stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 06.09.2014 13:00:27

Vedno je cilj uvrstitev na veliko tekmovanje

Aleksander Čeferin
Arsen Perić
Predsednik nogometne zveze Slovenije bo začel svoje tretje kvalifikacije na mestu prvega odgovornega največje športne zveze pri nas.

Želi si in verjame, da se je reprezentanca sposobna uvrstiti na EP 2016 v Franciji. Kot uveljavljen odvetnik pa skuša s somišljeniki spremeniti tudi nekatere zakone v bolj življenjske in predvsem v korist športa.

Začetek novih kvalifikacij. Novo obdobje, nova zgodba. Zanimivo je, da ste pred začetkom prejšnjih kvalifikacij, torej za SP 2014, kot cilj postavili uvrstitev v Brazilijo. Zdaj tega ne govorite na glas. Zakaj ste ubrali mehkejšo taktiko?
Zato, ker sem ugotovil, da je v Sloveniji toliko negativcev, predvsem med vašimi kolegi, da čakajo na vsako napoved, da lahko potem pišejo ali govorijo o tem v slogu – saj smo vedeli. Vseeno mislim, da je cilj vedno uvrstitev na veliko tekmovanje. Cilj bi vedno moral biti uvrstitev na prvenstvo. Zdaj sem izrecno poudaril, da tega od nogometašev ne zahtevamo. Pritisk na igralcih pa je, če nekaj zahtevaš. In potem ti negativci čakajo, da lahko komentirajo izjave; če bi uspeli, bi rekli – saj smo vedeli, če pa ne bi uspeli, pa bi spet rekli – saj smo vedeli. Zaradi tega ne bi želel, da se pritiska na igralce. Vseeno mi je za pritisk name, saj so tisti, ki govorijo, da sem jaz kriv, če se ne uvrstimo na veliko tekmovanje, smešni. Morda je večji pritisk na ekipo, čeprav mislim, da tudi tega ni. Fantje tako ali tako vedo, kje smo. Mislim, da smo po kvaliteti tretji v naši skupini. Glede na igro pa smo lahko tudi drugi ali četrti. Vidim, da fantje verjamejo, in v njih verjamem tudi jaz. Ampak ta tekma, v ponedeljek z Estonijo, bo zelo pomembna. Prva je in v gosteh. Če bomo dobili vse tri točke, bo to odlično, hkrati pa bo Estonija že bolj ali manj v izgubljenem položaju.

V Mariboru ni človeka, ki bi danes slabo govoril o NK Maribor, hkrati pa v Sloveniji ni človeka, ki ne bi slabo govoril o slovenskih vladah.

Prejšnjemu selektorju Slaviši Stojanoviću ste rekli, da hočemo na svetovno prvenstvo.
Niti ne neposredno njemu. Ampak saj hočemo tudi na evropsko, kaj pa se bo res zgodilo, bomo videli. Velika težava je, da so nekateri taki negativci. Ne samo da so takrat govorili, da sem preveč zahteval od ekipe, ampak še danes, ko sem povedal malce milejšo obliko, so bolj kot zdajšnje izjave citirali tiste izpred treh let. To so pač ljudje, ki imajo težave sami s seboj. Mislim, da imamo možnosti in da smo dovolj dobri, veste pa tudi sami, koliko je tu odvisno od ostalih dejavnikov in sreče.

Nogomet je ne glede na vse šport številka ena v Sloveniji in je posebna dimenzija športa.
Res je, nogomet je šport številka ena pri nas, v Evropi in svetu. In res je, nogomet je nekaj posebnega v športu. Tudi skozi očala tega se morda sploh ne zavedamo, kaj je naredil Maribor z uvrstitvijo v ligo prvakov. Na neki način je dvignil letvico, toda če bo dobro odigrala še reprezentanca, potem bo to za slovenski nogomet odlično. Dobro je tudi, da sta Domžale in Celje premagala Maribor. Tisti, ki ves čas govorijo, kako slaba je slovenska liga, očitno ne vedo prav veliko o nogometu. Glede na vložena sredstva imamo zelo solidno ligo.

