nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 23.05.2016 13:15:02

Prvenec mladega Francoza

vszi
Alaphilippe skupni zmagovalec dirke po Kaliforniji, Brajkovič 18.

Francoz Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) je zmagovalec kolesarske dirke po Kaliforniji. To je njegova krstna zmaga na kalifornijski pentlji, na kateri je bil lani drugi. Edini slovenski predstavnik Janez Brajkovič (UnitedHealthcare) je osvojil skupno 18. mesto.

Brajkovič je zadnjo, sprintersko osmo etapo končal na 29. mestu z zaostankom petih sekund. Zadnjo etapo je že tretje leto zapored dobil kolesar južnoafriške ekipe Dimension Data Britanec Mark Cavendish, drugo mesto na zadnji etapi je pripadlo lanskemu zmagovalcu dirke Slovaku Petru Saganu (Tinkoff), tretji je bil Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša).

Triindvajsetletni Francoz Alaphilippe, ki si je rumeno majico oblekel z odločilno zmago na tretji kraljevski etapi in je do konca ni več slekel, je zadnjo etapo končal v glavnini, na 11. mestu, s časom zmagovalca, kar je zadostovalo za prvenstveno zmago na veliki sceni.



Drugo in tretje mesto skupno je pripadlo kolesarjema BMC Avstralcu Dennisu Rohanu, ki je zaostal 21 sekund, ter Američanu Brentu Bookwalterju z zaostankom 43 sekund. Brajkovič si je z zaostankom šestih minut in 46 sekund zagotovil 18. mesto skupno.

Zadovoljen je lahko Alaphilippe, ki mu je lani skupno zmago speljal Sagan. Ta je lani v Los Angelesu v sprintu glavnine zasedel tretje mesto, po zaslugi bonifikacijskih sekund pa je v skupnem seštevku prehitel Alaphilippa, ki je na koncu skupno zmago izgubil zaradi treh sekunde. Alaphilippe tokrat ničesar ni prepustil naključju za prvo skupno zmago v poklicni karieri na večdnevnih dirkah.

Sagan se na koncu ni več mogel vplesti v boj za končno lovoriko, zasedel je 35. mesto z zaostankom 22 minut in 21 sekunde. Sagan je sicer na koncu oblekel zeleno majico za zmago v seštevku dirke po sprinterskih točkah, rdečo majico za največ točk na gorskih prelazih je dobil Američan Evan Huffman (Rally), med mladimi kolesarji pa je belo majico osvojil Američan Neilson Powless (Axeon Hagens Berman).

Članki iz rubrike