stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Rrobert Pogačar
Rrobert Pogačar
0 15.10.2015 19:09:03

Krim: Prvi cilj sistematična rast ekipe

Grega Wernig
S tekmo z romunsko ekipo Baia Mare, ki bo jutri ob 19. uri v Stožicah, krimovke začenjajo že svojo 21. evroligaško sezono.

Potem ko so še na avgustovski predstavitvi ekipe kot cilj napovedovali uvrstitev v drugi krog lige prvakinj, se ta trenerki Marti Bon zdaj ne zdi več realen. In kaj se je v teh dveh mesecih spremenilo, da so se cilji spremenili in znižali? Glavna razloga sta po besedah Bonove predvsem dva.

"Želja je bila, da bi se pred evropskimi tekmami okrepili še z dvema kvalitetnima posameznicama. Ponudbe so bile, a tu ni šlo za igralke visoke kakovosti. Takšnega menjavanja igralk kot v lanski sezoni si res ne želimo. Poleg tega so nam jo zagodle še poškodbe. Na Laro Hrnčič smo računali kot na steber obrambe, a nam je njena poškodba ahilove tetive precej podrla načrte, kakor tudi enaka poškodba Alje Koren, ki naj bi bila njena prva zamenjava. Tako nam na mestu desne zunanje ostaja le še Elizabeth Omoregie, a še ona se je z reprezentančne akcije vrnila s poškodbo komolca in ne vem, ali nam bo v petek lahko pomagala." 

Ob vsem tem Bonova ugotavlja, da tretje mesto ne more biti realen cilj, ampak kvečjemu skrita želja: "Glede na kakovost igralk v posameznih ekipah bi bilo nerealno napovedati napredovanje v naslednji krog. Prvi cilj te ekipe je tako njena sistematična rast," pravi zdaj že nekdanja selektorka slovenske reprezentance, ki se ji zdi bolj realno nastopanje v pokalu pokalnih zmagovalk, kamor se uvrsti zadnjeuvrščena ekipa iz vsake skupine lige prvakinj.

ŽELELI SLOVENKE, ZDAJ JIH IMAJO
V dejstvu, da je jedro ekipe letos slovensko, Bonova vidi tudi določene prednosti: "Vsi, od gledalcev do sponzorjev, so si v ekipi želeli več Slovenk, zdaj jih imamo. Celo Ljubljančank je letos več kot v prejšnjih sezonah. Verjamem, da bodo gledalci to razumeli, biti pa moramo potrpežljivi. Iz tega lahko zrase nekaj velikega." 


In kaj so sploh lahko prednosti zdajšnje ekipe? "Igralke so telesno dobro pripravljene, vse imajo silno željo, da se razvijejo v evropske zvezdnice. Adut je lahko tudi tradicija, seveda pa ne moremo pričakovati, da se bo karkoli zgodilo čez noč," se zaveda Bonova

V vsej dvajsetletni zgodovini nastopanja med elito Krim še nobene od sezon ni začel s tako pomlajeno in neizkušeno ekipo. Resnejše evropske izkušnje imajo zgolj kapetanka Tamara Mavsar, Mirjeta Bajramoska, Vesna Milanović Litre ter vratarki Miša Marinček in "večna" Sergeja Stefanišin

"Zagotovo smo ekipa, ki bo pokazala karakter in se borila do konca," je prepričana že 41-letna Serdža. Optimizem ni zapustil niti kapetanke Mavsarjeve: "Vse se že veselimo te tekme, saj zaradi takšnih tudi treniramo. Romunke imajo na papirju boljšo ekipo, a vse je mogoče. Borile se bomo za vsako žogo in skušale presenetiti."

TEŽAVE ROMUNK NISO PREDNOST
Bonovi ne gre na roko niti nedavni reprezentančni premor, ki je ekipi še skrajšal priprave na tekmo z Romunkami. Te so svojo kakovost potrdile na domačem kvalifikacijskem turnirju. Tam so ekipo iz Minska premagale z 31:21, danske podprvakinje Esbjerg pa z 32:21. Gre za izkušeno in na vseh položajih dobro pokrito ekipo. Posebej izstopajo odlična krila, leva zunanja igralka Valentina Ardean Elisei, ki je Esbjergu zabila devet golov, zelo dobra Nizozemka Lous Abbingh ter seveda Krimova znanka iz prejšnje sezone, Francozinja Allison Pineau, ki je v Ljubljani pustila manjši pečat od pričakovanega. Članica kluba Baia Mare je tudi še ena nekdanja krimovka Patricia Vizitiu, ki pri Tonetu Tislju ni dobila priložnosti za dokazovanje in bo, če bo, v Ljubljani sploh prvič zaigrala na evropski tekmi. 

Iz Romunije so sicer pricurljale tudi informacije o neizplačilih in celo stavki igralk, a se na to v ljubljanski ekipi ne ozirajo. "Če imajo res težave, je to za nas kvečjemu slabo, saj se bodo potem želele še bolj dokazati," o tem meni Bonova.

Značke: krim, evropska-liga

Članki iz rubrike