Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 28.03.2015 13:05:05

U-21: Zgodi se vsakemu napadalcu. Mora se!

Grega Wernig
Za Primožem Gliho in njegovimi izbranci je prva (prava) prijateljska preizkušnja v okviru priprav na prihajajoči začetek novih kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Slovenski upi so na tekmi z ukrajinskimi vrstniki v Kopru pokazali dva obraza. V prvem polčasu so bili neprepoznavni, močni tekmeci so prevladovali v vseh prvinah, v nadaljevanju je bila podoba precej bolj obetavna.

Po uvodnih petnajstih minutah dvoboja na Bonifiki je dišalo po visoki gostujoči zmagi. Ukrajinci so vajeti igre prevzeli v svoje noge in razkrivali izjemne sposobnosti. Telesno močni in tehnično dovršeni so si zagotovili popolno prevlado, ki pa vendarle ni bila le posledica njihove kakovosti, ampak tudi (ali zlasti) nezbranosti slovenskih fantov. Ali če hočete zmedenosti.

883-7-slovenijaU21 gw
Grega Wernig
Nemogoče je bilo spregledati, da jim zamisli novega selektorja povzročajo precej preglavic, kar po zgolj nekaj skupnih treningih kakopak ni presenečenje. Igra jim nikakor ni stekla, tako je ostalo vse od odhoda na odmor. "V prvem polčasu smo se malce iskali, oddelali smo ga," je po tekmi priznal Primož Gliha, ki bo očitno skušal uveljaviti osnovno postavitev 3–4–2–1.

»Problem je bil tudi ta, da smo imeli težave, povezane s poškodbami in odhodi v člansko izbrano vrsto. Petar Stojanović, Luka Krajnc, Luka Zahović, Andraž Šporar in Žan Benedičič so pomemben del te ekipe, toda srečanje je vsekakor doseglo namen, bilo je zahtevno. V nadaljevanju je bila podoba drugačna. Imeli smo veliko priložnosti, žal jih nismo izkoristili. Bajde v zadnjih trenutkih denimo ni zatresel mreže iz enega metra. Toda ni napadalca na svetu, ki se mu ne bi pripetilo kaj podobnega. To se vedno dogaja, enkrat se ti mora zgoditi. Škoda, da nismo izenačili in da smo potem dobili še en gol, a tudi to je nogomet. Pomembno je, da smo bili v drugem delu agresivni, pokazali smo ogromno zmagovalne miselnosti. Rezultatsko se dvoboj ni odvil v našo korist, ampak zame je pomembno, da smo izgubili 'moško', z veliko poguma. Igrali smo presing, bili tako rekoč vseskozi v kazenskem prostoru tekmeca. Veliko smo tvegali, da bi dosegli gol, vendar je hkrati dejstvo, da se na ta način odpirajo tudi možnosti za nasprotno ekipo. Toda le enkrat ali dvakrat smo ji dovolili priti v položaj, da bi lahko zabila, kar je zame izjemen podatek, na katerem bomo gradili naprej," je nadaljeval slovenski selektor.

883-7-gliha gw
Grega Wernig

Pomembno je, da smo bili v drugem delu agresivni, pokazali smo ogromno zmagovalne miselnosti. Rezultatsko se dvoboj ni razpletel v našo korist, ampak zame je pomembno, da smo izgubili 'moško', z veliko poguma.
PRIMOŽ GLIHA

Ni kaj, drugi polčas je prinesel več optimizma, čeprav je hkrati treba priznati, da so Ukrajinci med odmorom opravili kar nekaj menjav, kar je gotovo v precejšnji meri vplivalo na njihovo izvedbo, a to ne spreminja ocene o tem, da je bila Slovenija v drugem polčasu na višji ravni. Bila je agresivna, zbrana, igralci so bili osredotočeni na svoje naloge in stopnjevali pritisk proti vratom, kar je nedvomno pot, po kateri bo treba hoditi naprej.

V kakšni zasedbi bo odvisno tudi od sestave članske reprezentance. "Mi smo servis najboljše izbrane vrste. Izjemna stvar je, da selektor ob poškodbi kakšnega igralca vpokliče nekoga iz mlade reprezentance. Lahko bi tudi kakšnega starejšega, to dokazuje kohezijo med selekcijama. Z rezultatskega vidika mi je seveda žal, kar je logično, a po drugi strani si srečen, da so tvoji igralci v reprezentanci A," je še povedal Gliha.

Domen Črnigoj je bil najprej "žrtev" novih selektorjevih idej. "V prvem polčasu, ko se še nismo znašli, smo močnim Ukrajincem dovolili marsikaj. Pustili smo jim igrati. Počeli so, kar so hoteli. Mi smo se morda malce napačno postavljali, vendar ne gre prezreti, da smo skupaj opravili šele nekaj treningov. Med odmorom smo se dogovorili, kako in kaj. Ko smo se v nadaljevanju postavili višje, je bila zgodba drugačna, bili smo boljši. Pokazali smo dobro igro, imeli lepo število priložnosti, žal nismo zadeli. Verjamem oziroma sem prepričan, da bomo na začetku kvalifikacij na želeni ravni," je razmišljal koprski dragulj.

883-7-hotic gw
Grega Wernig
Tudi Dino Hotić je priznal, da selektorjevi napotki v praksi še niso uresničeni v zadostni meri: "V klubih nismo navajeni pokrivati igralcev tako visoko, a ko se bomo uigrali, nam bo gotovo steklo, kot si želimo. Kot na dlani je, da imamo veliko rezerv, sposobni smo storiti velike korake naprej. Vsekakor tudi zato, ker bomo v prihodnje zaigrali v močnejši zasedbi."

Že v ponedeljek se bo mlada slovenska reprezentanca predstavila še v Celju, v Areni Petrol se bo udarila z Makedonijo.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2017
8. junija 205: Slovenija – Andora
4. septembra 2015: Slovenija – Litva
8. septembra 2015: Italija – Slovenija
8. oktobra 2015: Italija – Slovenija
13. oktobra 2015: Andora – Slovenija
17. novembra 2015: Slovenija – Srbija
28. marca 2016: Slovenija – Irska
2. septembra 2016: Irska – Slovenija
7. oktobra 2016: Litva – Slovenija
11. oktobra 2016: Srbija – Slovenija

Članki iz rubrike