714-2-ceferin (obrez) ap
Arsen Perić



Maribor in reprezentanca lahko dvigneta Slovenijo na noge. Vse. Ampak samo nogomet, morda malce še košarka, vendar manj.
Zagotovo lahko šport dvigne narod na noge, nogomet pa najbolj. V teh časih, ko je toliko negativne energije, bi bili še mnogo bolj kot tekmovalno pomembni dobri rezultati reprezentance. Upam in verjamem, da bodo rezultati dobri.

Premikajo se zadeve glede zakona o točenju alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Smo že navezali stike s politiko. če bo vse po sreči, bo že letos vložen zakon.

Ali lahko nogomet potegne ves šport za seboj?
Prepričan sem da. Morda ne vseh. Nekatere športe bodo še vedno spremljali manj. Vidim, kako fantje spremljajo svetovno košarkarsko prvenstvo. Ni jim vseeno. Mislim, da reprezentančni uspehi lahko potegnejo za sabo ne samo šport, ampak da lahko naredijo pozitivno klimo v državi. V Mariboru ni človeka, ki bi danes slabo govoril o NK Maribor, hkrati pa v Sloveniji ni človeka, ki ne bi slabo govoril o slovenskih vladah. To je zanimiv fenomen športa. Smo pa razvajeni, saj smo živeli v državi, ki je imela fantastične športne uspehe. Mi izgubimo s Švico in remiziramo z Belgijo, pa je katastrofa. Treba je biti tudi realen in pogledati, kaj so na svetovnem prvenstvu naredili Belgijci, kako so igrali Švicarji ... Mislim, da so Švicarji v tem trenutku boljši od Anglije.

Premije za uvrstitev na EP v Franciji ste že določili?
Že. Vse je dogovorjeno, vendar o zneskih ne bi govoril, ker smo se tako dogovorili.

Mislim, da smo po kvaliteti tretji v naši skupini. Glede na igro pa smo lahko tudi drugi ali četrti.

Vrnitev Milivoja Novakovića v reprezentanco je bila zelo pozitivna stvar. Je kdo razmišljal tudi o vrnitvi Roberta Korena v izbrano vrsto?

Selektor je z njim govoril, pa se je Koren odločil, da ne.

Torej je bil stik vzpostavljen?
Kolikor vem, je bil selektor z njim v stiku že v prejšnjih kvalifikacijah, ko se je vrnil tudi Novaković. Ampak Koren se je odločil, da ne bo več igral za Slovenijo. Imamo pa mlade, ki so prišli v reprezentanco, pa tudi take, ki še niso v četi Srečka Katanca. Spremljam Petra Stojanovića, ki me je navdušil z igro in drznostjo, ob tem da ima šele 18 let.

Koliko denarja prinese zvezi uvrstitev Maribora v ligo prvakov?
Uvrstitev Maribora v ligo prvakov prav zvezi ne prinese ničesar, dobi pa namenska sredstva za mladinske selekcije ostalih devetih klubov prve lige. Maribor tega denarja ne dobi, ker je že dobil nagrado. Dobili bomo veliko denarja, ki ga bomo dali mladinskim selekcijam. To je zelo dobro. Seveda pa se dviguje tudi ugled slovenskega nogometa, kar je zelo zelo pomembno.

Kolikor vem, je bil selektor v stiku s Korenom že v prejšnjih kvalifikacijah, ko se je vrnil tudi Novaković. Ampak se je odločil, da ne bo več igral za Slovenijo.

