zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

pr
pr
0 14.06.2016 07:31:43

Dan neodvisnosti: Nova grožnja

Režija: Roland Emmerich

Scenarij: Roland Emmerich, Dean Devlin, Nicholas Wright, James A. Woods in James Vanderbilt
Igrajo: Liam Hemsworth, Maika Monroe, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Joey King, Bill Pullman in drugi
Žanr: zf film katastrofe
Dolžina: 142 minut

Vedno smo vedeli, da se bodo vrnili. Film Dan neodvisnosti je na novo postavil temelje svojega žanra, novo poglavje pa obljublja globalni spektakel neizmernih razsežnosti. S pomočjo obnovljene tehnologije napadalcev iz vesolja so vsi narodi na Zemlji sodelovali pri vzpostavitvi obširnega varnostnega sistema, da zavarujejo planet. Toda nič nas ne more pripraviti na še bolj napredno in nepričakovano silo Nezemljanov. Zgolj iznajdljivost peščice pogumnih mož in žena lahko naš svet obvarujejo pred izumrtjem.

Za režiserja Rolanda Emmericha je Dan Neodvisnosti: Nova grožnja vrnitev svet, ki sta ga s soscenaristom in producentom Deanom Devlinom ustvarila pred dvema desetletjema. Takrat sta odkrila nekakšen filmski gral in navdušene gledalce po vsem svetu povedla v svet drame, akcije, zabavnih trenutkov, nepozabnih likov in predsedniškega nagovora, iz katerega citate je mogoče slišati še danes. Če povzamemo: film je bil nič manj kot revolucija – postal je del naše pop kulture in vsakdanje komunikacije in nas spomnil na to, zakaj sploh hodimo v kino.

Omeniti velja, da je to Emmerichovo – ki je scenarij tokrat spisal skupaj z Devlinom, Nicholasom Wrightom, Jamesom A. Woodsom in Jamesom Vanderbiltom – prvo nadaljevanje kakšnega od njegovih filmov. »Ta svet mi veliko pomeni in hotel sem mu ostati zvest, biti zvest likom,« pravi režiser. »Dovolj časa je minilo od prvega dela, in zato se je vse spet zdelo sveže.« Dodatna spodbuda za povratek v svet Dneva neodvisnosti je bila zanj priložnost, da se posluži vizualnih učinkov, ki so svetlobna leta naprednejši od tistih, kakršni so bili na voljo pred dvajsetimi leti. Pri tem so mu pomagali tudi direktor fotografije Markus Förderer, kostumografinja Lisy Christl in scenograf Barry Chusid. Glasbo sta zložila Harald Kloser in Thomas Wanker.

O IGRALCIH
LIAM HEMSWORTH (Jake Morrison) je nazadnje igral v zadnjem poglavju franšize The Hunger Games: Mockingjay 2, v The Dressmaker ob Kate Winslet in Cut Bank ob Billyju Bobu Thorntonu; na velika platna ob Woodyju Harrelsonu prihaja v By Way of Helena.

Kariero je začel pri sedemnajstih v rodni Avstraliji, potem ko je opazoval starejša brata Luka in Chrisa v TV serijah; prvo vlogo je dobil v limonadni seriji Home and Away in nato še v Neighbors. Na velikih platnih je debitiral v srhljivki Triangle in se nato preselil v Los Angeles, kjer je dobil vloge v celovečercih The Expendables, The Last Song, The Expendables 2, Paranoia, Empire State in v franšizi The Hunger Games.

JEFF GOLDBLUM (David Levinson) je med drugim igral v celovečercih The Grand Budapest Hotel, Le Week-End, Adam Resurrected, The Life Aquatic with Steve Zissou, Igby Goes Down, Jurassic Park, Independence Day, Nashville, The Tall Guy, Annie Hall, The Big Chill in The Fly, na TV pa v mnogih serijah, kot so Will & Grace, Portlandia in nazadnje Unbreakable Amy Schumer.

BILL PULLMAN (predsednik Whitmore) je posnel prek 70 celovečercev in vrsto TV projektov. Bil je del dokumentarca The Fruit Hunters in igral v celovečercu Cherien Dabis May in the Summer. Videli smo ga v uspešnicah, kot so Ruthless People, Spaceballs in Casper, v dramah (The Serpent and the Rainbow, The Accidental Tourist, Igby Goes Down), romantičnih komedijah (Sleepless in Seattle, While You Were Sleeping), akcijskih filmih (Independence Day), srhljivkah (Malice), vesternih (The Virginian, Wyatt Earp), v film-noirjih (The Last Seduction, Lost Highway, The Zero Effect), v grozljivkah (The Grudge) in v miniserijah (Revelations, Torchwood). Nazadnje je igral v celovečercih American Ultra in Brother-in-laws.

Režiral je TV film The Virginian (Wrangler Award/Best Picture, 2000) ter spisal in režiral gledališko dramatizacijo vesoljskega podviga Expedition 6.

