franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

pu
pu
0 10.11.2015 19:53:03

Pridete me pogledat

Andrej Križ
Za slovenskimi športnimi plezalci so znova zelo uspešna tekmovanja na najvišji mednarodni ravni. Letošnja sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju se bo sklenila ob koncu tedna v Kranju z že dvajsetim zaporednim tekmovanjem.

Organizacijski odbor poletnih olimpijskih iger v Tokiu je konec septembra predlagal, da bi na olimpijske igre leta 2020 uvrstili še dodatnih pet športov, med njimi je tudi športno plezanje, zato si bosta tekmo ogledala tudi predstavnika Mok.

"Jubilej dvajset let neprekinjenega prirejanja tekem za svetovni pokal v Kranju bo za nas pomemben tudi z vidika udeležbe dveh opazovalcev Moka, ki si bosta v postopku odločanja o širitvi olimpijskega programa ogledala prav kranjsko tekmo ter o tem poročala izvršilnemu odboru Moka," je dejal vodja komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Aleš Pirc.

Tekma je zelo priljubljena med športnimi plezalci z vsega sveta, ki se vedno znova radi vračajo. Nobeno mesto nima toliko tekem svetovnega pokala kot prav Kranj, ki bo v soboto in nedeljo gostil več kot sto tekmovalcev z vsega sveta, znova najboljše, saj se bodo delili naslovi v skupnih seštevkih svetovnega pokala, za katera se bosta borila tudi Slovenca.

V boju za še tretjo skupno zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju je aktualna evropska prvakinja Mina Markovič, ki bo v Kranju po velikih uspehih v letih 2009, 2012 in 2014 lovila še četrto posamično zmago, s čimer bi izenačila rekord Francozinje Liv Sansoz, ki je štiri zmage v Kranju nanizala prav na začetku v obdobju od 1997 do 2000.



Sedemindvajsetletna Markovičeva, ki je letos na štirih tekmah stala na stopničkah, od tega trikrat na najvišji, se bo v sklepni boj za novo skupno lovoriko v težavnosti, skupna zmagovalka je bila že v sezonah 2011 in 2012, podala z mesta vodilne tekmovalke. Teoretične možnosti za prvo skupno zmago ima tudi trenutno četrti skupno 21-letni Domen Škofic. Ta je letos s prvo zmago v svetovnem pokalu dosegel svoj največji cilj, dobro pa bi želel nastopiti tudi v Kranju, kljub sicer slabšemu zdravstvenemu stanju zaradi vnetega ušesa.

"Počutim se bolje, antibiotiki so že prijeli, tako da želim v Kranju samo uživati," je dejal Škofic. Razmišljanju kolega je pritrdila Markovičeva: "S skupnimi seštevki se ne želim obremenjevati, vem, česa sem sposobna in da sem dobro pripravljena, želim se osredotočiti le na tekmo in dobro odplezati."

"S trenerko Katjo Vidmar sva se odločila, da bova na tekmo poslala skupno 15 tekmovalcev, osem deklet, sedem fantov, od tega jih bo šest prvič nastopilo v Kranju. Nadejam se zelo dobrega ekipnega uspeha, velik uspeh bi bil, če bi se prav vseh petnajst uvrstilo v polfinale, ni nemogoče, da bi imeli kar pet slovenskih finalistov, saj smo jih letos toliko imeli že v Imstu. Ekipno smo že zdaj zelo dobri, saj smo v seštevku pokala narodov na drugem mestu takoj za Francijo," je pričakovanja zaokrožil selektor slovenske članske reprezentance Roman Krajnik.

Med kranjskimi debitanti bo 16-letna Janja Garnbret. Ta je letos na vsaki tekmi v težavnosti ali balvanih, ki se jo je udeležila, stala na stopničkah, lovorikam iz mlajših kategorij pa je dodala tudi drugi mesti v svetovnem pokalu, vključno z naslovom evropske članske podprvakinje: "Sem zelo zadovoljna s sezono, ki je še ni konec. Želim si, da bi bila čim bolj sproščena."

Članki iz rubrike