zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 28.03.2015 07:50:35

Milan Mandarić: Če hoče ostati, naj pove

Profimedia
Srbsko-ameriški poslovnež je že bil v slovenskem nogometu. Pred leti je bil dejaven v Kopru, že od nekdaj pa se ozira proti Olimpiji. Odločitev Izeta Rastoderja spoštuje, od njega pa pričakuje, da vsaj odgovori na uradno ponudno, ki mu jo je poslal, saj tako veleva poslovna etika.

Mandarić ima pestro zgodovino. V Gospiću v Liki rojen 76-letnik je vedno strastno spremljal nogomet, saj ga je nekaj malega sam tudi igral. Poslovno ga je pot leta 1969 zanesla v ZDA, kjer je imel eno prvih računalniških podjetij v Silicijevi dolini. S tem je obogatel, potem pa je začel koketirati tudi s staro ljubeznijo, nogometom.

Bil je eden tistih, ki so bili pri ustanovitvi ameriške profesionalne nogometne lige, sredi osemdesetih pa se je vrnil v evropski nogomet. Najprej je bil lastnik belgijskega Charleroija, potem francoske Nice, leta 1998 pa je stopil na angleška tla. Najprej je bil lastnik Portsmoutha (kjer je igral tudi Malden Rudonja), potem Leicestra in nazadnje Sheffield Wednesdayja. Vse klube je prevzel v dolgovih, postavil zdrave temelje in jih potem z dobičkom prodal.

V torek je kar odjeknila novica, da želi Mandarić vstopiti v NK NŠD Olimpija, odziv iz ljubljanskega kluba pa je bil skoraj žaljiv in tudi precej zavajajoč. Po odzivih zeleno-belih je zdaj Mandarić pojasnil tudi svojo stran zgodbe.

Vedno je poudarjal, da se želi umakniti iz Olimpije. Ves čas me je preizkušal, ali me zanima ljubljanski nogometni klub. Takoj sem povedal, da me Olimpija zanima, ker je velik klub, v katerem je še precej prostora, da se naredi nekaj velikega. Na žalost sem bil takrat zavezan delu v angleškem klubu.

"Zame je vse skupaj malce neobičajno, saj se s prijatelji iz medijev po navadi pogovarjam o pozitivnih stvareh, ko je nekaj že končano in je videti dobro. To z Olimpijo pa ni šlo po mojih ustaljenih vzorcih poslovanja," je na začetku pogovora dejal ugledni poslovnež, ki predsednika Olimpije Izeta Rastoderja pozna že dlje časa.

POUDARJAL JE, DA SE ŽELI UMAKNITI
"Znano vam je, da gospoda Izeta poznam pet ali šest let. Od takrat, ko je prišel k meni na obisk, ko sem delal v Leicestru, angleškem nogometnem klubu. Tam sva se spoznala in večkrat pogovarjala o tem, da bi prišel v Slovenijo. Vedno je poudarjal, da se želi umakniti iz Olimpije. Ves čas me je preizkušal, ali me zanima ljubljanski nogometni klub. Takoj sem povedal, da me Olimpija zanima, ker je velik klub, v katerem je še precej prostora, da se naredi nekaj velikega. Na žalost sem bil takrat zavezan delu v angleškem klubu," je govoril Mandarić in nadaljeval: "Da malce skrajšam ... Dva ali tri tedne nazaj sem poklical Rastoderja in mu dejal, da sem končal svoje delo v angleškem Sheffieldu. Vprašal sem ga, ali ga še zanima moj vstop v Olimpijo, in mu dejal, da se zdaj lahko o tem pogovarjava. No, potem sva izmenjala mnenji in dejal je, da mu je klub, Olimpija, dolžen tri milijone evrov. Govoril je, da ni težav glede mojega vstopa v klub, če se mu izplača to vsoto oziroma če jaz prevzamem dolgove ljubljanskega kluba." 

S Srbom iz Like, ki je odraščal v Novem Sadu, smo nadaljevali. "Potem mi je Izet še govoril, da ima igralce, ki jih lahko proda, in da se lahko njegovi dolgovi poplačajo tudi iz teh kupnin ter da mi potem lahko prepusti klub brez dolgov. Izet je poudaril, da bi lahko to naredil šele avgusta," je dejal Mandarić, ki je s tem zaključil prvi pogovor s poslovnežem iz Ljubljane.

882-22-mandaric3 pm
Profimedia
Ne dolgo zatem ga je klical nazaj. "Potem sem ga iz Anglije klical nazaj in mu dejal, da me zelo zanima vstop v Olimpijo, vendar sem mu rekel, da bi to rad naredil prej, pred poletjem, da bi lahko začel delati na ekipi in infrastrukturi in pripravil klub za naslednjo sezono. Če bi vstopil v klub šele avgusta, bi mi propadla ena celotna sezona, eno leto. Pri Olimpiji je še veliko dela, mnogo stvari bi bilo treba popraviti," je govoril mož, ki je tudi na Forbesovi lestvici zelo bogatih ljudi. 