Maribor se je že dokazal in pokazal. Kaj pa nekoč velika Olimpija? Je okolje v Ljubljani drugačno?
Do neke mere je, vendar če bi bila Olimpija tako organiziran klub kot Maribor in če bi bili rezultati taki, kot so mariborski, potem bi bile Stožice polne. Olimpija zdaj dela kar dobro. Z vrnitvijo Mileta Ačimovića so vidni pozitivni premiki. Je pa seveda Olimpija še vedno nekaj stopnic za Mariborom. Velikokrat slišim, da je Mariboru lahko, ker ima toliko denarja in je organiziran klub, vendar se morajo vsi zavedati, da je bil pred bankrotom. In so to, kar so, naredili sami. Poslovni in strokovni model imajo vrhunski.

Ampak kot edini športni klub v Sloveniji.
Edini. Zelo dobro delajo tudi Domžale, ki imajo minimalen proračun, a odlično delajo z mladimi in prodajajo igralce. Sem kar optimist.

Zanimivo je, da tudi v Ljubljani privoščijo Mariboru, da se je uvrstil v ligo prvakov, razen kakšnih ultrasov na forumih.

Forumov ne spremljam, ker ne maram šaljivcev, ki se ne upajo podpisati. Ko pa govorim z ljudmi, so vsi navdušeni. NK Maribor deluje kot vrhunsko podjetje, ki je zagotovo eno najboljših, če že ne najboljše v Mariboru.

Ob Pošti Slovenije seveda?
Da, ker ima sedež v Mariboru in monopol v Sloveniji.

Lahko zveza kaj naredi v sporu v MNZ Ljubljana, ko so klubi in sodniki na nasprotnih bregovih?
Informiran sem posredno. Vem, da je predsednik MNZ Ljubljana odstopil, in približno vem, za kaj gre. Klubi so se odločili za znižanje sodniških taks, sodniki so ostali na drugi strani in kljub vsemu ponudili manjše znižanje, a so klubi to zavrnili. Nogometna zveza tu ne more posredovati, sem pa že dejal kolegom, da ker vidim toliko negativne energije, sporov in vsega podobnega, se bojim, da bomo morali posredovati. Čeprav neformalno. Potrebna bo dobra volja na obeh straneh. Težko znižaš sodniške takse z dekretom, saj to povzroči upor. Razumem obe strani, saj je klubom finančno zelo težko in težko plačujejo sodnike. Po drugi strani pa sodnik dobi 70 evrov, če gre sodit v Črnomelj, z vključeno kilometrino. Bi vi šli? Da se pelješ v Črnomelj, te dve uri na tekmi vsi zmerjajo, se še uro in pol pelješ domov in ti ostane 30 evrov. Treba je najti kompromis. Vsako stvar, ki smo dosegli na zvezi, smo dosegli s kompromisom. Oni pa se kregajo, odstopajo, vpijejo ... Umiriti se je treba. Se bojim, da bo morala zveza enkrat reči: zdaj pa je dovolj in morate najti kompromis – malo popustite vi sodniki, malo pa vi, klubi. Lige ne bodo regularne. Postavlja pa se vprašanje, kako bodo starši plačevali vadnino za otroke, če vedo, da otroci ne igrajo v ligi? Bodo igralci v četrti ligi zadovoljni, če vedo, da ne bodo napredovali v tretjo ligo? Vseeno računam na preudarnost in na to, da se bo uredilo.

Velikokrat slišim, da je Mariboru lahko, ker ima toliko denarja in je organiziran klub, Vendar se morajo vsi zavedati, da je bil pred bankrotom. In so to, kar so, naredili sami. Poslovni in strokovni model imajo vrhunski.


MNZ Ljubljana je vaša matična MNZ.

Seveda, to je moja MNZ, največja MNZ v Sloveniji in ena od ustanoviteljic zveze. V tretji ligi so hoteli, da znižamo stroške za sodnike. Usedli smo se, pogovorili in uredili. Ampak naslednji dan sem dobil dopis. Ne hvala za pomoč, ampak še še znižajte. Ne gre v nedogled. Zaletavost in negativna energija sta grozni. Klubi pravijo, da nimajo denarja za igralce, da pa morajo plačevati sodnike. Ampak sodnik je uradna oseba in ga plačujejo povsod po svetu.


