zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 22.05.2015 09:30:19

Želeli (ni)ste, poglejte

Nikola Miljković
Pet tisoč prebivalcev ima Rogaška Slatina, Šentjur še kakšnih dvesto manj, kar je približno toliko, kot jih ima najmanjša izmed 17 četrtnih skupnosti v Ljubljani, ta pa ima približno sedemkrat manj prebivalcev od največje četrtne skupnosti v prestolnici.

Tudi to je eden od kazalnikov tega, kako nenavaden in predvsem nepričakovan je letošnji par finalistov, ki prihaja iz omenjenih mest. Toda Rogaška in Tajfun sta na parketu pokazala, da sta se zasluženo uvrstila v finale in da v tej sezoni v Sloveniji ni boljših ekip od teh dveh, ki boj za naslov začenjata danes ob 20. uri.


Da je vse skupaj še bolj zanimivo in fascinantno, gre za kluba, ki sta praktično soseda, za kozjansko-obsotelski obračun dveh velikih tekmecev, kar finalu daje še dodatno draž, oba kraja in tamkajšnjo okolico pa spravlja v evforijo. Krka in Union Olimpija sta lanski sneg, realnost pa Sandi Čebular, Dražen Bubnić, Tadej Ferme oziroma Đorđe Lelić, Dragiša Drobnjak, Emir Zimić in drugi. Marsikomu še ne gre v račun, da se bo finale res igral v Rogaški Slatini in Šentjurju, in marsikdo se z "malčkoma" v boju za pokal noče sprijazniti. O tem, da zraven ni Olimpije in Krke, se govori vsaj toliko kot o tem, da sta tu Tajfun in Rogaška, kar seveda ni ostalo neopaženo niti v taboru obeh finalistov.

tajfun krka nm
Nikola Miljković

"Čeprav Krke in Olimpije ni, je ta finale osvežitev za slovensko košarko. Opazil sem, da se je zdaj zanimanje širše javnosti morda celo povečalo. Edina stvar, ki jo malce pogrešam, je to, da je veliko stvari naperjenih negativno v smeri Olimpije in Krke in malo manj pozitivnih v smeri nas in Rogaške. To smo si zaslužili, na drugi strani pa Krka in Olimpija delata svoje. Če jima letos ni uspelo, bo morda to tisto, kar bo povzročilo premik v pozitivno smer in se bo nekaj spremenilo. Velikokrat smo poslušali, da to pomeni konec košarke. S tem se prav gotovo ne strinjam. To je lahko samo nov začetek, če se bomo stvari lotili pravilno in tako tudi razmišljali," pravi trener Tajfuna Dejan Mihevc.

helios rogaska ap 2
Arsen Perić

Še bolj kritičen pa je njegov kolega na slatinski klopi Damjan Novaković. "Če mi gre kaj na živce, je to podcenjevalen pogled na ta finale. Povedal bom nekaj dejstev: Helios je izločil Olimpijo, ki si je skozi ligo ABA zagotovila evropski pokal. Če je Olimpija tako slaba, kaj potem reči za MZT, kaj za Igokeo, ki je v polfinalu lige BiH premagala Spars s 30 točkami razlike? Če je Krka s to ekipo premagala Crveno zvezdo, Metalac, kakšen je potem šele slednji, če Rogaška in Šentjur nista dobra? Ista Krka je s Šentjurjem izgubila z osmimi točkami, a kdor je gledal tekmo, je lahko videl, da je bila to popolna prevlada in o zmagovalcu ni bilo dvoma. Z Dejanom (Mihevcem, o. p.) dobro poznava situacijo, igramo prijateljske tekme ... Mi smo igrali z VTB-ligašem Krasnije Krilja, kdor je tekmo spremljal, ve za rezulat (66:57, o. p.), Tajfun je igral z Zagrebom, ki je bil najboljša ekipa prvega dela hrvaške lige, rezultat prav tako poznamo (68:50 o. p.), in tako dalje. Morda sta Olimpija in Krka v zadnji fazi prvenstva padli, me pa malo moti podcenjevanje in komentarji, da je finale brez njiju brezvezno. Ne Rogaška ne Šentjur nista tako slaba, kot se to morda komu zdi. Enako velja za slovensko ligo."

Amen. Res je čas, da se neha govoriti o tistih, ki jih ni in ki bi jih ti ali oni "zaradi zanimivosti in ugleda lige" radi videli v finalu. Vsi skupaj, tisti, ki so to želeli, in predvsem tisti, ki tega niso želeli, se povsem posvetimo kluboma, ki sta zdaj v njem. Začenja se namreč finale slovenskega državnega prvenstva.

Članki iz rubrike