nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

sta
sta
0 07.07.2016 16:52:22

Ratejeva napovedala boj za odličje

Martina Ratej
Arsen Perić
Tina Šutej je drugi dan evropskega prvenstva v atletiki v Amsterdamu v kvalifikacijah skoka s palico delila deveto mesto (4,45 m) in se uvrstila v finale, kar je pozneje uspelo tudi drugi slovenski rekorderki Martini Ratej v metu kopja. V kvalifikacijah je v drugi seriji s 60,38 metra presegla kvalifikacijsko normo in bila skupno četrta.

Šutejeva bo tekmovala v finalu v soboto ob 19.30, Ratejeva pa prav tako v soboto ob 18. uri. Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec je v kvalifikacijah teka na 100 m v drugi skupini zasedla drugo mesto (11,41) in se zanesljivo po mestih uvrstila v polfinale, ki bo v petek ob 19.15.

Jutri bo v polfinalu na 800 m tekel tudi Žan Rudolf, ki je v kvalifikacijah dosegel 10. izid (1:48,72); v prvi skupni je bil četrti in se je kot zadnji po času uvrstil v naslednji krog. Drugi slovenski predstavnik na 800 m, Jan Petrač, je izpadel z 28. izidom (1:52,21); tekel je v daleč najpočasnejši skupini.

Ratejeva je v skupini A bo začela tretja po vrsti. Po 58,69 m v prvi seriji na tem EP pa je že v drugi uspešno končala končala kvalifikacije in bila v skupini le za svetovno rekorderko, olimpijsko zmagovalko in branilko naslova Barboro Špotakovo iz Češke (63,73 m) in aktualno svetovno prvakinjo Nemko Katharino Molitor (60,75 m). Za Ratejevo je kvalifikacijsko normo zmogla le še druga Nemka Linda Stahl (60,35 m), nekdanja evropska prvakinja (2010), v skupini B pa nato le še Hrvatica Sara Kolak (60,51 m), ki jo vadi trener Ratejeve Andrej Hajnšek.

»Zelo težko je bilo metati, veter se je menjal in bil občasno zelo močan, meti so bili večinoma na 55 metrih in le s tehnično res dobrim metom je bilo mogoče doseči kvalifikacijsko normo. Osredotočiti se je bilo treba tudi na smer konice kopja pred izmetom. Toda v finale so se uvrstile tiste, ki tja tudi sodijo. Po občutku sem menila, da bo že prvi met kvalifikacijski, bi bil pa tudi ta dovolj za finale, kar mi je z lahkoto uspelo. Dobro sem se počutila, verjela sem vase, uživala sem v tekmi in temu primeren je izid. V finalu bom nastopila manj kontrolirano in bom skušala doseči maksimalne mete, želim si, ga bi vrgla okrog 65 m. Za mano je že veliko finalnih nastopov na velikih tekmah, tudi fizično sem zelo dobro pripravljena in si želim tudi v finalu počutiti tako kot danes,« si je zaželela Ratejeva.

Šutejeva je izpustila začetno višino na štirih metrih, na 4,20 je bila uspešna drugič, na 4,35 m prvič, nato pa je letvico na 4,45 m podrla dvakrat. Tedaj je delila dvanajsto mesto, zadnje, ki je še vodilo v finale. Tik pred tretjim poskusom Slovenke je to višino preskočila Finka Minna Nikkanen in Šutejevo potisnila na 13. mesto. Slovenska rekorderka se je nato zbrala in po preskočeni višini prišla do delitve devetega mesta in s tem zanesljive uvrstitve v finale. Le prva favoritinja Grkinja Ekaterini Stefanidi je skakala na 4,50 m, ker je bila to njena začetna višina. Po bronu letos na dvoranskem SP v Portlandu bo skušala osvojiti prvo zlato člansko odličje na velikih tekmovanjih.

»Pomembno je, da sem se uvrstila v finale, skoki pa tehnično niso bili dobri. A z njimi sem skočila 4,45 m in imam v finalu še eno možnost, da dokažem tudi tehnično dobre skoke. V tem primeru lahko izboljšam tudi svoj državni rekord. Na ogrevanju sem bila še malo zaspana, saj smo že ob pol osmih začeli z ogrevanjem, pa še veter je bil včasih zelo močan iz boka in nekatere so imele z zaletom velike težave. Ko pa se je začela tekma, so noge stekle in sem uspešno nastopila. Vedela sem, da bo 4,45 m dovolj za finale in s to mislijo sem šla v zadnji v zalet,« je bila vesela Šutejeva.

Članki iz rubrike