Bil je tudi predlog, da bi v nižjih ligah ukinili delegate.

Meni se to ne zdi slaba ideja. Kolikor vem, je bil IO MNZ Ljubljana proti temu, ampak zdi se mi, da je v IO kar veliko delegatov. Če želiš znižati stroške, se da in tudi s sodniki se bo dalo dogovoriti. Toda treba se je pogovarjati. Precej nerodno je, če sodniki dobijo samo sklep, da so jim znižali plačilo. To je podobno, kot če bi jaz vam poslal, da bom za Ekipo zdaj plačeval samo deset centov. In vi boste potem seveda rekli, da mi je ne boste več pošiljali. Nogomet je približek politike. Treba se je pogovarjati in sklepati kompromise. Vedno se da vse rešiti. Mislim, da bomo morali mi posredovati. Ni nobenih težav, ampak nekdo bi nas moral prositi, ali lahko pomagamo.

714-2-ceferin3 ap
Arsen Perić



Letos bodo volitve za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Ekipni športi ste stopili skupaj. Imate kakšnega kandidata?
Ne še. Moramo se še temeljito pogovoriti. V naslednjem tednu se bom dobil z nekaterimi ljudmi in se pogovarjal o mogočem kandidatu. Ni rečeno, da ne bomo podprli tudi kandidata, ki ga bodo predlagali posamični športi.

Je funkcija predsednika OKS politična oziroma pomembna v slovenskem športu?
Mislim, da je pomembna. Prek OKS se deli veliko denarja. Je pa glasovanje za predsednika problematično. Vsak šport ima samo en glas, vendar ne moreš primerjati podvodnega hokeja z nogometom. V tem vidim težavo, če bi imeli ekipni športi svojega kandidata. Bomo videli, lahko pa bo primeren kandidat tudi iz posamičnega športa. Občutek imam, da bo karizmo Janeza Kocijančiča težko nadomestiti, da jo bo težko kdo prevzel. O njem so lahko različna mnenja, toda Kocijančič je izjemno sposoben predsednik OKS, zelo pa je uveljavljen tudi na mednarodnem področju. Bojim se, da v tem trenutku primernega naslednika ni. Vsaj jaz ga ne vidim. No, morda pa me presenetijo.

Nogomet je približek politike. Treba se je pogovarjati in sklepati kompromise.


Vi niste nikoli razmišljali o tem?

Ne. Nogometna zveza mi vzame od 30 do 40 odstotkov službenega časa, hkrati pa ljudje ne vedo, da nisem zbiralec funkcij. Res imam rad nogomet. V njem uživam in so mi stvari zanimive. Ne potrebujem petih funkcij in potovanj po svetu.

Kaj pa je z legalizacijo tujih športnih stavnic?
V zvezi s tem zadeve zdaj stojijo, premikajo pa se zadeve glede zakona o točenju alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Smo že navezali stike s politiko. Če bo vse po sreči, bo že letos vložen zakon. Slovenci smo bolj papeški od papeža in za vsak primer vse prepovemo. V Münchnu pa je na tekmi 70.000 gledalcev, prodajo hektolitre piva in ni nobenih incidentov. V Avstriji klubi živijo od prodaje hrane in pijače. Prej smo govorili o težavah klubov pri plačevanju sodnikov. Samo ta zakon se spremeni, pa bodo tretja, četrta in peta liga živele od tega. Pivovarne so celo pripravljene zastonj deliti pivo, da pa bi bilo zaradi tega več alkoholikov, je popolna neumnost. Ne nazadnje je tu tudi pozitiven učinek na proračun. To bi bila velika stvar in klubom bi zelo pomagali.

Galerija

Članki iz rubrike