oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 10.12.2014 23:17:55

Slovo v slogu pravih ekip

Nikola Miljković
Vijoličastim veliki met ni uspel. Ante Šimundža in njegovi varovanci niso ponovili lanskega uspeha, februarja prihodnje leto ne bodo še drugič zapored igrali v šestnajstini finala lige Europa.


V prepolnem Ljudskem vrtu so morali priznati premoč Schalkeju, ki si je ob pomoči Chelseaja, ki je bil s 3:1 boljši od Sportinga, zagotovil drugo mesto v skupini G in nastop v osmini finala lige prvakov. Uspeh Nemcev je zaslužen, vendar tudi Mariborčani niso razočarali. Korajžno so se borili, v posameznih trenutkih bi se lahko tekma obrnila tudi v drugo smer. Ni se, kar pomeni slovo od mednarodnega prizorišča, toda dejstvo je, da po čudoviti jeseni. Aplavz gledalcev pod Kalvarijo po koncu obračuna je bil dovolj zgovoren.

Dogajanje pred tekmo je bilo tokrat bolj živahno kot pred obema prejšnjima domačima preizkušnjama vijoličastih v skupinskem delu lige prvakov, tudi tribune so se polnile hitreje. Ozračje je bilo pomembnosti dvoboja primerno. Kljub mrazu je bilo vroče, Ljudski vrt je bil zaseden do zadnjega kotička, kulisa je bila znova izjemna. Ne le domači nogometaši, tudi gostje so imeli glasno spodbudo. Iz Gelsenkirchna je pripotovalo okrog tisoč navijačev, kar nekaj jih je brez vstopnice ostalo tudi pred stadionom.

Otvoritev dvoboja je minila po pričakovanem scenariju. Niti ena ekipa si ni drznila privoščiti pretiranega tveganja, ki bi bilo lahko v zgodnji fazi že usodno. Dogajanje je v glavnem potekalo v zgoščenem prostoru na sredini igrišča. Mariborčani so bili preudarni in dovolj zbrani, njihova podoba v "šahovski partiji" je bila spodbudna.

OBETAVNA PODOBA VIJOLIČASTIH
Medtem ko je Chelsea proti Sportingu povedel že z dvema goloma prednosti, kar je bila tudi voda na nemški mlin, smo pod Kalvarijo videli šele prvi udarec v okvir vrat. Z roba kazenskega prostora je dokaj dobro sprožil Tavares, a se Fährmann ni pustil presenetiti, na nasprotni strani s strelom z glavo ni bil dovolj natančen Barnetta.

Vse to je bila napoved stopnjevanja živahnosti in že v 23. minuti je zadišalo po vodstvu vijoličastih. Po Vilerjevi podaji iz kota je odlično skočil Arghus in jo z glavo preusmeril proti vratom. Gostje so jo izbili pred golovo črto, odbitek pa je pričakal Tavares, toda Nemci so njegov poskus z nekaj metrov blokirali.

Slovenski prvaki so tudi v naslednjih minutah uprizorili nekaj obetavnih napadov, toda v odločilnem trenutku je zmanjkala "smrtonosna" podaja, dvakrat bi se lahko v vlogi asistenta bolje odzval Sallalich.

Nogometaši Schalkeja so sicer imeli žogo več v svoji posesti, vendar Handanović ni živel preveč nevarno, njegovi soigralci pa so si prizadevali pretiti iz protinapadov. Do odhoda na odmor jim je to dvakrat dobro uspelo, ampak znova brez želenega zaključka, v izdihljajih prvega dela se v ugodnem položaju ni proslavil niti Huntelaar.


HUNTELAAR V VRATNICO
Izhodišče pred nadaljevanjem je bilo torej takšno kot pred začetkom tekme, s to razliko, da je goste dodatno motiviral izid iz Londona. Schalke je potreboval zmago za osmino finala lige prvakov, Maribor za šestnajstino finala lige Europa. Gostje so krenili odločno, toda prvo priložnost je imel Tavares, v 55. minuti pa se je Štajercem nasmehnila sreča, ko je skoraj nemogoče zgrešil Huntelaar, ko je iz nekaj metrov zadel vratnico, nakar je žogo z golove črte izbil Rajčević.

0:1 Meyer (62)
Nemci so stopnjevali pritisk in v 62. minuti povedli. Roko na srce iz akcije, ki ni obetala veliko. Po podaji z desne strani je Handanović zaplaval po zraku in izbil žogo, vendar le na rob kazenskega prostora, kjer je imel Meyer dovolj časa, da jo je umiril in nato zadel nebranjeni del mreže.

Šimunda je aktiviral Mendyja, ki je zamenjal izčrpanega Sallalicha, spodbuda s tribun ni pojenjala. "Ni predaje," je odmevalo v Ljudskem vrtu, kjer je v zadnjih petnajstih minutah namesto poškodovanega Stojanovića na igrišče prišel Vršič, na desno stran obrambne vrste se je preselil Bohar.

Slovenskim prvakom pač ni preostalo drugega kot popolno tveganje, v končnici tudi z Zahovićem in v izdihljajih obračuna celo s Handanovićem. Trudili so se po najboljših močeh, iz sebe so iztisnili zadnje atome moči, vendar namena niso dosegli. Sprijazniti so se morali s porazom in slovesom od mednarodnega prizorišča, ampak to so storili v slogu resnih, pravih ekip.


MARIBOR - SCHALKE 0:1 (0:0)

Maribor – Stadion Ljudski vrt. 12.540 gledalcev. Glavni sodnik: Szymon Mariciniak (Poljska).
Strelec: 0:1 Meyer (62).
MARIBOR: Handanović, Stojanović (od 76. Vršič), Rajčević, Arghus, Viler. Sallalich (od 65. Mendy), Filipović, Mertelj, Bohar, Ibraimi (od 82. Zahović), Tavares. Trener: Ante Šimundža.
SCHALKE: Fährmann, Neustädter, Kirchhoff, Höwedes, Uchida, Aogo, Fuchs, Barnetta (od 56. Meyer), Höger (od 87. Ayhan), Choupo-Moting, Huntelaar (od 92. Friedrich). Trener: Roberto Di Matteo.
Rumeni kartoni:
Rdeči kartoni:

Članki iz rubrike