nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 22.10.2023 09:30:39

Eden in edini! Kopitar z zlatimi črkami v zgodovino, Slovenec je postavil nov mejnik! (video)

Slovenski hokejski as Anže Kopitar je ponoči postal rekorder po številu nastopov za Los Angeles Kings v severnoameriški ligi NHL. S 1297 tekmami je za eno prehitel Dustina Browna, sicer dolgoletnega soigralca pri kraljih. Kralji so morali priznati premoč Boston Bruins, ki so v mestu angelov slavili s 4:2. Hrušičan se ni vpisal med dobitnike točk.

Za kosmatince iz Bostona je dva gola in podajo dosegel Brad Marchand, David Pastrnak pa je prispeval gol in dve podaji. Za Los Angeles sta zadela Alex Laferriere, ki je izenačil na 1:1 ter minuto pred koncem dvoboja še Carl Grundstrom za končnih 2:4.

Kopitar se na rekordni večer ni vpisal med strelce in po petih odigranih tekmah to sezono ostaja pri petih točkah (dva gola, tri podaje). Los Angeles na lestvici s petimi točkami zaseda tretje mesto pacifiške divizije.

Šestintridesetletni Hrušičan je bil kljub porazu prvo ime kraljev na poseben večer. V svoji karieri je na 1297 tekmah dosegel 395 golov in 751 podaj za skupno 1146 točk, a številke ne povedo vsega o hokejistu, ki je dvakrat postal prvak lige NHL, petkrat zaigral na tekmi vseh zvezd in se podpisal pod številne druge dosežke in prispevke skupnosti.

Od lige NHL je dvakrat prejel nagrado Franka J. Selkeja (2016, 2018) za napadalca z izstopajočimi obrambnimi lastnostmi, dvakrat je prejel nagrado Lady Byng (2016, 2023) za hokejista, ki poleg visokega standarda hokejske igre prikaže zvrhano mero športnega duha in profesionalizma.

Prejel pa je tudi nagrado Marka Messiera (2022) za vodstvene sposobnosti in angažma zunaj ledenih plošč z dobrodelnimi akcijami in predanostjo skupnosti.

Na račun izjemnega Hrušičana so v zadnjih dneh številni soigralci in trenerji izrekli ogromno pohval in poklonov. Prvi v vrsti je bil že ponoči pred dvobojem proti Boston Bruins trener kraljev Todd McLellan. Ta je sicer na klopi Los Angelesa od aprila 2019, ko se je krivulja kraljev znova začela obračati navzgor.



"V štirih letih tukaj smo ga ničkolikokrat uporabili kot vzorčni primer za učenje mladih hokejistov. Razume celotno sliko, od začetka do konca in vse vmes. Seveda to ne pomeni, da ne dela napak, ampak igra na pravi način od prve do zadnje minute in zato je imel skozi kariero veliko možnosti za dosego ciljev," je na medijskem terminu dejal 56-letni trener.

O tem, kaj ga dela tako velikega, je bistven tudi prispevek zunaj ledenih dvoran, pravi McLellan: "Veliko je spremenljivk. Tu so način, kako vzgaja svoje otroke in skrbi za družino, kako se pripravlja na sleherni dvoboj, kako skrbi za opremo pred tekmo, njegova ritem in rutina. Potem pa pridemo do pogovorov s trenerji in igralci, pohval za mlajše igralce. Tudi če so trenerji kdaj jezni do mladeničev, jim vselej da vedeti, 'nič hudega, tudi sam sem šel skozi to'. Te stvari enostavno ne moreš opisati v enem komentarju."

Na ledu je Kopitar od prihoda v ligo NHL v sezoni 2006/07 odigral 1297 tekem, s čimer je na lestvici prehitel Browna, s katerim sta v letih 2012 in 2014 skupaj osvojila tudi Stanleyjev pokal.

Za Kopitarja bo franšiza kraljev tekom sezone pripravila poseben večer, v katerem se bo poklonila vsem njegovim dosežkom. Že letos bi lahko premaknil številne druge mejnike.

Slovenski as je namreč le še sedem podaj oddaljen od rekorda franšize Marcela Dionna (757 podaj), pet golov mu manjka do mejnika 400 golov v rednem delu NHL, devet točk pa potrebuje, da na drugem mestu večne lestvice prehiti Luca Robitailla po številu točk v dresu Kings (1155 točk). Na vrhu je Dionne s 1307 točkami, kar tudi ni nedosegljiv mejnik.

Kopitarja nova pogodba z LA Kings, ki jo je podpisal minulo sezono, namreč veže do konca tekmovalnega obdobja 2025/26, večkrat pa je za medije dejal, da si ne predstavlja igranja za kakšno drugo franšizo.

Značke: hokej, nhl, slovenci, rekord

Članki iz rubrike