zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 10.06.2015 10:29:20

Žan Košir: Verjetno se dogaja kaj podobnega kot v nogometu

Šimen Zupančič
Mednarodni olimpijski komite je na zasedanju v Lozani razširil tekmovalni spored naslednjih zimskih olimpijskih iger. Izvršni odbor krovne olimpijske organizacije je sklenil, da bo že na naslednjih igrah v Pjongčangu leta 2018 na sporedu šest novih disciplin v smučanju, curlingu, hitrostnem drsanju in deskanju, ne bo pa več paralelnega slaloma deskarjev in deskark.

Alpskim smučarjem so tako program dopolnili z ekipno tekmo, kakršno že izvajajo na svetovnih prvenstvih, deskarji prostega sloga so dobili tekmo v akrobatskih skokih za moške in ženske (big air), v hitrostnem drsanju bo novost tekma s skupinskim startom tako za moške kot ženske, v curlingu pa preizkušnja mešanih ekip. "Spremembe kažejo na evolucijo olimpijskih iger, ko bomo še nadgradili uspeh zadnjih zimskih iger. Obenem pa povzemajo tudi našo olimpijsko agendo 2020, s katero želimo v olimpijski program prinesti več prilagodljivosti," so ob sporočilu o novostih zapisali pri MOK.

kosir15
m24.si

MOK se bo s spremembami poskušal tudi približati svojim ciljem pri številu aktivnih udeležencev na zimskih izvedbah iger. Čez tri leta naj bi bilo v Južni Koreji največ 2900 športnikov v približno 100 disciplinah (v Sočiju so podelili odličja v 98 disciplinah). Novosti pomenijo tudi doslej največje predvideno število športnic, pa tudi največ tekmovanj z mešano konkurenco na zimskih OI. Pri uvajanju sprememb se je MOK posvetoval s posameznimi zvezami, odločali pa so naslednji kriteriji: dodana vrednost discipline, privlačnost za mlade, atraktivnost za televizijo, medije in gledalce, enakost spolov, najmanjši vpliv na število udeležencev iger ter vpliv na stroške za prireditelje iger. Za uvrstitev posameznih disciplin v program OI je dovolj potrditev IO MOK, o novih športih ali črtanju starih pa odloča skupščina MOK.

889-56-kosir pokali
m24.si

ŽAN KOŠIR: TEKMA VEČ SE NE BI POZNALA
Dobitnik velikega in dveh malih kristalnih globusov je nad takšno odločitvijo IO MOK presenečen, posebej zaradi velikega zanimanja, ki sta ga na zadnjih OI v Sočiju pritegnili obe disciplini alpskega deskanja, torej tudi paralelni slalom: "Odkrito povedano sploh nisem vedel, da je ta točka na dnevnem redu. O tem me tudi nihče ni obvestil. Kakšnega začetnega šoka tako nisem doživel, saj trenutno z mislimi nisem pri treningih in tekmah. Glede na to, da je bil paralelni slalom v Sočiju za nas nova disciplina, so se očitno odločili, da zanimanje zanjo ni bilo takšno, kot so ga pričakovali. Ne vem pa, na podlagi česa so se tako odločili, saj je bil na naši tekmi stadion poln."

Stvar izpade, kot da so na zadnjih OI naredili uslugo ruskemu favoritu Vicu Wildu, ki je priložnost izkoristil še za drugo zlato odličje. Na to sumi tudi Žan: "Zdaj, ko vidim, kaj se dogaja pri nogometu, je verjetno nekaj podobnega tudi tu. Rusi so vedeli, da imajo močne tekmovalce v alpskem deskanju, in so očitno pritisnili na MOK, da hočejo imeti tudi to tekmo. Zdaj ima svoje želje in ambicije očitno nekdo drug. No, možno je, da si bodo do OI še premislili in slalom spet vrnili v program. Res pa je, da ozadja ne poznam dovolj."

kosir04
m24.si

In kaj Žan pravi na to, da so v program OI namesto slaloma uvrstili akrobatske skoke? "Načeloma nimam nič proti, ne nazadnje je Matevž Petek v tej disciplini že osvojil kolajno na SP. No, glede na to, koliko disciplin je že v programu in da bi bili tekmovalci že tam, se mi zdi, da s samim paralelnim slalomom ne bi imeli prav nobenih stroškov. Očitno je cilj MOK, da se na OI predstavi čim več športov, predvsem takih, ki jih ne vidimo vsak dan na televiziji. Ne vem, zakaj se zdaj bije neka vojna, katera disciplina da in katera ne. Naj dajo vse in to je to! Če se uvaja ekipne tekme v smučanju, skokih in plavanju, kjer nekdo lahko pobere osem kolajn, potem se ena tekma več ne bo nikjer poznala."

zan kosir ap
Arsen Perić

Kot pravi Tržičan, je težko sklepati, ali so te odločitve sprejete na podlagi kazalnikov glede gledanosti, zanimivosti in množičnosti ali pa gre dejansko za to, kdo ima močnejše funkcionarje pri FIS in MOK. Sam se bolj nagiba k tej drugi možnosti: "Menim, da je dovolj prostora za vse. Ko se je deskanje leta 1998 pojavilo na OI, je bil ves čas samo veleslalom. Nato so v Sočiju dodali še slalom. Zdaj so ga vzeli ven in zgodba je za nas zelo podobna, kot je že bila. Vesel pa sem, da sem priložnost, ki sem jo imel, v Sočiju izkoristil, čeprav mi je do zlata zmanjkalo le 12 stotink."

Dejstvo je, da je brisanje paralelnega slaloma deskarjev iz koledarja res povsem nepotrebno, saj ne bi povečalo niti števila udeležencev (tekmujejo isti kot v veleslalomu) niti stroškov. Tudi zanimanje za to disciplino ni nič manjše kot v tistih, ki jih uvajajo. Očitno je, da si MOK iz OI želi narediti še večji šov, kot ga že tako predstavljajo. Kriteriji, ki jih pri določanju disciplin uveljavljajo, pa očitno ostajajo nedorečeni in podrejeni posameznim osebnim interesom.

Članki iz rubrike