sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 05.03.2016 17:31:24

DARKO MILANIČ: Žgoča vprašanja, vroči odgovori

Drago Wernig - Taka
Kako se bo na zamenjavo na trenerskem stolčku odzvala vijoličasta ekipa? To je v pričakovanju derbija seveda najbolj žgoče vprašanje, s katerim se ubadajo navijači trinajstkratnih prvakov in še marsikdo.

Odgovori bodo nadvse zanimivi in bodo v veliki meri vplivali na nadaljnji potek prvenstva. Ter na nadaljnje ozračje pod Kalvarijo!

Pred začetkom drugega dela sezone so v Ljudskem vrtu verjeli oziroma bili prepričani o tem, da bo stanje duha v pričakovanju večnega derbija drugačno. Popolnoma drugačno. Da bodo dneve do spopada z Olimpijo odštevali na krilih evforije po visoki zmagi nad Celjani, toda razpletlo se je drugače. Popolnoma drugače. Namesto pozitivnih vibracij so si vijoličasti na spomladanski premieri privoščili spodrsljaj, ki je privedel do zamenjave Krunoslava Jurčića in vrnitve Darka Milaniča. Takšna odločitev Zlatka Zahovića je dvignila ogromno prahu, prvič je deležen resnih kritik, toda ... »Odločitev je bila lahka. Ker je bila nogometna,« poudarja športni direktor vijoličastih, ki je znova združil moči z Darkom Milaničem.

Pravijo, da trener ni več isti, ko so vrača na isto mesto. »Gotovo ni. Predvsem imam kakšno leto več, kot sem jih imel takrat, ko sem odšel,« je odvrnil 48-letni strokovnjak iz Izole. »V tem času sem doživel marsikaj. Jasno je, da se človek spreminja, da vpija nove ideje in ima nove zamisli. Ne, ne moreš ostati isti,« je nadaljeval nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, ki ne skriva zadovoljstva, da se je vrnil na »kraj zločina.« »Zelo sem zadovoljen, da sem spet tukaj, kjer sem skupaj z vsemi doživel čudovite trenutke. Veselim se dela.«


Zagona mu ne manjka, na klopi ga ni bilo 15 mesecev. »Človek to potrebuje. Dokler tega odmora nima, ne ve, kaj to pomeni oziroma kako je pomemben,« pravi Darko Milanič, ki se kakopak zelo dobro zaveda, kaj je edino, kar šteje v štajerski prestolnici: »Želje in cilji so vedno visoki, kar je popolnoma razumljivo in sprejemljivo, temu primerno se bomo vedli. Želimo biti prvi, hkrati se zavedamo, da so razmere takšne, da je treba angažirati vse moči. Popolnoma jasno je, da mora biti naše delo na najvišji ravni. Tako posamezno kot kolektivno in seveda verjamem, da smo ob pomoči navijačev sposobni doseči namen. Želim si, da bi na vsaki tekmi dali svoj maksimum in seveda zmagovali.«

Derbi v nastalih razmerah ni ravno pravšnji trenutek za vrnitev. »Zahtevnost trenutka mi je popolnoma jasna, a tudi pri mojem prvem prihodu je bilo breme veliko. Če bi človek zbiral in čakal, kdaj ga ne bo, potem v Mariboru verjetno ne bi bil trener. Osredotočen sem le na to, da bi moštvo spravil v neko drugo stanje. Da pridemo čim prej na želeno raven.«
Časa za pripravo je bilo zelo malo. »Prizadevali smo si ga izkoristiti na najboljši mogoči način. Tako na treningih kot s pogovori. Derbi je vedno drugačen od drugih preizkušnj, motivov je ogromno. Prvi je seveda premagati Olimpijo, na ta način bi naredili korak proti želenemu cilju. Rad bi videl moštvo, ki bo vseh 90 minut delovalo zelo kolektivno, ki bo borbeno in tekaško razpoloženo. Želimo igrati dinamičen nogomet,« poudarja Darko Milanič.

Po vseh dogodkih v preteklih dneh bo zanimivo videti, kakšen bo odziv gledalcev v Ljudskem vrtu. Vijoličasti se žvižgom skoraj gotovo ne bodo mogli izogniti, tudi (ali predvsem) Zlatko Zahović, ki je z odločitvijo v začetku tedna na svoja pleča prevzel zares ogromno breme. »Navijači imajo seveda vso pravico izraziti svoje mnenje. Jasno je, da vsi delamo za aplavze, toda tudi žvižgi so sestavni del nogometa. Za tistega, ki tega ne more sprejeti, je boljše, da se s tem poslom ne ukvarja,« odgovarja športni direktor trinajstkratnih prvakov, ki se bo drevi bržčas znova vrnil na klop.

Članki iz rubrike