stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 01.10.2015 09:01:27

Lorbek moral oditi zaradi Fibe

Dogajanje na skupščini lige ABA prejšnji teden, ko je nekaj dni pred začetkom nove sezone prišlo do zamenjav direktorja in športnega direktorja, še vedno buri duhove.

Zakaj se je moral posloviti dolgoletni predsednik in nazadnje direktor Radovan Lorbek, smo vprašali zdajšnjega prvega moža lige Dragana Bokana.

Predsednik, zakaj torej te menjave? Zakaj je Lorbek moral oditi?
Vsi klubi so mnenja, da nova liga ABA funkcionira tako, da je zgolj v organizaciji klubov. Vztrajalo se je na tem, da naredimo dogovor s šestimi fizičnimi osebami, da zapustijo funkcije in nimajo več nobene zveze z organizacijo lige ABA. V zadnjih letih se je že veliko spremenilo, polovica klubov niti niso lastniki Sidra, ampak so to le nekateri klubi, ki stalno igrajo v ligi. Sugestije z vseh strani so bile, predvsem zaradi sodelovanja s Fibo, da v prihodnje klubi izključno sami vodijo ligo. To nam bo odprlo velike možnosti sodelovanja s Fibo in evroligo. Mislim, da smo naredili dobro potezo. Tem ljudem pa želimo, da bodo v prihodnje tako uspešni kot so bili doslej.

Torej za prenehanje sodelovanja ni razlog nezadovoljstvo z delom v teh dveh mesecih?
Ne, ne. Tu nismo mogli nič in do konca nismo vedeli. Imeli smo priporočila s strani Fibe, za katera smo vedeli, da jih moramo spoštovati. Ne smemo več dovoliti, da so klubi pod kakršnimkoli pritiskom zaradi katerekoli stvari ali Fibinih pogojev. Zdaj imamo povsem stabilen položaj. Kot predsednik menim, da se moramo šesterici iskreno zahvaliti, ker je zaslužna, da je liga ABA na takem nivoju. Ideja, ki je bila po vojni na teh prostorih težko izvedljiva, je zaživela, košarka je vzgled vsem ostalim športom. Časi pa se spreminjajo, krovna organizacija zahteva spremembe, klubi pa smo morali to sprejeti in se zahvaliti tem ljudem, da nadaljujemo s tekmovanjem, ki za klube veliko pomeni.

Torej ste to storili zaradi pritiska Fibe?
Največ zaradi tega, da. Drugo je, da smo želeli spremembe, želeli smo pomladiti menedžersko ekipo. V tem smo uspeli, upam, da bodo ti fantje, ki so dobili priložnost, to znali dobro izkoristiti.


Pravite, da ni bilo nezadovoljstva, a po drugi strani je novi direktor Novosel govoril o tem, da hoteli niso plačani, da ni bilo dogovora s sodniki ...
Kar zadeva ABA Sidro d.o.o., menim, da je podjetje delalo korektno. Bi moralo imeti več sponzorjev? Bi. Moralo bi imeti tudi generalnega sponzorja, ki ga ni že več let. Ne rečem, da so zamere, da je kaj problematično, ostalo je nekaj mesecev plačila sodnikom in malenkost za hotele. ABA Sidro d.o.o. bo zaradi imovine, ki jo ima, to je delež v ECA-i, programi in investicije, zelo lahko zaprl vse svoje obveznosti, ki jih ima. Tu ni težav, ki bi lahko preprečile, da podjetje ne izvrši obveznosti oziroma svojega dela.

Kako ste se sploh razšli?
Zelo korektno in profesionalno, to so ljudje, ki razumejo stvari. Sami so pomagali, da je prišlo do sprememb, razumejo vso zgodbo in jim je jasno, kam vse skupaj gre. Na začetku smo želeli vzpostaviti sodelovanje z njimi osebno, ne le s podjetjem ABA Sidro d.o.o., želeli smo izkoristiti njihove velike izkušnje v športu, ligi, njenem vodenju v regiji, toda veste tudi sami, da Fiba ni priznala ABA Sidra. Ko smo se vključili klubi, smo dobili priznanje, imeli pa smo vsakdnevno spremljanje s strani Fibe glede razvoja in tega, kaj se dogaja v ligi ABA. Mislim, da je tako najbolje, oni razumejo položaj, še naprej bomo sodelovali v nekaterih segmentih.

Kako, da je ostal Josip Bilić?
Ima velike izkušnje, novi mladi fantje ne vedo vsega, zato smo Bilića prosili, da ostane nekaj časa in bo svetovalec, pomoč ligi, da bi čim bolje funkiconirala.

Bo Lorbek oziroma ABA Sidro d.o.o. dobil kakšno odškodnino?
Ne, nikaršnih obveznosti nimamo proti Lorbku in Biliću, ko gre za ligo ABA. Prejšnja in zdajšnja sta dve različni pravni osebi, s sedežem v dveh različnih državah, gre le za opravljanje istega dela.

Značke: košarka, liga-aba, bokan

Članki iz rubrike