrstilo osem ekip. Enej je imel sicer slabši dan, vendar verjamem, da bi bil ob dobrem nastopu sposoben poseči v sam vrh. Lorena pa je bila s svojimi dobrimi nastopi prav tako zelo blizu napredovanju v naslednji krog. Lahko rečem, da so bili cilji malo višji, vendar smo bili kljub temu uspešni."

Do drugega mesta

Eno zadnjih letošnjih tekvondo tekmovanj v Evropi je bilo v Bosni in Hercogovini. Pokala Balkana se je udeležilo 238 članov in 211 mladincev. Turnir je prinašal točke za svetovno lestvico, saj je imel oznako G1. V glavno mesto BiH je odpotovalo šest članskih in sedem mladinskih reprezentantov. Med člani je nov odličen nastop uspel Linu Kovačiču, ki je v kategoriji do 74 kilogramov osvojil srebro. "Na tekmovanju je bilo vse super. Bil sem sproščen, borbe so potekale tako, kot sem si jih zamislil. V polfinalu sem imel Španca, ki sem ga pred nekaj tedni premagal v Beogradu. Bolj ali manj sem ga testiral, kje mu lahko dam točko in da vidim, kaj moram spremeniti do naslednjega tedna, ko bo evropsko prvenstvo do 21 let. Španec je eden od favoritov za kolajne, zame pa precej neugoden nasprotnik. Finale sem predal, da se ne bi poškodoval pred EP U-21," je bil zadovoljen Kovačič. Učinek drugih reprezentantov je bil: Domen Molj 5. mesto, Nikolaj Bulatović 9., Jure Tozon 9., Ivan Trajković 5. in Anastasija Ljubinković 5.

Tekmo svetovnega pokala so imeli v Sarajevu tudi mladinci. Kar pet izmed sedmih se jih je uvrstilo v dvoboje za kolajne. Najvišje, po srebru, sta segla Nika Rudolf in Aljaž Miklavčič. Slednji je po prvenstvu povedal: "V prvi borbi sem premagal evropskega prvaka iz Francije, v drugi pa Hrvata. V finalu sem izgubil proti evropskemu prvaku iz Grčije. Prikazal sem tri dobre borbe. Z rezultatom sem zadovoljen." Sarajevo je lahko zadovoljna zapustila tudi Rudolfova. V prvem krogu je bila prosta, v drugem, v polfinalu, pa je z 2:0 premagala Hrvatico Teo Vuletić. V finalu je bila od prve nosilke z 2:0 boljša tretja nosilka, Turkinja Eslem Ruveyda Tur Tomak.

Reprezentančni trener Luka Režek je povzel tekmo v BiH: "Z mladinsko reprezentanco smo opravili zadnje tekmovanje v letu 2023. Z rezultatom naših varovancev in varovank sem zelo zadovoljen. Pet kolajn od sedmih nastopajočih je odličen pokazatelj, da fantje in dekleta trenirajo, se trudijo in s tem iz tekme v tekmo nizajo boljše rezultate. Pohvalil bi tudi delo klubskih trenerjev, ki skrbijo, da imamo reprezentančni trenerji lažje delo na tekmovanjih. Za konec leta želim celotni ekipi čestitati za uspešno leto 2023, ponosen sem, da lahko opravljam to funkcijo. Drugo leto moramo zavihati rokave in se dobro pripraviti na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Južni Koreji."

Zadnji tekmovanji v tem letu bosta finale velike nagrade konec tedna v Angliji in EP do 21 let, ki bo konec naslednjega tedna v Romuniji. 

Galerija

Članki iz rubrike