USTNA PONUDBA
"Potem sem Izetu dal ponudbo: 'Dejal si, da ti je klub dolžan tri milijone; ni ti treba prodati niti enega igralca; če se bo kdo res zanimal za kakšnega igralca, ga potem lahko prodamo tudi mi, ali pa ga bomo, če bi bilo to v našem interesu, zadržali'," je o ustni ponudbi povedal Manadarić in dodal: "Rastoderju sem rekel, ponudil, da lahko prevzamem klubske dolgove do njega, torej tri milijone, in začnem v klubu delati čim prej. Povedal sem mu tudi, da bom poslal uradno ponudbo in da bom pismo o tej nameri poslal tudi na nogometno zvezo, saj mi je pomembno, da na zvezi vedo, da lahko pride do spremembe v tako pomembnem klubu, kot je Olimpija, ter da se tudi prek nogometne zveze vse stvari uredijo po vseh predpisih in zakonih." 

URADNA PONUDBA
"Takoj po tem razgovoru sem svojemu odvetniku obrazložil, za kaj gre, ter mu dal nalogo, naj sestavi uradno ponudbo in jo pošlje Izetu. Iskreno povedano je bilo to vse z moje strani glede želje oziroma namere, da vstopim v ljubljanski klub. Rastoderju so bili torej ponujeni trije milijoni – milijon v gotovini ob podpisu, milijon čez leto dni in milijon ob prodaji igralcev," je bil jasen Manadrić, ki se je dobro zavedal, da v Sloveniji po veljavni zakonodaji kluba ne moreš kupiti.

Mislil sem, da bi s tem Izetu naredil veliko uslugo, saj je vedno želel oditi iz Olimpije. S tem, ko bi prevzel dolg kluba do njega, ne bi on izgubil ničesar. Klub bi mu plačal vse, kar mu dolguje.

"Vse skupaj bi šlo prek kluba seveda, saj vem, da se klub v Sloveniji ne more kupiti. Izetu sem tudi rekel, da se z njim ne morem pogovarjati o ceni kluba, ker on ne prodaja kluba. Klub je društvo, v katerem ne moreš biti lastnik, saj je družbena lastnina. Če bo nekega dne omogočeno, da bo klub lahko v zasebni lasti, potem bo to druga stvar. Zaenkrat pa to ni mogoče. V tem trenutku pa bi jaz prevzel samo klubske dolgove do Rastoderja. Ob poplačilu dolgov do zdajšnjega predsednika bi se poplačale njegove izgube, ki jih je imel iz naslova poslovanja," je govoril Mandarić, ki seveda ni človek, ki bi vlagal na slepo.

USLUGA IN PRESENEČENJE
"Mislil sem, da bi s tem Izetu naredil veliko uslugo, saj je vedno želel oditi iz Olimpije. S tem, ko bi prevzel dolg kluba do njega, ne bi on izgubil ničesar. Klub bi mu plačal vse, kar mu dolguje," je bil jasen Mandarić. "Verjamem, da bi lahko z uspešnim vstopom v Olimpijo dal klubu to, kar si zasluži. Vse sem želel urediti na profesionalni ravni. No, ampak potem sem bil neprijetno presenečen, ko sem v slovenskih časopisih videl, da je Izet dejal, da sem mu ponudil odkup kluba. Seveda ni bilo tako." 

ČE HOČE OSTATI, NAJ POVE 
Mandarić je v slovenski nogomet vstopil pred leti z NK Koper. "Pred petimi ali šestimi leti sem prišel na pomoč Kopru, ki je bil v zelo težkem položaju. V dveh letih smo uredili vse, kot je bilo treba. Cenim vsakega človeka, ki dela na takem položaju, tudi gospoda Izeta. Morda njega še posebej, ker se dobro poznava in sva oba tudi v nogometu. Malce sem bil presenečen. Če Izet noče izstopiti iz Olimpije, naj to jasno pove. To je njegova pravica, saj on vodi klub. Lahko bi mi samo rekel: 'Milan, nisem pripravljen zapustiti kluba, hočem delati naprej v Olimpiji!' Potem ne bi bilo nobenih težav. Naredil sem samo to, kar sem mislil, da je prav, saj me zanima delo v Olimpiji. Ponudbo sem dal, ker me zanima uspeh ljubljanskega kluba. Če Izet noče mojega vstopa v klub oziroma se noče umakniti, ni nobenih težav. Želim mu vse najboljše pri njegovem delu in da bi ostala poslovna prijatelja. To, kar se je zdaj zgodilo, ni bilo potrebno," je bil kar malce razočaran nekdanji lastnik uglednih angleških klubov.

