franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 28.03.2015 17:27:04

Đurđevac: Kot da smo navadni barbari

Reuters
Petkova kvalifikacijska tekma med Črno goro in Rusijo bo imela verjetno precejšnje posledice.

Najprej družbene, saj se bodo odnosi med državama po vročih dogodkih nedvomno dodatno ohladili, potem pa še nogometne, na tem področju slabše kaže gostiteljem Črnogorcem.


Dvoboj so v precejšnji meri zaznamovali navijači oziroma huligani na tribunah stadiona v Podgorici. Že v 20. sekundi tekme so domači navijači, ki so bili nameščeni na severno tribuno, z baklo v glavo zadeli ruskega vratarja Igorja Akinfejeva. Slednjega so morali na nosilih odnesti z igrišča in na pregled v bolnišnico. Tekma se je po 35-minutni prekinitvi nato vseeno nadaljevala.

Vendar pa se je končala v 68. minuti, saj so navijači ob začetku drugega polčasa najprej povzročili novo 18-minutno prekinitev, dokončno pa je sodnikom in igralcem prekipelo, ko je domači vratar Vukašin Poleksić sicer ubranil strel z bele točke Romanu Širokovu, a je nato s tribun v glavo gostujočemu branilcu Dmitriju Kambarovu priletel vžigalnik.

Akinfejev je dan po tekmi v uradnem sporočilu ruske zveze RFU navijačem zagotovil, da se počuti v redu. "Zdaj se počutim dobro. Žal se takšne stvari dogajajo, upam pa, da česa takšnega ne bomo doživeli nikoli več," je dejal nesrečni nogometaš, ki so mu v podgoriški bolnišnici oskrbeli manjše opekline. Ugotovili so tudi, da je utrpel pretres možganov, zdravljenje pa bo nadaljeval v Rusiji.

sodnik re
Reuters
Uradnega epiloga tekma še nima, iz evropske nogometne zveze so sporočili, da preučujejo dogodke in da so začeli preiskavo. Zato pa so Rusi ogorčeni in so že vložili pritožbo, saj menijo, da nemški sodnik Deniz Aytekin in angleški delegat Barry Bright sploh ne bi smela dovoliti nadaljevanja tekme. Obenem pričakujejo, da bo Uefa zaradi neredov kaznovala prireditelje in jo registrirala z izidom 3:0 za Rusijo.

"Vložili smo pritožbo, ker menimo, da bi jo morali dokončno prekiniti že v prvi minuti. Verjamem pa, da bo Uefa sprejela prave ukrepe, skladne s pravili v takšnih primerih," je dejal predsednik RFU Nikolaj Tolstih in s tem namignil, da pričakuje tudi denarno kazen ali pa prepoved igranja tekem za Črno goro na domačem stadionu.

Tudi v Črni gori se bojijo, da bo kazen krovne zveze stroga. Predstavnik tamkajšnje nogometne zveze Momir Đurđevac se je gostom opravičil in poudaril, da so navijači svoji ekipi povzročili zgolj škodo.

"Ti navijači prepevajo, da imajo radi Črno goro, potem pa mečejo bakle in izzivajo nerede. Dajemo vtis, kot da smo navadni barbari, ki si ne zaslužijo svoje države," je dejal in izrazil bojazen, da se bo takšno obnašanje na tribunah nadaljevalo tudi v prihodnosti. S tem pa se bodo zmanjšale možnosti Črne gore, da bi se kdaj uvrstila na veliko tekmovanje.

Zanimivo bo videti, kako bodo ti dogodki vplivali na splošne odnose med državama. Črna gora z zgolj 620.000 prebivalci in velikanska Rusija sta bili nekoč v dokaj prijateljskih odnosih - a zlati časi sodelovanja so, kot kaže, mimo. Rusi so v preteklosti pokupili precejšen del črnogorske obale oziroma turističnih kapacitet, poleg tega je v njihovih rokah končal še del črnogorske težke industrije, veliko pa je tudi nasedlih investicij, ki so jih začeli ruski podjetniki s sumljivim ozadjem.

Na drugi strani gre Črnogorcem najbolj v nos, ker od množice ruskih turistov nimajo pravzaprav nič. Rusi pridejo na počitnice v organizaciji ruskih agencij, z ruskimi letalskimi prevozniki, prebivajo pa v ruskih hotelih.

Članki iz rubrike