CHARLOTTE GAINSBOURG (dr. Catherine Marceaux) je na velikih platnih debitirala pri dvanajstih v Paroles et musique. Za vlogo v Trierjevem filmu Antichrist je prejela nagrado v Cannesu; potegovala se je za štiri cezarje in prejela dva (za L'effrontée in La buche). Med drugim smo jo videli v celovečercih Nymphomaniac, Samba, Son épouse, Do Not Disturb, Confession of a Child of the Century, Persécution, The Uninvited, Mes stars et moi, I'm Not There, The Science of Sleep, Golden Door, Lemming, 21 Grams, Felix and Lola, Passionnément, Le plus beau metier du monde, Merci la vie, Everything Will Be Fine, Melancholia, v Scorsesejevem dokumentarcu Public Speaking...

Trenutno ob Michaelu Fassbenderju snema kriminalko The Snowman po romanu Jo Nesbo in francosko dramo La Promesse de l'aube; ob Jimu Carreyju je že zaključila snemanje True Crimes Alexandrosa Avranasa in Oppenheimer Strategies Josepha Cedarja, v katerem igra ob Richardu Geru.

Kmalu izide njen album z Beckom. Svoj prvi album, Charlotte For Ever, je izdala leta 1986, sledili so 5:55, IRM in živi Stage Whisper.



ANGELABABY (Rain) je ena najbolj prepoznavnih azijskih igralk. V Hongkongu rojena Angela Yeung je pri sedemnajstih nastopila v odmevnih oglasnih kampanjah, na velikih platnih pa je nase opozorila v romantični drami The First Time. Sledili so Taich, Young Detective Dee: Rise of the Sea Monster, Love on the Cloud… Nastopa tudi v resničnostni oddaji Running Man in igra v istoimenskem filmu.

O USTVARJALCIH
ROLAND EMMERICH (režija, scenarij, producent) je nazadnje režiral dramo Stonewall; z dolgoletnim sodelavcem Deanom Devlinom že pripravlja novo inačico – trilogijo – njune uspešnice Stargate.

Režiral je filme White House Down, Anonymous, 2012 (tudi soscenarist), 10,000 B.C. in The Day After Tomorrow (obakrat soscenarist in producent), The Patriot, Universal Soldier, Stargate, Independence Day, ki je po svetu navrgel prek 800 milijonov dolarjev, in Godzilla.

DEAN DEVLIN (scenarij, producent) je v zadnjih dveh desetletji spisal in produciral nekaj največjih filmov vseh časov – med njimi Stargate, Godzilla in Independence Day.

Trenutno zaključuje produkcijo svojega režijskega celovečernega prvenca Geostorm, ki ga prek svoje hiše Electric Entertainment tudi producira, prav tako prihajajočo trilogijo Stargate, produciral je celovečerce Flyboys, Eight Legged Freaks, Cellular in dokumentarec Who Killed The Electric Car? Pred ustanovitvijo podjetja Electric je produciral dramo The Patriot.

Za TV je produciral serije The Librarians, Leverage (pri tej se je prvič preizkusil kot režiser) in The Triangle ter TV filme The Librarian: Quest for the Spear, The Librarian: Return to King Solomon's Mines in The Librarian: Curse of the Judas Chalice.

NICOLAS WRIGHT (scenarij) je kariero začel kot glavni igralec v nagrajenem neodvisnem filmu Hatley High in nato igral v seriji The Business ter vrsti neodvisnih filmov, kot so Prom Wars, The Wild Hunt in Afghan Luke.

Po humoristični nanizanki Accidentally On Purpose z Jenno Elfman je igral v Emmerichovem celovečercu White House Down, v kanadski inačici serije Sensitive Skin s Kim Cattrall in v humoristični nanizanki Manhattan Love Story. Igral je tudi v Crackin' Down Hard, ki ga je po lastnem scenariju režiral.

Trenutno razvija seriji za IFC in Comedy Central.

JAMES A. WOODS (scenarij) je s svoji igralski karieri nanizal prek trideset filmskih in TV naslov; sodeloval je z mnogimi največjimi imeni v industriji, kot so Jake Gyllenhaal, Mickey Rourke, Catherine O'Hara, Billy Bob Thornton, Kathleen Robertson, Jeff Goldblum in Ryan Kwanten, ter sodeloval z režiserji, kot so Duncan Jones (Source Code), Tarsem Singh (Immortals), Jeremiah Chechik (The Wright Kind of Wrong), Raja Gosnell (Smurfs 2) in Roland Emmerich (Independence Day: Resurgence).

S scenarističnim partnerjem Nicolasom Wrightom sta najprej mreži Comedy Central prodala pilotsko epizodo serije, v kateri igrata in sta jo režirala in producirala, nato sta prodala scenarij Emmerichovemu podjetju in zatem spisala Independence Day: Resurgence ter pripravljata trilogijo Stargate.

JAMES VANDERBILT (scenarij) je spisal scenarije za filme, kot so Zodiac (nominacija za nagrado Ceha ameriških scenaristov), White House Down, The Rundown, The Losers in franšiza The Amazing Spider-Man.

Kot režiser je debitiral z dramo Truth o reportaži o domnevnem vojaškem služenju takratnega predsednika Georgea W. Busha, ki je skoraj pokopala kariero slovitega novinarja Dana Ratherja.

Značke: kino, film

Članki iz rubrike