stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 23.12.2014 08:00:52

Kronaveter: Želel me je tudi Milan

Pri naših vzhodnih sosedih je preživel zadnji dve leti in pol, pred dobrima dvema mesecema pa je prekinil pogodbo z madžarskim podprvakom Gyorom in je v tem trenutku prost igralec. Za Roka Kronavetra bo naslednji mesec izredno pomemben, v Mariboru rojeni vezist si bo poskušal najti novega delodajalca.

Kmalu po tem, ko je leta 2005 prvič zakorakal na prvoligaško zelenico, so nanj postali pozorni številni tuji ogledniki. Že pri 18 letih je blestel v dresu ptujske Drave, ki jo je takrat s klopi vodil legendarni Makedonec Milko Đurovski, in že po nekaj tekmah je bilo jasno, da imajo Štajerci v svojih vrstah pravi nogometni dragulj.

Bil je novi slovenski nogometni biser, ki je potreboval le nekaj brušenja, da bi zasijal v polnem sijaju. Pričakovanja okrog njega so bila velika, nekateri so ga proglasili za naslednika Zlatka Zahovića, pravzaprav vsi nogometni strokovnjaki pa so si bili enotni – Rok Kronaveter bo postal eden najboljših slovenskih nogometašev in blestel bo tudi v tujini.

A čeprav so mu napovedovali bleščečo kariero, je otrok mariborskega Železničarja nikoli ni uspel ustvariti. Ne zato, ker ne bi bil dovolj dober, ne zato, ker ne bi bil dovolj priden in marljiv. Ne, krivo je bilo nekaj drugega. Nekaj, na kar nogometaš enostavno nima vpliva. Kariera zdaj 28-letnega vezista je bila prepredena z ogromno težavami s poškodbami, ki so nekako zavirale njegov razvoj in Mariborčanu onemogočile, da bi v popolnosti zablestel.

804-10-11-kronaveter3 gw

Ne razumite narobe, igranje v Dravi, Rudarju, Energieju iz Cottbusa in Gyoru je vsekakor spoštovanja vredno, toda Kronaveter je bil rojen za večje klube. Veliko večje! "Res je, poškodbe so imele precejšnji vpliv na mojo kariero. Že ko sem bil pri Dravi in sem bil med najboljšimi igralci v ligi, sem imel možnost odhoda v tujino, ampak je ta potem zaradi poškodbe splavala po vodi. Takrat sem bil blizu prestopa v italijansko prvo ligo, zame sta se zanimala Atalanta in Livorno, tudi Milan me je želel, a nato je na žalost prišla poškodba. Če ne bi imel zdravstvenih težav, sem prepričan, da bi lahko zaigral tudi za kakšen bolj prestižen klub, toda ne glede na vse se mi zdi, da sem zaigral za nekaj dobrih klubov. Kdo ve, morda pa pride kakšna super ponudba na moj naslov zdaj. Star sem 28 let in mislim, da lahko v tujini podpišem še vsaj dve dobri pogodbi," nam je v pogovoru zaupal Kronaveter.

V nadaljevanju je razkril tudi, da poškodbe takrat niso bile edini razlog, da mu ni uspel sanjski prestop: "V tistem času sem bil obkrožen z nepravimi ljudmi. Moj agent je gledal bolj na svoje interese kot na moje in zaradi njega sem praktično izgubil štiri leta v svoji karieri. Ampak dobro, to je zdaj za mano in starih stvari ne bi želel preveč pogrevati."

FINANČNE TEŽAVE MADŽAROV
Kronaveter je, kot rečeno, zadnji dve in pol leti prebil na Madžarskem, kjer je igral za Gyor, septembra pa je z njim prekinil pogodbo in od takrat nima kluba.

804-10-11-kronaveter4 gw

"Začele so se finančne težave, igralci smo zahtevali denar, v upravi pa so si prizadevali, da bi se nogometašev z večjimi pogodbami, med njimi sem bil tudi jaz, rešili. Tako smo se dogovorili za predčasno prekinitev pogodbe, Gyor mi je izplačal dogovorjeni znesek in odšel sem," je razložil svojo izkušnjo in pristavil: "V zadnjih tednih tako treniram individualno, s kondicijskim trenerjem, vzdržujem svojo kondicijo in sem pripravljen v vsakem trenutku oditi kam na preizkušnjo ali pa podpisati s kakšnim klubom. Moram priznati, da me v tem trenutku še zmeraj vleče ven, vsi vemo, da se da v tujini dobiti predvsem boljše finančne pogoje, ne izključujem pa niti možnosti za ostanek doma. Čeprav bo to težko, v Sloveniji je samo Maribor tisti, ki lahko nogometašu, ki je zadnje štiri sezone preživel v tujini, ponudi pogodbo, kakršno bi si tak nogometaš želel."

Pa ima morda že kakšno pogodbo na mizi? "Ne, nič konkretnega. Vse je nekako še v začetni fazi, kot rečeno pa gledam bolj v tujino. Mislim, da ne bi smel imeti težav najti novega dobrega kluba," je dejal nekdanji nogometaš Energie Cottbusa, kjer je, kot pravi sam, preživel najlepše obdobje v svoji karieri: "V Nemčiji mi je bilo najlepše, predvsem zato, ker se tam res počutiš kot pravi nogometaš. Organizacija v klubu je na najvišji ravni, stadioni so zmeraj polni, vse je super. Čeprav mi je bilo lepo tudi na Madžarskem, saj sem tam osvojil svoj edini naslov državnega prvaka."

MARIBORA ZNOVA NE BI ZAVRNIL
Čeprav je rojen v Mariboru, pa Kronaveter nikoli ni zaigral za vijoličaste iz štajerske prestolnice. V mlajših selekcijah je namreč igral za drug klub iz drugega največjega mesta v Sloveniji, Železničarja, ki pa je v zadnjih letih povsem potonil. V članski konkurenci je bil kar nekajkrat blizu prihoda v Ljudski vrt, a do prestopa nikoli ni prišlo.

"Dvakrat, trikrat sem res bil blizu, ampak se na koncu nismo uspeli dogovoriti. Če mi je žal, da nisem prišel v klub pod Kalvarijo? Ne vem, niti ne. Ne morem vedeti, kako bi se vse skupaj razpletlo. Morda bi pri Mariboru veliko igral, morda ne. Morda bi uspel narediti boljšo kariero, morda bi jo čisto zavozil. Tega ne moreš nikoli predvideti," je dejal napadalni vezist in za konec priznal, da ga dres vijoličastih zanima. "Sem Mariborčan in seveda navijam za Maribor. To, kar mu je uspelo v zadnjih letih, predvsem zdaj z uvrstitvijo v ligo prvakov, je zares fantastično. Vsak Štajerec si želi igrati za vijoličaste in tudi jaz nisem nič kaj drugačen. Zame bi bila zelo velika čast, če bi lahko postal član Maribora. Mislim, da tokrat prestopa v Ljudski vrt ne bi zavrnil."

Članki iz rubrike