zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

lp
lp
0 23.07.2016 09:31:41

Prvaku Balkanskega pokala 2,5 milijona

Zagrebška Croatia (danes Dinamo) in Partizan sta se v kvalifikacijah za ligo prvakov med seboj pomerila poleti 1997.
Reuters
Bi lahko nogometni klubi iz regije prav zares krenili po poti košarkarjev, rokometašev in vaterpolistov ter zaigrali v regionalnem tekmovanju? Vedno glasnejša so razmišljanja, da bi se lahko to v sezoni 2018/19 prav zares zgodilo. Verjamete?

Za nekatere je to nora ideja, ki se ne bo nikoli uresničila, za druge je to rešitev za nogomet na področju nekdanje Jugoslavije. Špekulacije pa so še kako žive.

Medtem ko v ostalih državah vse skupaj spremljajo z nasmeškom in ob vsaki novi podrobnosti le odmahnejo z roko, so v Srbiji idejo zagrabili in o njej na glas razpredajo celo visoki funkcionarji. Tako je predsednik tamkajšnje zveze Slaviša Kokeza v intervjuju za eno od teve postaj potrdil, da so razmišljanja o ustanovitvi regionalne lige resna in konkretna. Predstavniki Uefe naj bi na sestanku v Moskvi vodilnim ljudem nacionalih zvez predstavili koncept.

"Denarne nagrade bi klubom, ki bi sodelovali v tem tekmovanju, pomagale do višjega proračuna. Prvak bi, recimo, prejel okoli 2,5 milijona evrov, klubi od drugega do osmega mesta pa ne manj od 800.000 evrov. To je kar veliko denarja za klube v regiji," je povedal Kokeza.

croatia partizan
Reuters


Tekmovanje naj bi se imenovalo Balkanski pokal, v njem pa bi igrali klubi iz Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne gore in Makedonije. Torej, združena Jugoslavija ali oživljeno jugoslovansko prvenstvo, v izdihljajih katerega je kraljevala - takrat celo evropska prvakinja - Crvena zvezda, Slovenijo pa je zastopala Olimpija.

KOKEZA: IGRALO BI SE OD FEBRUARJA DO MAJA
"Zelo pomembno je to, da Balkanski pokal ne bi ogrožal domačih tekmovanj. Igralo bi se od februarja do maja," je še pojasnil predsednik srbske zveze, ki je očitno v nasprotju s svojimi kolegi iz sosednjih zvez kar močno ugriznil v to jabolko. Bržčas idejni vodje predvidevajo, da klubi iz regije redko prezimijo v Evropi, zato bi lahko v spomladanskem delu sezone med tednom igrali tekme Balkanskega pokala, ob koncu tedna pa bi nemoteno potekala državna prvenstva.

Uefa, ki domnevno podpira to tekmovanje, naj bi celo obljubila, da bo prvak Balkanskega pokala neposredno uvrščen v skupinski del lige prvakov, kar pravzaprav še najbolj meče senco dvoma na celoten projekt.

KJE JE MARIBOR?
Snovalci ideje so šli celo tako daleč, da so že sestavili seznam udeležencev: Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički (vsi Srbija), Dinamo, Hajduk, Rijeka (vsi Hrvaška), Sarajevo, Željezničar (oba BiH), Olimpija (Slovenija), Budućnost (Črna gora), Vardar (Makedonija). Če bi namesto Čukaričkega v izbrano družbo, ki močno spominja na sestavo nekdanje jugoslovanske lige, uvrstili Maribor, ki je ob zagrebškem Dinamu najuspešnejši klub iz regije v evropskih pokalih v zadnjih letih ...

Skratka, kost za glodanje je vržena. V času kislih kumaric pride prav, veliko skupnega z realnostjo pa (žal) nima.

Članki iz rubrike