sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 18.05.2015 08:44:33

Ne alibi, moral bi biti vzor

Drago Wernig - TAKA
Ljudski vrt je v sobotnem večeru doživel novo veliko šampionsko slavje.

Že peto zapored in skupaj trinajsto v 24. sezonah, odkar imamo samostojno državo. Prevlada vijoličastih na Slovenskem se nadaljuje in ji ni videti konca. Za njimi je izjemna sezona, ki jo je zaznamoval skupinski del lige prvakov, kjer so tekmovali v ugledni druščini s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom.

"Kako pa naj bi se razpletlo? Saj drugače ni moglo biti. Že pred prvenstvom je bilo popolnoma jasno, kdo bo prvak." Takšni in podobni komentarji v zadnjem času prevladujejo na sončni strani Alp in nikakor niso presenetljivi. Ker je dejstvo, da je Maribor zasluženo in pričakovano na vrhu. Najboljši je tako na igrišču kot ob njem, ustroj kluba je na evropski ravni, a vse to vendarle še ne pomeni, da je razplet, ki se je zgodil, tako zelo samoumeven. Ker ni! In prav tako ni zaradi finančne moči, s katero se lahko pohvalijo pod Kalvarijo.


Denar je seveda pomemben, zelo pomemben, a če bi bil edino merilo, bi lahko Ante Šimundža in njegovi varovanci pred preizkušnjami v najelitnejšem nogometnem tekmovanju na svetu vedno znova pripravljali le taktični načrt za to, na kakšen način po tekmi nasprotnikom čestitati za zmago. Ampak namesto tega so se razumljivo pripravljali na boj na igralni površini, kar se jim je obrestovalo, naposled so osvojili tri točke. In ravno to bi moralo biti sporočilo za vodilne može slovenskih prvoligašev. Vsaj za tiste klube, ki zase trdijo, da so ambiciozni.

Sicer drži, da so Mariborčani tudi izgubljali. V dozdajšnjem delu prvenstva so doživeli pet porazov in izpadli v polfinalu pokalnega tekmovanja, toda zdi se, da prej zaradi lastnih slabših trenutkov kot kakovosti nasprotnikov. Poleg tega je bilo videti, da ekipe, ki so vijoličastim zagrenile življenje, niti same niso verjele, da bi se to lahko dogajalo večkrat in da je mogoče napasti vrh lestvice. Poslušali smo le razmišljanja o evropski vstopnici, naslov prvaka so vsi tako rekoč že med pripravami prepustili zasedbi iz štajerske prestolnice.

In to me moti, zelo moti. Ali če hočete, skrbi, da bomo tudi v prihodnje oropani za želeno zanimivost, za ogorčen boj za ligaško lovoriko. S takšnim načinom razmišljanja je zares odlične rezultate nemogoče dosegati, pričakovati. Prepogosto se ne morem izogniti občutku, da je Maribor najbolj priročen izgovor. Je najboljši mogoči alibi za neuresničene cilje. Namesto da bi bil vzor, da bi bil motiv za še bolj zagnano delo. Češ, saj ne moremo, vijoličasti imajo preveč denarja, za nas so nedosegljivi. Seveda ga niso imeli vedno, bili so tudi na pragu bankrota ... Zdaj so osvojili že več kot polovico vseh prvenstvenih lovorik od začetka lige. Peti zaporedni naslov je sicer drugi najdaljši niz v zgodovini slovenskega prvenstva, lastniki rekorda so prav tako Mariborčani, med letoma 1996 in 2003 so jih osvojili sedem. Glede na trenutno stanje duha pod Kalvarijo in še zlasti pri tekmecih bi lahko podvig ponovili.

Članki iz rubrike