zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

nu
nu
0 24.09.2015 21:48:44

Najuspešnejši agenti: milijardni posli, na desetine milijonov zaslužka

Slovita finančna revija Forbes je tokrat pod drobnogled vzela agente, tako imenovane menedžerje, ki zaslužijo največ denarja s prestopi in pogodbami športnikov. Lestvica jemlje dih.

Večina vas verjetno najprej pomisli na slovitega Portugalca Jorgea Mendesa, agenta (med drugim) rojakov Cristiana Ronalda in Joseja Mourinha. Imate kar prav, portugalski poslovnež se je uvrstil na visoko drugo mesto, potem ko je v karieri naredil za 850 milijonov poslov in pri tem zaslužil okroglih deset odstotkov tega zneska: 85 milijonov evrov. 

S tem je Mendes kar blizu prvemu mestu po zaslužku, je pa precej bolj oddaljen od prvega mesta po višini sklenjenih poslov. v obeh kategorijah prvo mesto zaseda agent vseh agentov Scott Boras, ki posluje v bejzbolskem svetu in je doslej obrnil skoraj natanko 2 milijardi (pozor, dve milijardi) evrov ter jih pri tem zaslužil 104 milijone. 

V povprečju torej dela s precej nižjo provizijo kot Mendes, enako pa lahko trdimo za možakarja na tretjem mestu. Nekdanji igralec v NFL Tom Condon že nekaj časa posluje kot agent, v svetu ameriškega nogometa je sklenil za 1,3 milijarde poslov, a s 53 zasluženimi milijoni evrov kar precej zaostaja za Mendesem.

Peterico veličastnih nato zaokrožujeta še dva, ki poslujeta v Evropi in s tem seveda v nogometu. Jonathan Barnett, znan kot zastopnik Garetha Bala, je obrnil 400 milijonov in s podobno provizijo kot Mendes zaslužil 39. Enako pa velja za Volkerja Strutha, nemškega guruja, ki zastopa številne najboljše nemške nogometaše ter se lahko pohvali s številkama 376 in 37. V milijonih, seveda.

Sledi kopica ameriških agentov, izpostaviti pa velja še dva bolj znana nogometna, ki se nahajata na 12. in 13. mestu ter v žep pospravljata prav tako v običajnem nogometnem razmerju. Mino Raiola kot agent Zlatana Ibrahimovića in Maria Balotellija kraljuje na italijanskem trgu z 250 milijoni prometa in 25 zaslužka. Jose Otin pa je najmočnejši Španec, in sicer z 200 ter 20 milijoni. 

Značke: nogomet, agenti

Članki iz rubrike