882-23-mandaric (obrez) pm
Profimedia
EPIZODA V KOPRU

Mandarić je koprski klub zapustil z okusom pelina v ustih, ne ravno dobre volje. Kljub temu pa se je odločil, da bo s klubom v Sloveniji poskusil ponovno. "Tedaj sem bil lastnik Portsmoutha v angleški premier ligi in na obisk je prišel zdaj moj prijatelj Boris Popovič, da je videl, kdo in kaj sem. Dejal mi je, da je v Kopru zelo zanimivo situacija, ki bi me utegnila zanimati – da se bo gradil nov stadion in da bodo tudi druge investicije, a da je klub v zelo slabem stanju, v velikih dolgovih. Klub se je torej moral reševati. Rekel sem mu, da ne morem vstopiti v klub stoodstotno, ker imam obveznosti v Angliji. Kljub vsemu se mi je zdel projekt zanimiv in ni se mi bilo posebej težko vključiti v delo. Sestal sem se tudi z uradniki in upniki ter uvidel, da so dolgovi precej večji, kot so jih prikazovali. Vseeno sem se odločil pristopiti in v dveh in pol letih sem investiral približno dva in pol milijona evrov. Toliko je bilo potrebno, da smo uredili stanje. Napravili pa smo dobro delo, dober klub in imeli tudi uspehe. Klub sem zapustil z denarjem v blagajni. Potem sem se moral posloviti, ker nisem mogel voditi dveh klubov, poleg tega pa nekateri ljudje niso izpolnili obljub, ki so mi jih dali," je o koprski epizodi govoril Mandarić.

Vsekakor to, kar se zdaj dogaja in piše, ni bilo potrebno. Tudi jaz zelo cenim Rastoderja, toliko moramo biti pošteni, saj podpira klub s svojim denarjem. Kljub vsemu je to velik klub. Ne bi pa bilo pošteno, da bi, dokler nisem v klubu, delil nasvete, kaj bi bilo treba storiti. Malo pa me je vseeno presenetil Rastoderjev odziv. To ni moj način dela.

Slednji zagotovo ni ni človek, ki dela nekaj na pol. "To je res, ampak kljub temu, da sem odšel iz kluba, sem se po končani zgodbi počutil dobro, ker sem nekaj naredil za klub in ga pustil brez dolgov. Koper mi je nekako prirasel k srcu, saj ima zelo simpatične navijače, ki so cenili moje delo. Iz kluba sem odšel z dvignjeno glavo, saj sem naredil vsaj osnovno, kar je bilo treba narediti. Odločil sem se, da ne grem naprej, ker bi se bilo treba prilagoditi drugačnemu sistemu, poleg tega pa sem bil še vedno predsednik Portsmoutha. Potem sem odšel, dal roko županu in vsem ostalim, tako da je bila ta zgodba zame končana. Nikoli nisem delal kakšnih težav, ampak sem pomagal ter naredil še nekaj posla z nepremičninami. Rad imam Slovenijo, ampak do zdaj pri vas nisem najbolj uspešno posloval," se je kar malce kislo nasmehnil Mandarić in potem polaskal: "Razen da sem pomagal Kopru. Olimpijo pa zelo cenim, še iz otroštva. Vsa čast Mariboru in ostalim klubom, saj brez teh klubov tudi Olimpije ne bi bilo." 

PRIČAKUJEM ODGOVOR
Spoštujemo Rastoderja kot človeka, ki vlaga svoj denar v šport, saj spoštujemo vsakega gledalca, ki pride na tekmo in prispeva en evro. Toda Rastoder je vedno govoril – pripeljite tri milijone in umaknil se bom.

"Vsekakor to, kar se zdaj dogaja in piše, ni bilo potrebno. Tudi jaz zelo cenim Rastoderja, toliko moramo biti pošteni, saj podpira klub s svojim denarjem. Kljub vsemu je to velik klub. Ne bi pa bilo pošteno, da bi, dokler nisem v klubu, delil nasvete, kaj bi bilo treba storiti. Malo pa me je vseeno presenetil Rastoderjev odziv. To ni moj način dela. In če povzamem vse skupaj: zelo si želim priti k Olimpiji, hkrati pa seveda spoštujem odločitev predsednika, če noče izstopiti iz kluba. V prihodnje mu želim vse najboljše, klubu in njemu. Kljub vsemu pa bi bilo pošteno, da bi se odzval na našo ponudbo v poslovni maniri, profesionalno in tako, kot je treba. Pričakujem vsaj to," je končal Mandarić.

Se bodo pri Olimpiji odzvali? Izet Rastoder je zelo uspešen poslovnež in prepričani smo, da dobro pozna poslovno etiko. Naj bo torej tudi pri delu z nogometno Olimpijo tako.

Članki iz rubrike