zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

ps
ps
0 22.05.2015 21:47:39

Rogaška finale odprla z zmago

Arsen Perić
Košarkarji Rogaške so v finalu lige Telemach z 81:73 premagali Tajfun in v zmagah povedli z 1:0.

Zunaj je divjalo neurje, drevesa so se upogibala pod pritiskom močnega vetra, dež je lil z neba in človek bi pomislil, da se pripravlja k tajfunu. A na srečo ni bilo nič tako hudega, tajfuna, tistega z veliko začetnico, pa ni bilo niti v dvorani v Rogaški Slatini.

Šentjurčani so se sicer trudili, a tistega pravega vetra v njihovi igri, kakršnega smo videli denimo v dvobojih s Krko, vseeno ni bilo, oziroma le na trenutke, in gostitelji so zasluženo tekmo na domačem parketu uspešno pripeljali do konca.

V Rogaški Slatini so se odločili, da ob uvrstitvi v finale ne bodo služili na račun navijačev, ki so jih podpirali že vso sezono, in cen vstopnic za finalno serijo niso navijali. Še vedno je bilo zanje treba odšteti le tri evre, študentom, dijakom in osnovnošolcem pa še polovico manj. Tisti, ki so pomagali pri postavitvi dodatnih montažnih tribun za obema košema, so v dvorano najverjetneje prišli zastonj.

Samo običajna glavna tribuna ob izjemnem zanimanju za srečanje v Rogaški Slatini in Šentjurju ne bi zadostovala za zadovoljitev vseh potreb, zato so se Slatinčani odločili povečati kapaciteto telovadnice, ki je tako dobila enako podobo, kot jo je imela na lanskih reprezentančnih tekmah. Vzdušje v njej pa je bilo še precej boljše kot takrat, ko so v njej gostovali najboljši slovenski košarkarji. Nič čudnega, če pa imamo finale lokalnih rivalov, in ob glasnih domačinih so k višanju decibelov v dvorani še kako pripomogli tudi številni Šentjurčani, ki so našli prostor na tribunah.

Prva tekma v finalu slovenskega državnega prvenstva ali pokalnega tekmovanja je bila to za obe ekipi in tako sta k njej tudi pristopili; kot stekli psi so se igralci obeh ekip zaganjali od prve sekunde dvoboja, kot bi se še predobro zavedali, da je prvi finale morda tudi že zadnji in da priložnosti osvojiti državni naslov ne za en ne za drugi klub (prav kmalu) ne bo več.

Nihče ni štedil z močmi in nepoučeni bi lahko mislil, da en polčas v košarki traja 5 minut, ne pa 20, tako so igrali oboji. Dražen Bubnić je eden tistih redkih v obeh ekipah, ki so v finalu že igrali, in kot da bi čutil odgovornost, je v prvi četrtini "vzel žogo v svoje roke" ter dosegel kar 12 točk, vse za Rogaško od izida 6:4 do konca četrtine. To so Slatinčani dobili z devetimi točkami razlike, takoj na začetku druge pa povedli s plus 11. A seveda dvoboj takrat še ni bil odločen.

Bubnić je svoje naslednje točke s tretjo trojko dosegel šele v zadnji četrtini. Takoj zatem mu je s svojim tretjim uspešnim metom izza črte 6,75 sledil še Sandi Čebular, niz Rogaške 8:0 pa je s silovitim zabijanjem spet zaključil Bubnić. Ta je malo zatem moral z igrišča s petimi osebnimi napakami, a takrat se je zdelo, da se Rogaški, ki je bila v prednosti ves čas srečanja, gostje pa so vseskozi pretili in se oddaljevali ter spet približevali, odsotnost najboljšega posameznika do konca ne bo poznala.


Vodila je namreč z 12 točkami naskoka, najvišjo prednostjo na tekmi. Pa se je vseeno še zakuhalo, ko je Ivan Držić dobro minuto pred koncem zadel trojko in izid znižal na 73:76. Toda Sandi Čebular je imel spet v pravem trenutku pripravljen odgovor in s trojko večji del dvorane spravil v delirij, tekmeca pa v dokončen knock-down.

Po srečanju trener Rogaške Damjan Novaković ni bil najbolj zadovoljen, še posebej je izpostavil težave s skokom: "Naredili smo le tretjino poti do končne zmage. Mislim, da smo bili boljši nasprotnik skozi celotno tekmo. Gostom smo po lastnih neumnostih nekajkrat dovolili, da so se približali. Bolj boli to, da smo prejeli tri zaporedne trojke, po katerih je naša prednost z dvanajstih točk skopnela le na tri točke. Na srečo smo nato tudi mi prekinili strelski post, na drugi strani zadeli trojko in odločili tekmo. Kot na vseh dosedanjih tekmah s Tajfunom smo tudi tokrat imeli težave s skokom. Če tega elementa do naslednjič ne popravimo, nam bo še težje."

Dejan Mihevc, trener Tajfuna, pa je po tekmi povedal: "Kljub porazu se ne predajamo, saj gre vendarle za prvo tekmo finala lige Telemach. Rogaška je imela prednost domačega igrišča in mislim, da je to izkoristila. Sedaj se niz seli v Šentjur. Upam, da se v našo rotacijo vrne Clark. Kljub temu, da njega v njej tokrat ni bilo, mislim, da so ostali fantje korektno opravili svoje delo. Rogaška nam je pobegnila, a smo se vrnili na štiri točke zaostanka, pa nato napravili napako v korakih ali treh sekundah pod obročem. Slatinčani so nam tako znova ušli. Tekmo bomo analizirali in se dobro pripravili za nedeljo."


Rogaška - Tajfun 81:73 (18:9, 37:33, 57:50)

Rogaška Slatina – Dvorana Rogaška Slatina. 1300 gledalcev. Sodniki: Boltauzer (Maribor), Petek (Maribor), Majkić (Hrastnik).
ROGAŠKA: Ferme 6, Pelc 4, Jotić, Koštomaj 5 (3:4), Volarič, Boban 3 (3:4), Dimec 12 (2:2), Čebular 21 (1:2), Primorac 8 (0:3), Bubnić 17, Grušovnik, Matić 5.
TAJFUN: Williams 1 (1:2), Milovac, M. Sebič 2, Držić 17 (2:2), Germek, Lelić 16 (5:6), S. Sebič, Zimić 8 (0:1), Tomić 6, Bratož 12 (7:7), Clark, Drobnjak 11.
Prosti meti: Rogaška 9:15, Tajfun 15:18.
Met za tri točke: Rogaška 10:25 (Čebular 4, Bubnić 3, Ferme 2, Matić), Tajfun 8:23 (Držić 3, Tomić 2, Lelić, Bratož, Drobnjak).
Osebne napake: Rogaška 21, Tajfun 18.
Pet osebnih napak: Bubnić (36.)

Članki iz rubrike