oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

sta
sta
0 09.11.2015 21:49:35

Za začetek domačega EP gladka zmaga Slovenije

Šport invalidov Facebook
S prvo tekmo Slovenije in uradnim odprtjem se je v Podčetrtku začelo eno največjih letošnjih tekmovanj za športnike invalide v Sloveniji.

Na evropskem prvenstvu v odbojki sede za ženske sodeluje osem ekip, Slovenija je EP začela z zmago proti Nemčiji s 3:0 (22, 14, 15).

Slovenske odbojkarice na domačem prvenstvu v odbojki sede lovijo tudi vozovnico za največje tekmovanje športnikov invalidov. Na paraolimpijske igre v Riu 2016 vodi le prvo mesto na EP.

Na tekmovanju pod vodstvom Zveze za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijskega komiteja (ZŠIS-POK) in v sodelovanju s podjetjem Sin Travel - organizacijske niti ima v rokah rokometaš Roman Pungartnik - se bodo do sobote za naslove najboljših merile Slovenija, Nemčija, Rusija, Ukrajina, Madžarska, Hrvaška, Finska in Nizozemska.

Danes so v športni dvorani v Podčetrtku, ki bo šest dni evropsko središče odbojke sede, tekmovanje začeli s kratko uradno slovesnostjo, na uradnem odprtju pa sta bila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije OKS Bogdan Gabrovec ter predsednik krovne evropske zveze za odbojko sede Toralv Thorkildsen. "Z velikim veseljem pri vas organiziramo tako veliko tekmovanje. Pričakalo nas je izjemno vzdušje, mi pa vam vsem želimo dobro tekmovanje in počutje v Sloveniji," je dejal Thorkildsen.

V zadnji tekmi prvega dne so se nato navijačem prvič predstavile tudi domače odbojkarice. Pod vodstvom selektorja Simona Božiča in pomočnika Branka Mihorka na EP igrajo Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Suzana Ocepek, Mira Jakin, Marina Cencelj, Jasmina Zbil, Nadja Ovčjak, Danica Gošnak, Senta Jeler, Tjaša Korbar in Jana Ferjan.

Na tekmi z Nemčijo je po začetni nervozi Slovenija gladko dobila druga dva niza in zanesljivo zmagala.

Uvodni niz je po izenačenem začetku, ko si nobena od ekip ni priigrala več kot dveh točk prednosti, sprva tehtnico nagnil na nemško stran. A tudi po zaostanku 18:21 se Slovenke niso predale, poskrbele so za preobrat, veliko zaslug je imela s servisom Suzana Ocepek, po vodstvu s 24:22 pa so izkoristile prvo zaključno žogo.



Drugi niz pa je bil povsem slovenski. Začetna prednost 8:3 je hitro narasla na 16:8, Nemčija pa ni našla rešitve za razpoložena slovenska blok in napad. Tako je bilo hitro jasno, da bo razlika v tem nizu visoka, za končnih 25:14 so domače izkoristile tretjo zaključno žogo.

Podobno je bilo v tretjem; servis, blok, napad - vse je delovalo, kot so si v slovenski ekipi želeli. Nemke so bile že pri 8:2 v izgubljenem položaju, po vodstvu Slovenije 20:8 pa so z nekaj točkami le ublažile poraz, na koncu je bilo 25:15.

"Mogoče je bilo v prvem nizu malo nervoze, a potem pozabiš na to. Moraš odigrati svoje, še posebej, ko vidiš, da ti gre. V nadaljevanju ni bilo slabe točke, morda pa niti nismo imele priložnosti, da bi pokazale vse svoje akcije. Zdaj bo lažje, naš prvi cilj je polfinale, potem pa finale," je po uvodni zmagi dejala Jakinova.

V prvih treh dvobojih EP je branilka naslova Rusija premagala Ukrajino s 3:0, Madžarska Hrvaško prav tako s 3:0, Nizozemska pa je z enakim izidom premagala Finsko.

Slovenija bo v predtekmovanju v torek igrala še z Madžarsko, v sredo pa s Hrvaško, obakrat ob 19. uri.

Po treh dneh predtekmovanja bo 12. novembra na sporedu četrtfinale. V petek bodo na sporedu tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta ter polfinalna obračuna, v soboto pa bodo na vrsti boji za medalje ter tekmi 5. in 7. mesto.

Članki iz rubrike