zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

ou
ou
0 09.12.2014 21:30:12

Tina, Peter in hokejisti

Arsen Perić
Najboljša športnika Slovenije v letu 2014 sta alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta pa je hokejska reprezentanca Slovenije.

Dvakratna olimpijska zmagovalka Mazejeva je v glasovanju članov Društva športnih novinarjev Slovenije (glasovalo je 132 članov) prehitela biatlonko Tejo Gregorin ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan.

Za Prevcem je bil drugi hokejist Anže Kopitar, tretji pa deskar Žan Košir. Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila največ glasov, Nogometni klub Maribor je za uvrstitev v ligo prvakov pristal na drugem mestu, tretja pa je bila košarkarska reprezentanca Slovenije, ki je na svetovnem prvenstvu osvojila osmo mesto.

Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta nagrada je bila podeljena prvič in bo od zdaj tradicionalna, je prejela atletinja Maruša Mišmaš. Mlada, dobrih 20 let stara atletinja, je letos izboljšala absolutni državni rekord na 3000 metrov z zaprekami, ko je bila na evropskem ekipnem prvenstvu v Talinu druga. Z izvrstnim dosežkom je navdušila na EP v Zürichu in bila na koncu deseta. Maruša pa ni samo izjemna športnica, ampak tudi odlična učenka. Po uspešni maturi na viški gimnaziji je začela študirati laboratorijsko biomedicino na Fakulteti za farmacijo.

PETER PREVC
Za 22-letnim smučarjem skakalcem Petrom Prevcem je sezona presežkov. Devetega februarja je na olimpijskih igrah v Sočiju na manjši skakalnici osvojil srebrno medaljo. Šest dni po prvi slovenski medalji na manjši napravi je na veliki skakalnici prišel še do bronastega odličja. S prvo zmago v karieri je na poletih na Kulmu osvojil mali kristalni globus, odličen občutek za letenje pa potrdil s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v Harrachovu.

A nekaj posebnega je bil vendarle konec sezone na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici. Na napad Severina Freunda v boju za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je Prevc odgovoril na najboljši način – s 142 metri, novim rekordom naprave in zmago!

778-30-prevc1 nm
Nikola Miljković


TINA MAZE
Ta vedri obraz smo pogrešali do Sočija. Do takrat sezona ni bila popolna ... Potem pa so prišle olimpijske igre. "Samo nanje mislim," je Tina Maze rekla že jeseni. Dvanajstega februarja je bil na vrsti smuk. Mesec prej je v tej disciplini zmagala v svetovnem pokalu. To je bilo prvo zlato odličje za Slovenijo na zimskih igrah. Nič ne de, če smo si ga delili s Švicarji ...

Slab teden pozneje na vrhu ni bilo več gneče. Črnjanka, polna samozavesti, je zmagala še v veleslalomu. Ruščine verjetno še nikoli dotlej nismo imeli tako zelo radi. Do konca zime je na stopničkah stala še dvakrat, bila je tudi tretja smukačica sezone.

tina maze
Reuters


SLOVENSKA HOKEJSKA REPREZENTANCA
Zdravljica je v hokejskih dvoranah na zimskih olimpijskih igrah prvič zadonela 13. februarja letos. Nihče si ni predstavljal, kakšno zgodbo so slovenskim navijačem pripravljali risi. Dvoboj s Slovaki in zmaga nad njimi sta nakazovala, da to ne bo le nastop na olimpijskih igrah, ampak da se bodo naši fantje borili za več, za rezultat. Tekma z Avstrijo za uvrstitev v četrtfinale se je začela kot hladen piš, končala kakor vihar. Končno sedmo mesto naše reprezentance pa je Slovenijo zapisalo med hokejsko elito …, kar je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, z uvrstitvijo v elitno skupino, le še potrdila.

544-9-matjaz kopitar
arhiv Ekipe




ŠPORTNIK LETA
1. Peter Prevc (smučarski skoki) 318
2. Anže Kopitar (hokej na ledu) 196
3. Žan Košir (deskanje na snegu) 168
4. Goran Dragić (košarka) 29
5. Luka Mezgec (kolesarstvo) 23
6. Damir Dugonjić (plavanje) 15
7. Vasilij Žbogar (jadranje) 9
7. Sašo Bertoncelj (gimnastika) 9
9. Primož Kozmus (atletika) 6
9. Benjamin Savšek (kajak-kanu) 6
11. Mitja Petkovšek (gimnastika) 3
12. Kevin Kampl (nogomet) 2
12. Aleš Borčnik (balinanje) 2
12. Tim Gajser (motokros) 2
15. Jakov Fak (biatlon) 1
15. Jernej Kruder (športno plezanje) 1
15. Matej Žagar (spidvej) 1

ŠPORTNICA LETA
1. Tina Maze (alpsko smučanje) 386
2. Teja Gregorin (biatlon) 191
3. Vesna Fabjan (smučarski tek) 155
4. Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo) 25
5. Martina Ratej (atletika) 14
6. Mina Markovič (športni plezanje) 9
7. Maja Sajovic (športno padalstvo) 5
7. Tina Trstenjak (judo) 5
9. Blaža Klemenčič (gorsko kolesarstvo) 1
9. Teja Belak (gimnastika) 1

EKIPA LETA
1. hokejska reprezentanca Slovenije 69
2. Nogometni klub Maribor 55
3. košarkarska reprezentanca Slovenije 2
3. Luka Božič/Sašo Taljat (kajak-kanu) 2
5. slovenska biatlonska štafeta 1
5. padalska ekipa Elan 1
5. reprezentanca Slovenije v smučarskih skokih 1
5. reprezentanca Slovenije v športnem plezanju 1

Članki iz rubrike