oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 12.09.2015 11:50:10

RUDAR - CELJE: An ban pet podgan in zmagal bo …

Drago Wernig - TAKA
Šaleško-savinjski derbiji so v preteklosti spisali že veliko zanimivih zgodb. Novo, katere avtor bi lahko bil bodisi Iztok Kapušin, ki pričenja svojo prvoligaško avanturo, bodisi Jernej Javornik, ki vnovič poskuša prebuditi zaspane varovance, bomo dobili danes.

Kdo bo danes slavil na Stadionu ob Jezeru, je precej nehvaležno napovedati. Pravzaprav je nemogoče napovedati celo to, kdo ima za kanček večje možnosti za zmago. Če bi morali izbrati favorita na dvoboju med Rudarjem in Celjem, bi to verjetno še najlažje storili s kakšno izštevanko. "An ban pet podgan ..." in več možnosti imajo Velenjčani. Ali pa Celjani, odvisno od tega, na kateri klub ste najprej pokazali, ko ste začeli z izštevanko.

Tudi če si poskusimo pomagati z zgodovino, ne pridemo prav daleč. Kajti knapi in grofje so do zdaj odigrali 67 prvenstvenih obračunov, izkupiček pa je skorajda identičen. Eno zmago več od celjskih tekmecev je zabeležil Rudar (23), 22 obračunov se je končalo z neodločenim izidom. Celjani imajo tako priložnost, da se z morebitno zmago povsem izenačijo z lokalnimi rivali. In, kar je veliko bolj pomembno, končno ubežijo zadnjemu mestu na lestvici. Kajti tudi če bi pogledali na lestvico po osmih krogih, bi težko kogarkoli razglasili za favorita. Celje je na zadnjem mestu s petimi točkami, Rudar na predzadnjem s šestimi.

DŽINIĆ BO VERJETNO MORAL ŠE MALCE POČAKATI
Čeprav imajo Velenjčani obilico težav zaradi poškodb in kazni, pa naj bi povratnik v velenjsko gnezdo Elvedin Džinić današnjo tekmo vseeno želel na klopi. Pri knapih bo zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov manjkal David Kašnik, njegovo mesto pa naj ne bi zasedel Džinić, temveč Matic Žitko. Ob izkušenem Kašniku Jernej Javornik ne bo mogel računati niti na kaznovanega Senada Jahića in poškodovane Leona Črnčiča, Mateja Eterovića in Rusmina Dedića.

ŠEST TEKEM BREZ DOMAČE ZMAGE
"Vemo, da so Celjani zadnji na lestvici, mi pa predzadnji in zdaj imamo zelo lepo priložnost, da jim z zmago malce pobegnemo," je optimističen velenjski čuvaj mreže Matej Radan. Toda samozavesti nikakor ne more črpati iz predstav njegovega kluba, kajti Velenjčani niso zmagali na zadnjih štirih tekmah (poraz z Olimpijo in trije remiji z Mariborom, Koprom ter Krškim), še bolj zaskrbljujoča je njihova domača forma, na svojem stadionu namreč v štirih poskusih v novi sezoni še niso uspeli osvojiti treh točk, zadnjo zmago pa so dosegli v 32. krogu prejšnje sezone, ko so z 2:0 ugnali Olimpijo.

Sledili sta dva poraza še v prejšnji sezoni in dva poraza ter dva remija v novi. "Res je, že dolgo nismo zmagali na domačem igrišču, to bomo poskušali popraviti že na naslednji tekmi. Celjani so sicer zadnji na lestvici, a ne slepimo se, da bi bilo to realno stanje njihove moči. Vemo, da so zamenjali trenerja in verjetno se bodo vsi njihovi nogometaši želeli dokazati novemu strategu ter bodo tako še dodatno motivirani," meni Radan, a motivacija v šaleško-savinjskih derbijih tako ali tako ne bi smela biti vprašljiva. "Ker sem iz Maribora, tega ne čutim na takšen način, toda pozna se določena povečana napetost. Vsi komaj čakamo, da se tekma začne," je pojasnil čuvaj mreže Rudarja, ki bo tokrat moral poveljevati precej spremenjeni četverki v obrambi.

Zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov namreč manjkata osrednji branilec David Kašnik in nogometaš, ki igra skrajno desno v obrambi Velenjčanov, Senad Jahić. Ker je šele pred kratkim v klub prispel Elvedin Džinić, bo verjetno partner Ivana Knezovića Matic Žitko, Jaka Ihbeisheh bi se lahko pomaknil na desno stran obrambe, prazno mesto na levem bočnem pa bo verjetno zasedel Milan Kocić.

"Vsekakor se nam pozna vsak izostanek zaradi poškodb ali kartonov, toda saj veste, kako je. Koga ni, brez njega se mora," ostaja optimističen Radan, kljub temu, da ob Kašniku in Jahiću ne bo niti poškodovanih Mateja Eterovića, Leona Črnčiča in Rusmina Dedića, ter dodaja: "Sicer pa smo na prijateljskih tekmah uigravali več različic prav zaradi takšnih stvari, tako da ne bi smelo biti nobenih težav." 

ŽELELI SO ZAKLJUČITI SERIJO NEGATIVNIH REZULTATOV
Veliko vprašanje je seveda tudi, na kakšen način bodo zdaj igrali Celjani, ko jih s klopi več ne vodi napadalno naravnani Simon Rožman. Novi strateg Iztok Kapušin je že ob predstavitvi potrdil, da bo z varovanci veliko časa posvetil obrambnim nalogam, kar pomeni, da bi lahko videli spremembo v slogu igre grofov. "Mislim, da bodo igrali obrambno, na protinapade. Kolikor nam je povedal naš trener, je Kapušin nagnjen k bolj obrambni igri. Bomo videli," je tekmeca ocenil velenjski vratar, tudi španski branilec v dresu Celja, Ramon Soria. S svojo izjavo je dal vedeti, da se pri Celju obetajo spremembe.

"Z imenovanjem novega trenerja nas je zajel nov veter, prežela nova energija. Na sredinem pokalnem obračunu z Muro (3:0 za Celje op. p.) smo bili močno motivirani, želeli smo dokazati svojo kakovost in zaključiti serijo negativnih rezultatov. Pokalno slavje je pozitivno vplivalo na našo moralo, v Velenje pa se odpravljamo odločeni, da iztržimo pozitiven rezultat," je dejal Soria in za konec pristavil: "Prvi cilj na tej tekmi in tudi v nadaljevanju sezone je vsekakor večja discipliniranost v fazi branjenja. V Murski Soboti smo to dobro demonstrirali, s podobnim načrtom pa gremo tudi v tekmo z Rudarjem." 

Članki iz rubrike