902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Ozadje Andrejeve ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 09.03.2015 08:01:49

Leo, zdaj pa dovolj. Prav?

Reuters
Gole zabija s takšno lahkoto, da mu zlahka lahko rečemo stroj za doseganje zadetkov.

Ko preigrava, se zdi, da se mu je žoga prilepila na nogo. Ko steče mimo branilca, ga slednji ne bi mogel ujeti niti z lasom. Pa vendarle: tudi on ima hibo. Tudi Lionel Messi je zgolj človek, čeprav je glede na vse prikazano morda še najbližji približek nogometnega boga.

Slišalo se bo nenavadno: Barcelona je konec tedna s 6:1 premagala Rayo Vallecano, Messi je zabil svoj najhitrejši hat-trick v zgodovini (za tri zadetke je potreboval vsega dvanajst minut), toda kljub temu pod prho ni bil povsem brez skrbi. Prepričan sem namreč, da se zdaj tudi sam že sprašuje, kaj za vraga je narobe z njim, da tako slabo izvaja enajstmetrovke. In ne, to ni subjektivno mnenje, to je nekaj, o čemer govori tudi statistika. Kdor velikokrat strelja z bele točke, ima jasno več možnosti za napake. Kdor nikdar ne udari z enajstih metrov, nikdar ne bo zgrešil. Logično. Messi dejansko velikokrat izvaja enajstmetrovke, toda glede na zadnje spodrsljaje je napočil pravi trenutek, da bi si pri Barceloni to odgovornost na pleča nadel nekdo drug. Argentinec je pri tej nogometni prvini namreč vedno manj zanesljiv.



Kot rečeno, to potrjuje statistika. Če upoštevamo tudi prvo včerajšnjo enajstmetrovko (čeprav se zavedam, da je bila ponovljena in kot takšna ne velja), potem pridemo so ugotovitve, da je Messi zapravil kar polovico od zadnjih dvanajstih enajstmetrovk, ki jih je streljal v klubskem in reprezentančnem dresu. Če gremo še malce dlje, pridemo do naslednjega podatka: Messi je v svoji karieri (skupaj z včerajšnjim razveljavljenim poskusom, ko je klavrno "podal" vratarju) izvajal 73 enajstmetrovk, od tega jih je v zadetek spremenil 57, zgrešil pa kar 16. Razlika med realiziranimi in zgrešenimi je vseeno velika, a prav tako je ogromno šestnajst zapravljenih strelov z bele točke. Za Janeza iz Oplotnice, ki v peti avstrijski ligi kot amater igra čez severno mejo za enega od vaških klubov, morda ne, za igralca Messijevega kova pa vsekakor. Skrbi tudi način, kako greši. Kot rečeno, včeraj je kar "podal" tekmecu in zgolj srečo je imel, da je sodnik ponovil izvedbo (marsikateri delivec pravice je ne bi, roko na srce). Tudi če je ne bi, za Barcelono to ne bi bilo usodno, ne nazadnje so Katalonci gladko slavili. Bi pa lahko imela visoko ceno tista, ki jo je zakockal na zadnji tekmi lige prvakov. Joe Hart se je tedaj že res dobro vrgel, toda spet je bilo več kot očitno, da Messi po žogi ni udaril vrhunsko. Zagotovo pa ne tako, kot vsekakor zna. 

Čeprav ima Messi pri Barceloni status božanstva, pa bo za klub vseeno bolje, če bo kdo zbral dovolj poguma, stopil predenj in mu na srce položil misel, da naj se raje ne potiska več v ospredje pri izvajanju enajstmetrovk. Lahko pa tudi zakriči: "Daj, za vraga, prepusti že enkrat to nekomu drugemu!" Bilo bi edino logično.

Članki iz rubrike