zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 26.05.2016 12:33:30

Ali bo Jan Oblak prvi Slovenec z naslovom v ligi prvakov?

Jan Oblak
Reuters
Finale nogometne lige prvakov se bliža. V soboto ob 20.45 bo dvoboj madridskega Reala in njegovega mestnega tekmeca Atletica veliko pozornost požel tudi v Sloveniji. Eden ključnih mož Atletica bo namreč tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak.

Triindvajsetletni in 186 centimetrov visoki Škofjeločan je v tej sezoni potrdil, da je eden elitnih čuvajev nogometnih mrež na svetu. Znašel se je na vrhu marsikatere statistične rubrike. Španski mediji so izpostavili, da je najuspešnejši vratar v 113-letni zgodovini Atletica iz Madrida.

Časnik Mundo Deportivo se je pri tej trditvi oprl na statistiko, ki pravi, da je Oblak z 0,61 prejetega zadetka na tekmo ali 43 na 71 tekmah v dresu Atletica precej pred drugim najuspešnejšim klubskim vratarjem Thibautom Courtoisom, ki ga je pravzaprav nasledil med vratnicami. Belgijec ima povprečje 0,82 (126 zadetkov na 154 tekmah), sledijo pa Rodri (170/143 - 0,84), Madinabeytia (236/221 - 0,94), Leo Franco (181/173 - 0,96), Abel Resino (303/299 - 0,99), Mejias (164/165 - 1,01), Reina (213/226 - 1,06), Molina (248/325 - 1,31), Pazos (174/257 - 1,48) in Tabales (92/140 - 1,52).

Še bolj prepričljive so Oblakove številke za sezono 2015/2016. Na domačem stadionu Vicente Calderon je ohranil mrežo nedotaknjeno na dvajsetih tekmah od osemindvajsetih, kar je 70-odstotna učinkovitost. Skupno mu je to uspelo na 32 tekmah od 49. Zadetke je prejel na 25 od 50 tekem v tej sezoni. Torej le na vsaki drugi tekmi.

V španski ligi je kar na 24 tekmah ohranil mrežo nedotaknjeno, s skupno 18 prejetimi zadetki na 38 tekmah pa je izenačil rekord Paca Liana, takrat je branil za Deportivo La Coruno, iz sezone 1993/94 po številu najmanj prejetih zadetkov v eni sezoni elitne španske lige.

V ligi prvakov je bil nepremagan na štirih tekmah skupinskega dela (Atletico je igral proti Benfici, Galatasarayu in Astani), na obeh v osmini finala (PSV) ter po eni v četrtfinalu (Barcelona) in polfinalu (Bayern). Enkrat več je bil od vseh vratarjev v tej sezoni lige prvakov nepremagan le Keylor Navas iz Reala. Po številu obramb (38) je Slovenec prav tako na drugem mestu, boljši je bil le Manuel Neuer iz Bayerna z 39, po številu odigranih minut pa na prvem mestu (1110).

Po vseh teh podatkih se ne gre čuditi, da ga je ugledna nogometna revija France Football uvrstila v najboljšo enajsterico nogometašev do 23 let. V njej so številna eminentna imena svetovnega nogometa, kot so Hector Bellerin (Arsenal), Marquinhos (PSG), Raphael Varane (Real Madrid), David Alaba (Bayern München), Marco Verratti (PSG), Paul Pogba (Juventus Torino), Philippe Coutinho (Liverpool), Paulo Dybala (Juventus Torino), Harry Kane (Tottenham) in Anthony Martial (Manchester United).



Marsikdo bi ob tem dejal, da bila bila velika škoda, če bi se uresničila njegova otroška želja. Kot so že pisali slovenski mediji, si Oblak sprva ni želel biti vratar, temveč napadalec, češ da mu je med vratnicama preveč dolgčas. A njegov oče je bil tudi nogometni vratar in tudi njegov vpliv je zaznamoval pot dečka iz Škofje Loke, ki je prek Ločana in Olimpije - članski debi je doživel pri le 16 letih in že takrat deloval zrelo za svojo starost ter "komandiral" izkušenejše nogometaše pred sabo - prišel na mednarodno sceno.

Junija 2010 je namreč podpisal pogodbo s portugalsko Benfico, ki ga je potem na nabiranje izkušenj posojala Beira-Marju, Olhanenseju, Uniau Leirii in Rio Aveju. Sredi sezone 2013/14 pa je dobil resno priložnost tudi pri Benfici in jo izkoristil. V taisti sezoni je postal podprvak evropske lige in bil izbran za najboljšega vratarja portugalske lige, prejel je le tri zadetke na 13 tekmah.

Julija 2014 je prestopil k Atleticu, ki je zanj odštel 16 milijonov evrov. To je bil takrat osmi najdražji prestop vratarja v zgodovini in najdražji v španski ligi. Kljub začetnim zdravstvenim težavam in rezervni vlogi (za Miguelom Angelom Moyo) pa so pri madridskem klubu kmalu ugotovili, da so pripeljali pravega moža za preprečevanje zadetkov. "Če ni najboljši vratar na svetu, je pa drugi najboljši. To dokazuje vso sezono," je pred tedni dejal predsednik Atletica Enrique Cerezo.

Še lani je bil drugi vratar tudi v slovenski reprezentanci, po slovesu Samirja Handanovića pa je dobil status prvega čuvaja mreže v četi Srečka Katanca. Prav Katanec je bil prvi Slovenec, ki je zaigral v finalu lige prvakov in bil s Sampdorio neuspešen, drugi je bil Zlatko Zahović, ki se z Valencio prav tako ni veselil naslova prvaka, kot tretji Slovenec pa se je v najprestižnejši klubski finale na svetu prebil Oblak, čigar sestra Teja je košarkarska reprezentantka.

Jan Oblak bi moral v soboto potovati na Švedsko na prijateljsko tekmo z reprezentančnimi kolegi, a ga pač čaka pomembnejši, milanski opravek. Tega bodo z zanimanjem spremljali tudi njegovi soigralci, ki bodo takrat že v Malmöju in po njihovih besedah družno navijali za slovensko "hobotnico". "Tudi za nas bo to nekaj posebnega. Vsi bomo navijali za Jana, da kot prvi Slovenec osvoji ligo prvakov," pravi novinec v članski vrsti Rok Kronaveter.

Temu se pridružuje tudi eden najizkušenejših v izbrani vrsti Bojan Jokić. "Normalno, da bom navijal za Atletico, zanje navijam že od začetka, ker je tam Jan Oblak. To je prvi razlog. Drugi pa je ta, da gojijo tak način nogometa, ki mi je všeč," pravi bočni branilec, ki je napovedal tudi zmagovalca. "Atletico bo zmagal. Upam, da bo Jan obranil še kako enajstmetrovko, da bo bolj napeto."

Članki iz rubrike